zlin.eu (Zlín)
Z regionů  |  01.06.2023 15:05:17

Začal 63. Zlín Film Festival, město uzavřelo novou smlouvu o spolupráci

Zlín - Celkem 295 filmů z padesáti zemí světa i bohatý doprovodný program pro školy a celou rodinu. Takový bude 63. Zlín Film Festival, který začal dnes dopoledne a hned na úvod přinesl jeho organizátorům dobrou zprávu. „Statutární město Zlín uzavřelo s pořadatelskou společností Filmfest smlouvu o spolupráci. Trvat bude zatím do roku 2027. V případě zachování minimálně sedmidenní délky trvání festivalu předloží Rada města Zlína každoročně zastupitelům návrh na poskytnutí neinvestiční dotace ve výši 8,5 milionu korun,“ oznámil primátor Zlína Jiří Korec.

Město Zlín bude po celou dobu trvání smlouvy spolupořadatelem festivalu. Je důležité prodlužovat spolupráci, která funguje,“ doplnila náměstkyně primátora pro kulturu Martina Hladíková.

Letošní ročník potrvá od čtvrtku 1. do středy 7. června. Do Zlína se sjedou významné osobnosti z filmové branže. První ocenění, Zlatý střevíček, získá už v zahajovací den herec Pavel Nový.

Svým obsahem se festival soustředí i na školní kolektivy. „Pro velký zájem ze strany místních i mimozlínských škol jsme letos přidali ve Zlíně další projekční místo, kterým se stala aula UTB na Mostní. Kapacita dopoledních projekcí je v tuto chvíli naplněna z 85 procent a podobně je tomu i v případě dopoledních filmových workshopů,“ zhodnotila situaci výkonná ředitelka festivalu Jarmila Záhorová a doplnila: „Proti loňskému roku se mírně zvyšuje také počet mimozlínských škol, které se chystají na festival na jednodenní školní výlet. Letos jich k nám zamíří 38, nejvzdálenější jsou například z Litomyšle nebo Čáslavi.“

Ve svém filmovém programu nabídne festival 295 snímků. Mezi účastníky z padesáti zemí ani letos nechybí tradiční evropské země jako Německo, Finsko či Francie. „Zastoupeny jsou však i exotické krajiny, jako je Peru, Katar či Nikaragua,“ dodala umělecká ředitelka festivalu Markéta Pášmová a potvrdila, že půjde o ročník s nebývale silnou účastí kanadských a norských filmů, což se promítlo i do složení hlavních soutěží.

Historicky poprvé mohou filmové projekce navštívit i diváci v pražském kině Atlas. Školní kolektivy i další diváci v Praze budou mít možnost být od pátku 2. června součástí Zlín Film Festivalu a vidět tak celkem čtrnáct festivalových filmů.

Dopoledním zahajovacím snímkem festivalu byla světová premiéra celovečerního animovaného filmu Tonda, Slávka a kouzelné světlo, který vznikl v česko-slovensko-maďarské koprodukci.

Jedné z animovaných postaviček tohoto snímku propůjčil svůj hlas i herec Pavel Nový, jemuž prezident festivalu udělí ještě téhož večera ocenění Zlatý střevíček za celoživotní přínos kinematografii pro děti a mládež. „Cítím se poctěn, tudíž potěšení je na mé straně,“ reagoval na zprávu o ocenění Pavel Nový a dodal, že s tvorbou pro děti rozhodně ještě neskončil: „Konec konců, měl bych toto léto točit další film pro děti, ve kterém budu ze začátku tajemnou postavou.“ Druhý Zlatý střevíček převezme v závěru festivalu herečka Zlata Adamovská.

V rámci večerního zahájení se mohou hosté těšit od 19 hodin na kanadský snímek Billie Blue. Světovou premiéru letního příběhu o romantické první lásce přijedou na festival uvést režisérka Mariloup Wolfe, autorka předlohy a scénáře Sarah-Maude Beauchesne a hlavní představitelka Lilliane Skelly.

První festivalový večer bude předána také Filmová cena TA ČR „Za popularizaci vědy mezi mládeží“. Letos se odborná porota zaměřila na mladé filmové tvůrce –? žáky základních škol, kteří měli za úkol vytvořit krátký snímek o tom, jak si představují život ve městech budoucnosti založený na nových vynálezech.

V mimosoutěžní části filmového programu připomene festival u příležitosti nedožitých 100. narozenin Břetislava Pojara tvorbu českých animátorů v rámci pásem Hezky česky. Tyto projekce v jednotlivých dnech doplní speciální úvody s ukázkami různých technik animace. V reakci na trend v oblasti seriálů pro teenagery připravili dramaturgové festivalu novou sekci Evropské web seriály pro mladé publikum. „Letos se zaměříme na skandinávskou produkci a každý den festivalu tak představíme jeden seriál s tematikou odrážející současné problémy dospívajících – identita, přistěhovalectví, coming out, šikana a další,“ přiblížila Markéta Pášmová.

Tématům zaměřeným nejen na mladou generaci se bude věnovat i doprovodný program festivalu. „Mimo jiné třeba v rámci besed a talk show s názvem Život je takovej, kde budeme hovořit se zajímavými osobnostmi o jejich životních vzletech a pádech,“ naznačila výkonná ředitelka Jarmila Záhorová a dodala, že stejně jako v minulých letech čeká na návštěvníky bohatý program na různých místech ve Zlíně. „Těšit se například mohou na oslavu hned několika výročí našich mediálních partnerů, na výstavu dekorací Studia Kamarád, tančení v ulicích nebo návrat party stanu, který návštěvníci nově naleznou před zlínským zámkem,“ vysvětlila Jarmila Záhorová a upozornila, že program v celé jeho šíři naleznou návštěvníci přehledně ve festivalové aplikaci Zlinfest.

Festival se i letos zaměří na program pro filmové profesionály během Zlín Industry Days. Pedagogům bude zase věnovaný tématy i osobnostmi nabitý konferenční blok s názvem Děti bez hranic?

Letošní ročník oficiálně uzavřou Mikulovské ozvěny Zlín Film Festivalu, které se uskuteční od 13. do 15. června.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688