Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Internet a telefony  |  01.06.2023 15:38:15

Ban na Huawei se v Německu nechystá. Zaměřujeme se na kontrolu rizik, ne na přerušení spolupráce, potvrdil šéf Deutsche Telekom

Deutsche Telekom, největší poskytovatel telekomunikačních služeb v Evropě, je přesvědčen, že vláda německého kancléře Olafa Scholze (SPD) nepřipravuje zákaz používání komponentů a součástek pro 5G infrastrukturu od čínského technologického gigantu Huawei. Zástupci operátora to nepřímo potvrdili na pravidelné telekonferenci s analytiky a investory, se kterými probírali hospodářské výsledky firmy za první čtvrtletí roku 2023. Média v uplynulých měsících spekulovala, že Německo má v plánu přiblížit se přísné politice absolutního zákazu v současnosti uplatňované například ve Velké Británii nebo v USA.

Hlavním důvodem, proč se původně zprávy o možném zákazu používání součástek pro 5G od Huawei začaly objevovat, je rostoucí obava z posilování čínského vlivu a možné špionáže skrze dodávané technologie. Vyšetřováním možného bezpečnostního ohrožení byly pověřeny německý Spolkový úřad pro bezpečnost informační techniky (BSI) a ministerstvo vnitra. S informací, že výsledkem vyšetřování bude absolutní zákaz na technologie firem Huawei a ZTE, přišel už v březnu týdeník Die Zeit.

Nyní se zdá, že to se zákazem není tak horké. Ujištění lze spatřovat v prohlášení generálního ředitele telekomunikační společnosti Deutsche Telekom, která je největším telekomunikačním operátorem v Evropě. „Žádný ban týkající se Huawei v Německu není a ani nepřepokládám, že by se na tom do budoucna mělo cokoliv změnit,“ potvrdil 11. května 2023 na telekonferenci s investory a analytiky sám Timotheus Höttges, generální ředitel Deutsche Telekom. Reagoval tak na otázku, jaká je v současnosti pozice operátora ve vztahu k čínské firmě, a zda probíhá koordinace kroků s vládou v Berlíně.

„Za Deutsche Telekom mohu potvrdit, že poslední čínské součástky byly z jádra sítě odstraněny. V současnosti využíváme hlavně antény Huawei a existuje zpráva adresovaná bezpečnostním službám, ve které přesně popisujeme, jaké čínské technologie používáme, a v jakých částech 5G infrastruktury. Od té doby, co jsme zprávu podali, jsme ze strany bezpečnostních úřadů neobdrželi žádná nesouhlasná stanoviska ani kritiku,“ navázal Höttges.

Informace Die Zeit o tom, že Německo plánuje přísný zákaz využívání součástek pro 5G z Číny, byly překvapivé. Spolková republika totiž v minulosti platila v této otázce za jednu z nejliberálnějších a nejbenevolentnějších zemí. Pod tlakem USA sice zavedla přísnější kontrolní mechanismy, včetně schvalovacího procesu všech komponent pro kritickou infrastrukturu, na rozdíl od jiných států EU se ale nepřiklonila k přímému zákazu čínských součástek.

Firma má vždy připraven plán B pro případ, že by se okolnosti změnily neočekávaně a radikálně. Momentálně se ale zaměřujeme na snižování rizik, ne na přerušení spolupráce. Huawei je náš jediný dodavatel, objem dodávaných komponent jsme ale už v minulosti snížili,“ ujišťuje Hötgess

Vyjádření generálního ředitele DT tak naznačují, že vláda u tohoto politického kurzu setrvá. Höttges zároveň zdůraznil, že společnost ve vztahu k čínskému dodavateli uplatňuje přístup nazývaný Open RAN, který předpokládá vzájemnou kompatibilitu všech technologií a součástek – bez ohledu na to, kdo je vyrobil. Ve výsledku tak operátoři 5G infrastruktury dosahují toho, že se jejich závislost na konkrétních dodavatelích snižuje.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688