Zdravotnictví  |  01.06.2023 14:18:20

Petice za zachování dětských ozdravoven v Královéhradeckém kraji předána ministru zdravotnictví

Iniciátorka petice za zachování dětských ozdravoven Jitka Drobková minulý týden předala petici občanů na ministerstvo zdravotnictví. Petice k rukám ministra zdravotnictvím byla zaevidována prostřednictvím podatelny pod značkou MZDRP01SHID1. Bohužel nebylo možné petici předat osobně zástupcům ministerstva, oddělení pro styk s veřejností, kteří v těch dnech pracovali z domova (home office) a doporučili předání petice do podatelny. 

 Petice, kterou podepsalo více než šestnáct set lidí, vyjadřuje obavy z hrozícího uzavření těchto důležitých zdravotnických zařízení, která poskytují zdravotní péči vč. klimatoterapie dětem z celé republiky.

Z původně dvaceti dětských ozdravoven v ČR zbývají funkční jen poslední čtyři v Královéhradeckém kraji, i těm však hrozí zánik. Dětské ozdravovny dlouhodobě hrají klíčovou roli při poskytování komplexní péče pro děti se zdravotními problémy. Je zde poskytována léčebná péče, která má zásadní vliv na zlepšení zdravotního stavu a kvality života dětí. Mnoho rodin a dětí je závislých na těchto zařízeních a jejich uzavření by mělo negativní dopad na jejich zdraví a blaho. K uzavření ozdravoven dochází nikoli z důvodu zpochybnění jejich významu v poskytování zdravotní péče a pozitivního dopadu na zdraví dětských pacientů, ale z důvodu nejasné legislativní situace.

Situace v legislativě je zmatečná. Zákon o zdravotních službách nekoresponduje se zákonem o veřejném zdravotním pojištění. I bez změny zákonů lze situaci urychleně napravit změnou vyhlášek, a to doplněním dětských ozdravoven do oborů služby s návaznými požadavky na personální zajištění a technické a věcné vybavení (vyhlášky č. 99/2012 Sb. a č. 92/2012 Sb.). V delším horizonutu je nutná změna zákona o zdravotních službách, aby léčebná péče poskytovaná dětskými ozdravovnami byla zařazena mezi druhy zdravotní péče tak, aby korespondovala se zákonem o veřejném zdravotním pojištění (z. č. 48/1997 Sb. §4 Péče v odborných dětských léčebnách a ozdravovnách).

Autorka petice se obrací na ministra zdravotnictví a žádá o bezodkladnou změnu příslušných prováděcích vyhlášek k zákonu č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování a zajištění dalšího fungování ozdravoven. „Zavření dětských ozdravoven by znamenalo ztrátu důležitých zdravotnických zařízení, která jsou jednoduše nenahraditelná. Změnou vyhlášek může pan ministr situaci rychle vyřešit,“ zdůraznila Jitka Drobková.

Petice byla zaslána i zástupcům senátního a sněmovního výboru pro zdravotnictví, hejtmanovi a poslancům Královéhradeckého kraje, aby se zasadili jak o narovnání legislativního prostředí, tak o financování ve prospěch udržení fungujících dětských ozdravoven.

Zdroj:
Jitka Drobková, za petiční výbor
https://e-petice.cz/petitions/petice-za-zachovani-detskych-ozdravoven-v-kralovehradeckemkraji.

Markéta Höfferová

Markéta se stará o BIG Experta již od doby krátce po jeho začátku - podílí se na něm již od roku 1994. V redakci Kurzy.cz pracuje od ledna 2008.

Kromě témat spojených s kapitálovými trhy se zajímá o kulturu (především výtvarné umění), historii a s nimi spojené osobnosti.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688