Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Výsledky  |  01.06.2023 11:24:17

Wienerberger s.r.o. zveřejňuje hospodářský výsledek za rok 2022

Obrat společnosti Wienerberger s.r.o. vzrostl meziročně o 20 % na 4,87 miliardy korun. Výsledek hospodaření před zdaněním vzrostl meziročně na 1,65 miliardy korun. Za pozitivním výsledkem stojí rekordní poptávka po stavebních materiálech z první poloviny roku, přísná nákladová disciplína a orientace na inovativní a udržitelné produkty. Významnou roli sehrály rozsáhlé energetické úspory. Ty se projevily také v plnění cílů na snížení uhlíkové stopy. Závazek snížit v letech 2020 - 2023 uhlíkovou stopu o 15 % byl téměř naplněn už ke konci roku 2022.

Hospodářský výsledek je odrazem strategické proměny, kterou celá skupina Wienerberger zahájila už v roce 2012. Z producenta stavebních materiálů se společnost přeměnila na lídra v oblasti inovativních řešení splňujících nejvyšší požadavky na komfort, energetické úspory a zapojení moderních technologií.

„Ve vysoce nestabilním roce 2022 se potvrdila správnost naší dlouhodobé strategie dodávat na trh nejen špičkový stavební materiál, ale celé řešení pro zdravý a funkční domov. To v kombinaci s inovacemi a úsporami v energiích vedlo k mimořádně dobrým výsledkům. Trend inovací bude ještě důležitější v budoucnu, kdy se budeme potýkat nejen s vyššími cenami energií, ale také s nedostatkem kvalifikovaných pracovníků. Budeme proto i v následujících letech vynakládat značné prostředky na digitalizaci, automatizaci výroby spojenou se snižováním uhlíkové stopy a automatizaci na stavbách samotných jako řešení nedostatku kvalifikovaných sil. Prvořadý cíl společnosti je zůstat stabilním partnerem, který neustále zdokonaluje služby zákazníkům,” říká generální ředitel společnosti Wienerberger s.r.o. Kamil Jeřábek.

První polovina roku 2022 přinesla enormní poptávku po stavebních materiálech, která skokově převýšila kapacity výrobců. Stavební boom vystřídala nečekaná invaze ruských vojsk na Ukrajinu, která změnila světovou ekonomiku. Důsledkem byl růst cen energií a rostoucí inflace následovaná razantním nárůstem úrokových sazeb u hypotečních úvěrů. Společnost Wienerberger díky strategickému a dlouhodobě plánovanému nákupu energií dokázala zvýšit svou provozní efektivitu.

Wienerberger v roce 2022 investoval v ČR přes 500 milionů korun do modernizace výroby a aktivit spojených s udržitelným a odpovědným podnikáním. I nadále bude usilovat o zodpovědný přístup k přírodě a dekarbonizaci výrobního procesu. Společnost věří, že investice jsou nutnou a jedinou cestou, jak realizovat transformaci podnikání v kontextu „zelené dohody“ a zajistit budoucím generacím zdravé a k přírodě šetrné produkty podporující udržitelné bydlení.

Investicí v řádu stovek milionů korun je instalace fotovoltaických panelů na tři klíčové výrobní závody. Další investici ve výši několik stovek milionů korun společnost vkládá do LNG tanků, které by v případě dalších nepředvídatelných situací spojených s dodávkami plynu poskytly částečnou energetickou soběstačnost. LNG tanky Wienerberger plánuje instalovat ve třech výrobních závodech, a sice v cihelnách na produkty značky Porotherm v Holicích, v Jezernici a v závodě na výrobu střešních tašek značky Tondach v Hranicích. Závody Jezernice a Holice prošly také výraznou modernizací provozu .

Společnost Wienerberger plánuje významné investice do technologií souvisejících s inovací portfolia produktů i v roce 2023. „Ve Wienerbergeru tvoříme budoucnost stavebnictví. Pokročili jsme ve vývoji robotického zdění, mezi další významné inovativní projekty patří revoluční řešení pro ploché střechy, bílá folie Leadax ze stoprocentního recyklátu nebo solární systém Wevolt. Značnou investici tvoří nové školící a vzdělávací Wienerberger eXperience centrum, díky němuž jsme schopni se zákazníky komunikovat ve všech fázích stavebního procesu,” říká Kamil Jeřábek.


Společnost Wienerberger s. r. o., je největším výrobcem pálených cihel a střešních tašek v České republice. Její portfolio na trhu v ČR nyní zahrnuje zdicí systém Porotherm, pálenou střešní krytinu a doplňky střech Tondach, obkladové a lícové cihly Terca, keramickou dlažbu Penter a betonové produkty Semmelrock. Wienerberger s. r. o., je součástí nadnárodního koncernu Wienerberger Group, který představuje největšího světového výrobce cihel a současně lídra v produkci pálených střešních krytin v Evropě.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688