Colliers (Colliers)
Reality  |  01.06.2023 10:00:45

Požadavky na kanceláře i ceny pronájmů díky ESG porostou

Zdroj: Colliers TZ

Moderní kancelářské budovy představují pro řadu společností důležitý faktor při naplňování jejich ESG strategií. Trh nemovitostí v České republice však zatím není na nové požadavky firem plně připraven. Situaci nevyřeší ani výstavba plánovaná na nejbližší roky, protože splnění přísných norem a certifikací je náročné procesně i finančně.

Český realitní trh zatím není plně na nové potřeby firem připraven a kvůli zdlouhavým procesům schvalování nové výstavby ani nelze očekávat rychlou nápravu. Nadnárodní společnosti přitom již nyní aktivně poptávají administrativní prostory, které by byly v souladu s moderními požadavky na použité materiály, využití obnovitelné energie, uhlíkovou stopu, nakládání s odpady, zdravé pracovní prostředí či hospodárné nakládání s vodou,říká Jana Vlková, ředitelka oddělení Workplace Advisory a Office Agency ve společnosti Colliers, a pokračuje: „Očekáváme, že podobné požadavky bude mít do budoucna rostoucí počet firem, a to mimo jiné i kvůli novým pravidlům reportingu o udržitelnosti, které začínají platit již od příštího roku .“ Potvrzují to i výsledky nedávného průzkumu asociace ABSL, dle nichž se již plných 88 % firem z oblasti IT, podnikových nebo zákaznických služeb věnuje přípravě či realizaci svých plánů souvisejících s ESG. Nejčastěji k jejich prioritám patří právě podpora životního prostředí a tvorba zdravého a inkluzivního pracovního prostředí. Globální průzkum společnosti Deloitte zase ukazuje, že 6 z 10 organizací začlenilo do svých ESG strategií využívání udržitelných materiálů a zvyšování efektivity využívání energií.

ESG standard za příplatek

V souvislosti s aplikací nových ESG standardů se ovšem budou muset nájemci připravit na vyšší náklady, protože budovy splňující tyto požadavky budou podstatně dražší. „Odhadujeme, že budovy splňující nejpřísnější kritéria udržitelnosti budou pronajímány až o 50 % dráž než budovy s dnes již běžnou zelenou certifikací,“ odhaduje Jana Vlková. Firmy pak díky takto zvýšeným nákladům budou intenzivněji sledovat využití prostor a podle toho upravovat plochu, kterou budou pro svůj provoz potřebovat. Připlácet si za tento standard ovšem bude ochotna jen část firem, zejména půjde o nadnárodní společnosti, na které se bude vztahovat zmíněná povinnost reportingu dle směrnice o udržitelnosti CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive).

Kvalitu prokáže certifikát

Schopnost kancelářských budov naplnit ESG požadavky hodnotí certifikace, jako je například LEED, ILFI či WELL. Posuzují kritéria jako energetická účinnost budov, hospodaření s vodou a ovzduším, zdraví a kvalita vnitřního prostředí, doprava či ekologie. Nejnáročnější očekávání nájemců pak naplní budovy s certifikacemi LEED v4 BD+C Platinum a ILFI Zero Carbon, které vyžadují 100% elektrifikaci systémů v budově, alespoň 10% výrobu energie z obnovitelných zdrojů na místě a infrastrukturu připravenou pro elektromobily. Kromě toho by budovy měly integrovat strategie pro snížení oslnění, dosáhnout alespoň 55% úspory vody, recyklovat nejméně 90 % veškerého stavebního a demoličního odpadu a používat minimálně 25 % materiálů s recyklovaným obsahem. Také by budovy měly mít otevřenou architekturu a správu dat ve všech řídicích systémech.

Kdy se budov pro nejnáročnější nájemce dočkáme v ČR?

V návaznosti na požadavky ESG se v ČR aktuálně staví několik administrativních budov s nejvyšší certifikací LEED Platinum v kombinaci s WELL a WELL H&S, nicméně na stavbu první uhlíkově neutrální kancelářské budovy si ještě několik let počkáme. Takový objekt je totiž nutné plánovat již od projektové dokumentace a přípravy stavby, a tak se realizace prvních projektů v tomto standardu předpokládá až v roce 2027-2028. Na to pak navazuje samotné provozování takové budovy, což vyžaduje aktivní přístup majitele budovy, kterým ale často není původní developer. Příkladem projektu, který splňuje v maximální možné míře aktuální požadavky ESG je PORT7 od developera Skanska v Praze 7, který byl již dokončen a cílí na certifikace LEED Platinum, WELL a WELL H&S. Stejně tak může být příkladem společnost Crestyl, jejíž projekt Hagibor plánuje získání nejvyšší certifikace LEED Platinum pro všech šest kancelářských budov.

Skupina Colliers

Colliers (NASDAQ, TSX: CIGI) je přední diverzifikovaná společnost poskytující profesionální služby a správu investic. Naše společnost působí v 62 zemích a 17 000 podnikavých profesionálů spolupracuje na poskytování odborného realitního a investičního poradenství klientům. Již více než 27 let přináší naše zkušené vedení s významným vnitřním podílem akcionářů složené roční investiční výnosy ve výši 20 %. S ročními příjmy ve výši 4,1 miliardy dolarů a více než 50 miliardami dolarů spravovaných aktiv společnost Colliers maximalizuje potenciál nemovitostí a reálných aktiv, aby urychlila úspěch našich klientů, našich investorů a našich lidí.

Více informací na: www.colliers.com/cs-cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688