cnb.cz (ČNB)
Makroekonomika  |  30.05.2023 19:04:54

Stále více údajů dokládá pokles inflace - Eva Zamrazilová

Rozhovor s Evou Zamrazilovou, viceguvernérkou ČNB
Jan Bumba (ČRo Plus 30. 5. 2023, pořad Interview Plus)

Čím více ukazatelů z ekonomiky přichází, vidím opravdu velmi utlumenou ekonomiku, vidím klesající dynamiku inflace, vidím zklidňování cen potravin,“ řekla viceguvernérka ČNB Eva Zamrazilová v úterním rozhovoru pro Český rozhlas Plus.

Přepis rozhovoru

Jan Bumba, moderátor
Přestože údaje z března a dubna naznačují, že inflace v Česku začala brzdit, stále zůstává vysoko nad přijatelnou úrovní. Nejnovější odhady pro celý letošní rok se pohybují mezi 11 a 12 %. Je to o dost více, než kolik zřejmě čeká mnohé jiné evropské země. Česká národní banka, která má hlídání inflace za svůj hlavní úkol, proto zatím neuvažuje o snižování úrokových sazeb. Někteří členové bankovní rady dokonce naopak vidí důvody pro jejich další zvýšení. Jaká jsou pro a proti takového kroku? Dobrý poslech přeje Jan Bumba. Hostem Interview v našem přenosovém voze je viceguvernérka České národní banky Eva Zamrazilová. Dobrý den.

Eva Zamrazilová, viceguvernérka, Česká národní banka
Dobrý den.

Jan Bumba, moderátor
Když jsme mluvili nedávno v tomto pořadu s ekonomem Miroslavem Singerem, který svého času centrální bance šéfoval, tak on zadoufal, že květnová čísla potvrdí klesající trend inflace. Věříte, že tomu tak bude?

Eva Zamrazilová, viceguvernérka, Česká národní banka
V zásadě nemám důvod tomu nevěřit. Myslím, že to číslo bude zase nižší, než bylo to dubnové.

Jan Bumba, moderátor
Jsou nějaká rizika, je něco, co by podle vás mohlo ohrozit klesání inflace v následujících měsících?

Eva Zamrazilová, viceguvernérka, Česká národní banka
Tak rizika samozřejmě vždycky existují. Jde také o to, jak se budou, jakým způsobem se budou promítat ceny elektřiny a dalších energií do toho spotřebitelského koše. To je v současné době docela velký technický problém a taková určitá neznámá, která komplikuje mimo jiné i to mezinárodní srovnání, protože na to nejsou nějaké úplně jasné guidelines z Evropského statistického úřadu, jak s těmito daty pracovat. To je hodně důležitá věc. Doufejme, že budou dále klesat ceny potravin, tady bych připomněla, že v dubnu klesly poprvé meziměsíčně za dlouhou dobu o 1,4 %, tuším. A tady je otázka, jestli je to nějaký sezónní výkyv, anebo jestli se tam projevil jakýsi, v uvozovkách, řečeno, peer pressure ze strany vlády ohledně kontrol toho, že se vlastně podívali vůbec na to, jestli tady funguje dobře tržní prostředí - jakým způsobem se vytvářejí marže po celé té ziskové vertikále od výrobce k spotřebiteli u cen potravin.

Jan Bumba, moderátor
Máme z dnešního dopoledne ještě jiný údaj, statistici oznámili, že česká ekonomika letos v prvním čtvrtletí klesla meziročně o 0,4 %. Je to větší pokles, než kolik statistici předpokládali. Tato okolnost se může nějakým způsobem projevit ve vývoji inflace?

Eva Zamrazilová, viceguvernérka, Česká národní banka
Samozřejmě je to důkaz toho, že skutečně ekonomika je ze strany poptávky velmi utlumená, spotřeba domácností klesá už několik čtvrtletí, maloobchodní prodeje se vyvíjejí velmi negativně už také mnoho měsíců, takže z té strany poptávky se domnívám, že už to prostředí opravdu je tak slabé, že ta inflace bude muset nějakým způsobem zpomalovat. Tahle ta etapa inflace je prostě hrozně zvláštní a neustále se o tom hovoří i v mezinárodních kruzích. A ekonomové o tom debatují pořád. Tohle je prostě taková atypická inflační epizoda.

Jan Bumba, moderátor
Takže z pohledu vývoje inflace jako takové ten pokles ekonomiky není špatná zpráva.

Eva Zamrazilová, viceguvernérka, Česká národní banka
Bohužel, není to špatná zpráva z pohledu inflace. Přesně tak.

Jan Bumba, moderátor
Vy jste už třeba v rozhovoru pro Českou televizi mluvila o tom, že inflaci živí fiskální politika státu a hlavně to, k čemu došlo v době covidu. Já bych se rád zeptal ale na to mezinárodní srovnání, protože i jiné evropské země přece taky, v uvozovkách, rozdávaly peníze v době covidu a nemají třeba takovou inflaci. Tak v čem je ten rozdíl?

Eva Zamrazilová, viceguvernérka, Česká národní banka
Rozdíl probíhá hodně napříč starými a novými členskými zeměmi Evropské unie, protože tady ty země, které vstoupily stejně jako my - Polsko, Maďarsko, Bulharsko, všech těch 10 nových členských zemí - má systematicky vyšší inflaci, než ty staré členské země. Je to kvůli vyšší cenové hladině ve starých zemích, takže tam se ten šok propíše asymetricky, protože také tady ty země starší mají vyšší energetickou náročnost jak u domácností, tak především tedy u firem. A my jsme průmyslová země a průmysl máme hodně energeticky náročný, takže i to je důvod. Ale ta inflace se rozlila napříč celou Evropou a pro většinu zemí je nemyslitelná a nebývalá.

Jan Bumba, moderátor
Vy jste v té své kritice fiskální politiky státu dost konzistentní, myslíte, že teď fiskální politiku správným směrem mění onen konsolidační balíček, který dává dohromady vláda?

Eva Zamrazilová, viceguvernérka, Česká národní banka
Já jsem byla hlavně kritická v těch letech 2019, 20, 21, protože to byly ty roky, kdy se začaly veřejné finance rozvalovat a kdy začínaly do ekonomiky posílat inflační impuls. V současné době tato vláda už se ty tlaky snažila aspoň neprohlubovat a teď přišla s konsolidačním balíčkem. Ano, domnívám se, že to je krok správným směrem.

Jan Bumba, moderátor
Takže tuto vládu ve srovnání s tou předchozí byste spíše pochválila za její daňovou a rozpočtovou politiku?

Eva Zamrazilová, viceguvernérka, Česká národní banka
Já tady nejsem opravdu od toho, abych někomu rozdávala pochvaly, nebo kárání, to ne. Já říkám svůj názor z pohledu na jednak zdraví veřejných financí a jednak na inflaci a také na celkové zdraví české ekonomiky, protože jestliže se zbavíme aspoň části těch dotací, tak to bude taky krok dobrým směrem. Jak prohlásil prezident Nejvyššího kontrolního úřadu, tak my jsme se z tržní ekonomiky stali ekonomikou dotační, a to prostě není zdravé.

Jan Bumba, moderátor
Jak významnou položkou ve vašem uvažování o nastavení úrokových sazeb je vládní konsolidační balíček. Jakou roli on vlastně hraje?

Eva Zamrazilová, viceguvernérka, Česká národní banka
Úplně vyhodnocen ho nemám zatím. Já si myslím, že v tom horizontu měnové politiky, to znamená, v čem my zhruba uvažujeme, to jest do konce roku 2024, tak tady je spíš ten balíček neutrální, možná jenom mírně protiinflační celkově. Takže z pohledu toho aktuálního nastavení to pro mě spíše důvod, proč už dál úrokové sazby nezvyšovat. A pokud se skutečně ten balíček podaří prosadit, tak v dalších čtvrtletích a v dalších letech to možná bude důvod i pro to, proč úrokové sazby držet trochu níže, než by to bývalo bylo bez balíčku.

Jan Bumba, moderátor
Hostem Interview je dnes viceguvernérka České národní banky Eva Zamrazilová. Rád bych navázal na to, o čem jste mluvila teď před chviličkou, protože vy jste už dřív varovala před předčasným snižováním úrokových sazeb, teď hovoříte o možnosti, že výhledově ale k jejich snížení může dojít. Takže dá se to nějak odhadnout, jak dlouho zůstane ta základní sazba 7 %?

Eva Zamrazilová, viceguvernérka, Česká národní banka
Pořád to za nás odhadují tržní analytici. Ti čekají, že se sazba sníží už ve druhé polovině letošního roku, někdo říká třetí čtvrtletí, někdo čtvrté, ale já opravdu vůbec tímto směrem neuvažuju, protože já neuvažuju prozatím - protože prostě musím mít jasné signály. Nejenom na nějakých jednotlivých pozorováních. Ale trošku konzistentněji v datech, že opravdu inflace míří do cíle a že se neusadí někde na vyšších hodnotách, jak někteří ekonomové také hrozí.

Jan Bumba, moderátor
Třeba server Echo24 v tomto duchu píše, že existuje riziko ukotvení zvýšených inflačních očekávání, laicky řečeno, že lidé nevěří návratu stabilních cen a akceptují to zdražování. To je to, co máte na mysli?

Eva Zamrazilová, viceguvernérka, Česká národní banka
Takhle úplně jsem to nemyslela, ale ta inflační očekávání, jak to ukotvení, to je prostě takový teoretický pohled, který se v cílování inflace hrozně často používá. Klade se na něj obrovský důraz, přitom ta inflační očekávání se dosti obtížně měří, jsou zatížena poměrně výraznou odchylkou, nejsou přesná, a co je zásadní, jsou systematicky nadhodnocená. To jsme si teď potvrdili na našem společném zasedání s kolegy z Národní banky Slovenska. Takže spíše si myslím, že je potřeba zarazit ten prostor. Zarazit prostor, aby k tomu dalšímu zdražování nemohlo docházet, a to dělá přísná měnová politika - jednak těmi historicky vysokými úrokovými sazbami a jednak také tím, že je historicky silný měnový kurz.

Jan Bumba, moderátor
No, a to už je dost přísné, těch 7 %, protože viděli jsme na posledním zasedání bankovní rady centrální banky, že tam nebyla úplná jednota, takže jak velký dialog teď vedete?

Eva Zamrazilová, viceguvernérka, Česká národní banka
Ten dialog je veden, všichni vnímáme stejná rizika, někteří jim přisuzují vyšší, někteří nižší význam. Trh práce nepodceňujeme nikdo. Samozřejmě všichni vidíme, že se zaměstnanci snaží vyjednat si nějakou kompenzaci naštěstí té minulé inflace. Ony opravdu tady spadly reálné mzdy velmi, velmi tvrdě. A i v roce 2023 budou reálné mzdy v záporných hodnotách. Takže oni nejednají z pohledu očekávané inflace, oni, ti zaměstnanci, jednají z pohledu inflace předchozí. Takže to je spíš pro mě pozitivní, ale bude pro mě hodně důležité číslo o mzdách, které vyjde 8. června. Protože máme opravdu jenom velmi anekdotickou evidenci z průmyslu a ze stavebnictví. Tady je pětina zaměstnanců ve veřejném sektoru, kde ministr financí potvrdil střídmost, máme tady rozsáhlý sektor služeb, který teď není vidět, že by nějak výrazně navyšoval mzdy z té anekdotické evidence, takže uvidíme to celkové číslo za první čtvrtletí.

Jan Bumba, moderátor
A rozumím vám tedy správně, že když váš kolega z bankovní rady centrální banky Tomáš Holub mluvil o hrozbě mzdové inflační spirály, tak vy zas tak velkou hrozbu nevidíte?

Eva Zamrazilová, viceguvernérka, Česká národní banka
Asi vnímám to riziko jako nižší než kolega. Ale jenom bych chtěla říct, že jestliže se právě před téměř rokem hovořilo o tom, že by sazby měly vystoupat až na 8 %, a tam by opravdu už to mělo být dostatečné, tak jenom bych ráda připomněla, že to, že posílil měnový kurz, nám posunula měnovou přísnost celkových měnových podmínek na hodnotu nad 8 %. Takže my jsme ekonomice doručili zpřísnění měnové politiky. Takže tohle není úplně fér říkat, že kdyby sazba byla na 8 %, takže jsme někde jinde s inflací. Nejsme.

Jan Bumba, moderátor
Jakým způsobem ovlivňuje kurz koruny aktuálně Česká národní banka? Co pro posílení měny děláte?

Eva Zamrazilová, viceguvernérka, Česká národní banka
Aktuálně pouze říkáme, že s vývojem jsme spokojeni a že bychom patrně přikročili ke snaze kurz korigovat, pokud by se nějakým způsobem výrazně vychyloval. To je pořád ta kurzová věta v prohlášení po měnově politických jednáních, to je pořád stejný vzkaz.

Jan Bumba, moderátor
Ale v tuto chvíli žádné intervence nejsou potřeba, teď nic takového neprobíhá?

Eva Zamrazilová, viceguvernérka, Česká národní banka
Já o tom zprávu nemám, to se dočtou analytici v dekádní bilanci. Já nevím, jestli v tuto chvíli někde něco probíhá, to nemůžu úplně prozradit.

Jan Bumba, moderátor
Vy osobně tedy v tuto chvíli nevidíte žádný důvod pro zvýšení úrokových sazeb?

Eva Zamrazilová, viceguvernérka, Česká národní banka
Kdyby se opravdu mzdy vyvíjely systematicky ve všech odvětvích nějak výše, než ta současná prognóza čeká, tak bych o tom dalším zpřísnění vážně uvažovala. Ale čím více zatím ukazatelů z ekonomiky přichází, tak vidím opravdu velmi utlumenou ekonomiku, vidím klesající dynamiku inflace, vidím zklidňování cen potravin, což mimochodem je u nás extrémně důležitá složka. U nás potraviny, bydlení a doprava, zodpovídá vlastně za 2/3 až 3/4 celkové inflace. Takže jde i o ty ceny energií, o ceny nájmů, o ceny potravin - to jsou jsou klíčové položky a my už jsme viděli, že některé cenové okruhy dokonce začínají v dubnu klesat.

Jan Bumba, moderátor
Když se ohlédneme krátce zpátky na ten poslední rok, rok a půl, 2 roky. Dá se to hodnotit nějak jinak, než že Česká národní banka neobstála v tom svém úkolu, kterým je udržení inflace na nějaké přijatelné úrovni?

Eva Zamrazilová, viceguvernérka, Česká národní banka
Pane redaktore, obstála některá centrální banka. Je tady nějaká centrální banka, která obstála? A já se docela, velice často se dívám na různé zahraniční zpravodajství atd., v žádné zemi není takováhle mediální kritika. To, co se zde děje, to je velmi mimořádné. Diví se mi kolegové na mezinárodních jednáních - Poláci, Slováci, Němci, kolegové z ECB - vůbec nechápou to, jak u nás komentátoři hodnotí práci centrální banky.

Jan Bumba, moderátor
Je to teda příliš přísné, myslíte, že ty vnější faktory byly prostě tak silné, že žádná centrální banka nemohla úplně obstát v tomhle kontextu?

Eva Zamrazilová, viceguvernérka, Česká národní banka
Přesně tak. Je to prostě úplně jiná povaha inflace. Hovoří se často o té fiskální inflaci, která byla způsobená tím, že za covidu přišly do ekonomiky peníze bez protihodnoty, peníze bez práce, bez zboží, a to prostě nutně musely být inflační peníze. Někteří ekonomové to pochopili dříve, jiní později. Naše centrální banka zareagovala relativně dříve, ještě předtím, než přišla válka na Ukrajinu a ta válka na Ukrajinu prostě hodila do tohohle celkově inflačního podhoubí jaksi úrodného takový velmi intenzivní jaksi „akcelerátor“. Je řada studií, které ukazují na to, že samotná měnová politika v téhle fázi nebo v téhle té situaci si s inflací poradit prostě nedokáže. Nejsou to naše výzkumy, jsou to výzkumy vesměs anglosaského světa.

Jan Bumba, moderátor
Hostem Interview je dnes viceguvernérka České národní banky Eva Zamrazilová. Já jsem se zatím ptal hlavně na to, jestli spatřujete nějaké důvody pro zvýšení úrokových sazeb. Našla byste i takové pro jejich snížení?

Eva Zamrazilová, viceguvernérka, Česká národní banka
Opravdu říkám, že v téhle chvíli si nehodlám v nejbližších dnech a týdnech do toho měnově politického zasedání jaksi opotřebovávat energeticky tím, že bych hledala důvody pro snížení. Až tady nějaké důvody začnou být, začnu o nich vážně uvažovat. Ale jak říkám, musím být dostatečně spolehlivě přesvědčena o tom, že inflace skutečně míří někam mezi 1-3 %. Až toto přesvědčení mít budu - zatím se domnívám, že tomu tak bude - ale až uvidím prostě ty jasné signály, tak začnu uvažovat o tom snižování sazeb vážně.

Jan Bumba, moderátor
Možná někteří ekonomové mají na mysli to, že vývoj české ekonomiky a hrubého domácího produktu je takový, že už by možná nižší sazby pomohly vyššímu růstu.

Eva Zamrazilová, viceguvernérka, Česká národní banka
Ale aby nepomohly zase nějakým způsobem oživovat tu spíš ziskově, než mzdově inflační spirálu. To je tady také otázka, pak jde o to, aby se ochladil i trh nemovitostí - ten už tedy zchlazený je, ale jde o to, aby ceny nemovitostí, které se pak propisují do tržního nájemného, tak aby také už se začaly vyvíjet zcela stabilně a nebyla to jen taková krátká etapa stabilizace, po níž by ty ceny zase začaly růst. Ono se nám to také promítá do inflace. Nemluvě o tom, že je to skutečně vážný sociální problém. Samozřejmě sazby nebudou věčně takto vysoko, ale bude záviset na dalších číslech, která uvidíme, v dalších tendencích, které uvidíme, bude záviset na vývoji v zahraničí, ta je taky hodně důležitá proměna. Zatím to vypadá, že Evropská centrální banka zvýší sazby až na 4 % - tu svoji klíčovou sazbu v září. Takže je tady hodně široký okruh proměnných, které do toho uvažování našeho vstupují.

Jan Bumba, moderátor
Když jste hovořila o mzdách a o tom, že aktuálně nevidíte nějakou úplně enormní hrozbu spojenou s jejich zvyšováním. Nenutí ale firmy situace na trhu práce ke zvyšování mezd, neustále hledají zaměstnance, nezaměstnanost je pořád na velice nízké úrovni v České republice, nepramení z této oblasti, jistá obava nebo jistý tlak, na opravdu razantnější zvyšování mezd?

Eva Zamrazilová, viceguvernérka, Česká národní banka
No, samozřejmě ano. Toto v těch našich úvahách také je viditelné, protože trh práce ochlazuje hodně pomalu. A je vidět, že nějakým způsobem zatím hospodářská politika celkově nedokázala to, co by bylo potřeba - to znamená modernizaci toho typu, aby nebyla produkce tak náročná na pracovní sílu. To je dlouhodobě jedna z našich největších makroekonomických bolestí, že pořád máme tady tu výrobu a celý ten produkt vysoce náročný na pracovní sílu. Mimořádně.

Jan Bumba, moderátor
V čem je problém, že se nedaří nějakým kýženým způsobem modernizovat českou ekonomiku?

Eva Zamrazilová, viceguvernérka, Česká národní banka
Fungujeme v určité části celého výrobního řetězce, největší přidaná hodnota se tvoří na jeho začátku ve výzkumu a pak, dejme tomu, na konci někde v marketingu a v těch reklamních obchodních činnostech celkově. No, a nechci říkat to ošklivé slovo, montovna, skladovna, ale nějakým způsobem to tak bohužel částečně je. Ale s tímhle víceméně není možné pohnout jaksi shora nějakými strategiemi. Tohle je potřeba prosazovat víceméně zespodu ekonomiky, z nějaké iniciativy jednotlivých, většinou menších, středních firem a podniků a vytvářet pro ně solidní hrací hřiště. Tady není nějaké to Level playing field - nejenom nadnárodní, ale prostě velké firmy jsou tady v obrovské výhodě. A teď se vrátím ještě zkratkou k té měnové politice. Tyhlety malé firmy jsou v dnešní době taky extrémně znevýhodněny právě tou velmi přísnou měnovou politikou. Protože ony, pokud nemají nějaké exportní partnery či možnosti exportu do zahraničí, tak jsou odkázány na úvěry v korunách, kde si berou (úrok) za 8 či 9 %. Zatímco ty velké kolosy a nadnárodní firmy vlastně těží z takové ne úplně férové výhody, že si můžou brát úvěry v eurech za asi 4 % v současné době. Proto říkám, že je důležitá politika Evropské centrální banky, ta je zasahuje, ta jim zpřísňuje podmínky, a proto taky říkám, že jsme se rozhodli větší pozornost věnovat roli měnového kurzu, protože především těm exportním firmám, těm velkým exportérům touto cestou dojde ke snížení zisku a dojde-li jim ke snížení zisku, budou omezeni v tom nabírat nové zaměstnance a zvyšovat jim mzdy, budou tlačeni k nějaké modernizaci a k tomu změnit svůj nějaký výrobní či další model.

Jan Bumba, moderátor
A nám by teda pomohlo zlepšit podnikatelské prostředí, jestli správně rozumím.

Eva Zamrazilová, viceguvernérka, Česká národní banka
To tady říkáme už 30 let, takže to si myslím, že je opravdu, jako to je takový stálý žolík v těch našich úvahách. Samozřejmě, že by to pomohlo.

Jan Bumba, moderátor
Říká viceguvernérka České národní banky Eva Zamrazilová, která byla hostem dnešního Interview. Děkuji za rozhovor.

Eva Zamrazilová, viceguvernérka, Česká národní banka
Já moc děkuji.

Jan Bumba, moderátor
Od mikrofonu se loučí Jan Bumba.

31.05. 09:03  *** (jarda)
30.05. 20:23  a to nejlepsi (R2)

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688