Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  30.05.2023 15:40:37

Spolupráce Fordu s Teslou a Cybertruck čekající, až se nabije F-150

Bývalý ředitel Fordu Mark Fields hovořil na CNBC o nově ohlášené spolupráci mezi touto automobilkou a Teslou. Podle něj jde ze strany Fordu o výhodný krok, protože firma přichází s řadou nových modelů elektromobilů a potřebuje, aby jejich majitelé byli schopni je rychle nabíjet. Právě tomu by měla pomoci zmíněná spolupráce, která umožní přístup k výkonným nabíjecím stanicím Tesly.

Fields míní, že stanice Tesly jsou výkonné, spolehlivé a mají dobré umístění. A zmíněnou spolupráci si na CNBC pochvaloval i Ross Gerber ze společnosti Gerber Kawasaki, která je akcionářem Tesly. I on považuje síť stanic této firmy za velmi kvalitní a lepší, než jsou ty konkurenční. Pro Ford je výhodou přístup k ní a na straně Tesly by zase měla znatelně vzrůst ziskovost této její divize, kterou investor celkově považuje za velice hodnotnou.

Nedávalo by ale ze strany Tesly smysl, pokud by Ford naopak přístup ke svým stanicím odmítl? Fields na tuto otázku odpověděl, že pro Teslu je uvedená spolupráce potvrzení její vedoucí pozice na trhu. Fakticky totiž za ní přišla velká tradiční automobilka s tím, že ona sama nebude investovat do své vlastní sítě, ale namísto toho budou její modely elektromobilů splňovat standardy a specifikace Tesly tak, aby mohly používat její dobíjecí síť.

Tesla nyní také splňuje podmínky vládní podpory pro další expanzi nabíjecí infrastruktury. Za „určitý problém“ tak Fields považuje pouze to, pokud někdo v Cybertrucku bude muset čekat, až si jiný řidič nabije svůj Ford F-150. Gerber následně připomněl, že Tesla na počátku chtěla, aby standardy jejích nabíjecích stanic byly používány po celém světě, namísto toho se jich ale nyní používá celá řada. Spolupráce s Fordem představuje v tomto smyslu určitý obrat. A podle investora jsou budoucností rozsáhlé plochy s nabíjecími stanicemi podobné tomu, co Tesla vybudovala v Santa Monice, tedy ploše s asi 150 stanicemi.

Pokud by tudíž docházelo k dalšímu budování nabíjecí infrastruktury, nebyl by podle investora problém ani zmíněný Cybertruck čekající na F-150. A taková expanze by samozřejmě pomohla celkovému růstu prodejů elektromobilů. CNBC na závěr přinesla porovnání vývoje cen akcií obou automobilek za poslední rok. Tesla ztrácí téměř 20 %, Ford necelá 3 %:

tesla

Zdroj: CNBC

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688