Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  30.05.2023 10:14:58

Český HDP revidován na stagnaci

Český HDP v 1Q23 byl v rámci zpřesněného odhadu revidován z mezikvartálního růstu o 0,1 % na 0 %. To je v souladu s naším původním odhadem, který pro zbytek roku počítá s pozvolným oživením ekonomiky v průměru o 0,5 % meziročně namísto předchozích 0,9 %. Důvodem snížení výhledu na ekonomiku ČR je primárně zhoršení naší predikce na spotřebu domácností.

HDP v prvním letošním čtvrtletí stáhla dolů především nižší spotřeba domácností, přidaly se ale i fixní investice. U poptávky domácností byl zaznamenán pokles výdajů (očištěných o cenový vývoj) především v sektoru služeb, což potvrzuje, že domácí poptávka oslabuje navzdory stabilnímu trhu práce. Data zapadají také do vývoje inflace, kde v ČR již pozorujeme oslabení cenových tlaků ve službách, zatímco například v eurozóně je jejich meziměsíční tempo nadále zvýšené. V kontrastu poklesu výdajů v sektoru služeb stojí zvýšení výdajů v sektoru zboží. Pozorujeme tak korekci předchozí rotace ze zboží do služeb způsobenou odloženou spotřebou vlivem pandemie. Očekáváme, že i v 2Q23 bude spotřeba domácností tlumit HDP. V druhé polovině roku ale počítáme se zlepšením díky tomu, že nominální mzdy doženou inflaci. Podle dat z národních účtů rostly mzdy v 1Q23 jen mírně nad prognózou ČNB (9,1 %), čímž nedochází k naplnění proinflačních rizik ze strany trhu práce.

U fixních investic se také dostavil mezikvartální pokles. To je typicky špatnou zprávou pro budoucí růst ekonomiky. Ovšem pohled na strukturu poskytuje jistý komfort. K poklesu došlo především v sektoru obydlí, což vzhledem k vysokým úrokovým sazbám, a tedy dražším hypotékám, nepřekvapuje. Na druhé straně se zvýšily investice do strojů a dopravních prostředků. Další dílčí informací relevantní pro budoucí růst ekonomiky je změna zaměstnanosti, která se po sezónním očištění proti 4Q22 zvýšila o 0,4 %.

V celkovém pohledu nižší fixní investice a spotřeba domácností přispěly k nižším importům, zatímco zlepšení situace v dodavatelských řetězcích podpořilo export. Zahraniční poptávka tak kladně přispěla k HDP.

Výsledek HDP za 1Q23 nás utvrzuje v názoru, že ekonomika letos pozvolna poroste. Odeznívající brzdou bude spotřeba domácností. Naopak zesilovat bude podle nás negativní efekt rozpouštění stavu zásob, jejichž hromadění na pozadí vysokých sazeb a utlumené poptávky nedává smysl. Bude tak docházet ke korekci z minulého roku, kdy zásoby dosáhly až na 5,8 % nom. HDP. Fixní investice budou podle naší predikce pokračovat v růstu podpořeny čerpáním prostředků z RRF fondů a pozitivní výhled na eurozónu se v rámci prognózy kladně propisuje do výkonu exportu. Jako rizikový vnímáme vývoj v 2Q23 kvůli signálům, že se německá ekonomika nachází ve složité situaci, což z českého pohledu negativně působí na zahraniční poptávku, která ekonomiku v letošních prvních třech měsících podržela. Pro rok 2023 očekáváme růst HDP na 0,5 %, v roce 2024 na 2,9 %, kdy hlavním zdrojem růstu má být oživení spotřeby domácností.

Autor: David Vagenknecht, analytik
Editor: Vratislav Zámiš, analytik

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688