Akcenta (AKCENTA CZ)
Investice  |  30.05.2023 09:18:30, aktualizováno 09:26:00

Vývoj na devizovém trhu – ranní zprávy 30.05.2023

CZ2023_05_30

Klíčové události

  • USA: Na hlavní klíčové události byl pondělek velmi skoupý. Důležitou zprávou nicméně bylo, že se americký prezident Joe Biden během víkendu dohodl se šéfem Sněmovny reprezentantů, republikánem Kevinem McCarthym, na navýšení dluhového stropu, díky kterému by se tak USA měly vyhnout potenciální platební neschopnosti. Do ní přitom mohla největší ekonomika světa vstoupit již 5. června.

Vývoj na devizovém trhu

  • EURCZK: Dnes je na programu zpřesněný odhad HDP za první čtvrtletí, přičemž odhad předběžný ukázal, že hospodářství vzrostlo o 0,1 procenta mezikvartálně, což znamená, že se technická recese tuzemské ekonomiky soustředila jen do druhé poloviny loňského roku. Pondělní zpřesněný odhad to může teoreticky změnit, o čemž jsme se v minulém týdnu přesvědčili na příkladu Německa, kde byl HDP revidován výrazněji níže. Pokud jde o strukturu českého hrubého domácího produktu, tak velmi pravděpodobně kladně mezikvartálně přispíval zahraniční obchod a záporně naopak spotřeba domácností. Detailnější vhled do struktury HDP však bude zveřejněn až v průběhu dne. A pokud jde o dění na devizových trzích, na těch se koruně dařilo poněkud rozporuplně. V případě měnového páru s eurem si každopádně polepšila, a to o dva haléře na 23,67 CZK/EUR.
  • USDCZK & PLNCZK: Na páru s americkým dolarem už byl výkon koruny o poznání horší, neboť zatímco časně zrána byl k mání v kurzu 22,06 CZK/USD, pozdě odpoledne si investoři museli připravit už o čtyři haléře víc. Ztrátu tuzemská měna zaznamenala rovněž na měnovém páru s polským zlotým, byť je faktem, že byla spíše jen kosmetická. Koruna si pohoršila o jeden haléř a oslabila na hodnotu 5,24 CZK/PLN.
  • EURHUF & EURPLN: Maďarský si na rozdíl od české koruny vůči euru pohoršil. Ačkoliv v průběhu dne zaznamenal několik dílčích zisků, jeho ztráty byly větší, a tak se hodnota devizového kurzu navýšila na 371,7 HUF/EUR. Slavit mohl naopak polský zlotý. Tato středoevropská měna posilovala především po obědě a dokázala stlačit kurz na úroveň 4,520 PLN/EUR.
  • EURUSD: V USA i ve Velké Británii byl v pondělí svátek u příležitosti Dne obětí války, takže na trzích byla obecně nižší likvidita. I přesto však euro vůči dolaru oslabilo, a to konkrétně na částku 1,071 USD/EUR.

Očekávaná data a události

Chcete se dozvědět více o našich službách?
Napište nám
+420 498 777 770

AKCENTA CZ

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20 letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku, Německu a Francii. Klientské portfolio tvoří více než 46 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.

Více informací na: https://www.akcentacz.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 17:54  Je zlato už opravdu drahé? X-Trade Brokers (XTB)
St 17:47  Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie? Patria (Patria Finance)

Přečtěte si také:




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688