OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Internet a telefony  |  29.05.2023 17:00:00

V ČR se nově objevil malware, který pomáhá spywaru útočit na hesla - ESET

 ESET: V ČR se nově objevil malware, který pomáhá spywaru útočit na hesla
29.5.2023 Kybernetická rizika, Technologie

Hlavním malwarem, který v dubnu představoval riziko pro uživatele operačního systému Windows v Česku, zůstal nadále spyware Agent Tesla. Ačkoli se podíl jeho detekcí vůči ostatním škodlivým kódům výrazněji nezvýšil, v dubnu bezpečnostní specialisté zachytili tisíce případů jeho využití. Spyware doplnil tentokrát nebezpečný malware Agent.QMG, jehož hlavní funkcionalitou je stahovat do zařízení uživatele další škodlivé kódy. Útoky tohoto malwaru překvapily především velmi dobrou češtinou, kterou útočníci použili v e-mailové kampani namířené proti českým uživatelům.

Bezpečnostní specialisté v dubnu zaznamenali nebývale silné útoky na české uživatele operačního systému Windows. Nejvíce na sebe tentokrát upozornily dva škodlivé kódy, a to v Česku dobře známý Agent Tesla a nový malware Agent.QMG. Zejména v případě druhého malwaru bezpečnostní experti upozorňují na to, že útočníci v e-mailové kampani využili velmi dobrou češtinu. „Spyware Agent Tesla se v Česku stále objevuje ve zhruba pětině všech detekcí, v dubnu se ale v jeho případě jednalo o nezvykle velkou kampaň s tisíci zachycenými případy. Kampaň byla vedena výlučně v angličtině,“ říká Martin Jirkal, vedoucí analytického týmu v pražské pobočce společnosti ESET.

„V případě malwaru Agent.QMG se však jednalo o jinou situaci. Pod tímto označením detekujeme velmi sofistikovaný a poměrně nebezpečný malware GuLoader, který je přizpůsobený tomu, aby ho nebylo snadné analyzovat. Jeho primární funkcí je stahovat do zařízení škodlivé kódy, a to jak známé infostealery Agent Tesla či Formbook, tak i další malware. Oba útoky proběhly zhruba ve stejnou dobu, je ale možné, že spolu nesouvisely, ať už z důvodu použití rozdílných jazyků či kvůli tomu, že oba škodlivé kódy mohou útočníci bez větší námahy sehnat na černém trhu,“ doplňuje Jirkal. Spyware Agent Tesla se nejčastěji objevoval pod přílohou s názvem PURCHASE ORDER.exe, zatímco malware Agent.QMG se nejčastěji šířil v e-mailu, který útočníci vydávali za obchodní nabídku z italské firmy.

Zastaralá příloha může ukrývat nejnovější verzi malwaru

Ani v dubnu nechyběl mezi detekovanými škodlivými kódy v Česku spyware Formbook. Nejčastěji se objevoval pod nebezpečnou přílohou se španělským názvem „Nuevo orden.pdf.exe“. V několika případech se objevil také v příloze „nákupní objednávka pdf xxx2021.exe“. „Útoky s využitím spywaru Formbook již nebyly tak silné, jako jsme pozorovali u předchozích dvou malwarů, zvýšenou aktivitu měl ve zhruba polovině měsíce a na jeho konci. Česká příloha, přes kterou útočníci spyware šířili, se objevovala již v minulosti, rozhodně to ale neznamená, že by byl spyware nyní již méně nebezpečný – pod starým názvem se může ukrývat plně aktualizovaný, a tudíž velmi nebezpečný škodlivý kód,“ vysvětluje Jirkal.

Infostealery, mezi které spywary Agent Tesla i Formbook spadají, využívají kybernetičtí útočníci ke krádeži uživatelských dat, především hesel. Ty pak mohou prodat na černém trhu nebo využívat k dalším útokům zaměřeným na prolomení přístupu do účtů uživatelů.

Jedno heslo pro jeden účet

Útoky na hesla v zařízeních s operačním systémem Windows jsou jednou z největších kybernetických hrozeb v Česku. Hlavním motivem většiny kybernetických útoků současnosti je finanční zisk, a právě uživatelská hesla lze v případě nelegálního prodeje velmi dobře zpeněžit.

„V případě doporučené ochrany před útoky spywarem bych určitě zdůraznil především to, aby uživatelé neukládali svá hesla do internetových prohlížečů, které nejsou před útoky řádně zabezpečené, na rozdíl od správců hesel, které ukládají hesla v zašifrované podobě. Dále je z našeho pohledu klíčové, aby uživatelé vždy používali jedno heslo pro jeden účet. Pokud se útočníci přeci jen dostanou k nějakému jejich heslu, budou jím pravděpodobně zkoušet prolomit i jiné účty, protože využívání stejných hesel je poměrně časté a útočníci to moc dobře vědí. Každé heslo by mělo být také dostatečně složité, pro lepší zapamatování je z tohoto pohledu vhodná heslová fráze, tedy nějaká dobře zapamatovatelná věta, která dává smysl jen uživateli,“ dodává Jirkal z ESETu.

Nejčastější kybernetické hrozby pro operační systém Windows v České republice za duben 2023:

  1. MSIL/Spy.AgentTesla trojan (21,62 %)
  2. VBS/Agent.QMG trojan (11,82 %)
  3. Win32/Formbook trojan (3,15 %)
  4. Win32/PSW.Fareit trojan (2,99 %)
  5. VBS/Agent.QXB trojan (2,10 %)
  6. MSIL/Spy.Agent.AES trojan (2,00 %)
  7. BAT/Runner trojan (1,44 %)
  8. WinGo/Rozena trojan (1,22 %)
  9. Win32/Qhost trojan (0,97 %)
  10. Win32/Rescoms trojan (0,90 %)

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

03.05.2023V Česku roste počet útoků na uživatelská hesla - ESET OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688