Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
28.05.2023 18:19:35

Krásné slunečné počasí vydrží. Teploty kolem 24 °C

Tohle období je a bude reklama na krásné počasí. V rámci vyššího tlaku vzduchu a suššího proudění je počasí mimořádně pěkné a slunečné. Tento trend zatím vydrží. Navíc se ještě trochu oteplí. Na studenou frontu se srážkami asi budeme nějakou dobu čekat. Ojediněle se sice při zvětšené oblačnosti přeháňka objevit může, bude to však záležitost skoro výjimečná, a bude se týkat jen jihovýchodu území. Zvolna také zeslábl vítr, který zpočátku pěkné počasí trochu kazil a dost snižoval pocitovou teplotu. Proudění je a ještě nějakou dobu bude severní. Proto teploty nevyletí někam závratně vysoko. Bude prostě příjemně. Nejčastěji kolem 23 °C, postupně se ještě oteplí asi o 2 až 3 °C.

Nevýhodou slunečného a suchého počasí budou studená rána. Při vyjasnění, utišení větru a nízké vlhkosti se prostě teplota ráda propadá dolů, hlavně v údolích. Proto bude teplota ráno klesat přibližně na 7 °C. Je to tedy takové to ranní oblékání do bundy, která už odpoledne potřeba není. Zatímco jih a jihovýchod republiky mají zalito, někde stále ještě až přelito, v severozápadní polovině Česka se začne rozvíjet sucho, a to postupně i silné. Nejhorší „vstupní“ podmínky do rozvoje suchaÚstecký kraj. Následují kraje Liberecký a Karlovarský. Srážkové epizody, které přišly do Česka v dubnu a na začátku května, byly hlavně od jihu. A na severozápad se moc vody nedostalo.

Předpověď počasí na další dny

V pondělí bude jasno až polojasno. Později v severozápadní polovině území až oblačno. Teploty 21 až 25 °C.

úterý bude polojasno až oblačno, odpoledne a večer ubývání oblačnosti. Teploty 19 až 23 °C.

Ve středu bude jasno nebo skoro jasno. Teploty 21 až 25 °C.

Od čtvrtka bude jasno nebo skoro jasno. V dalších dnech postupně až oblačno a ojediněle přeháňky. Teploty 21 až 27 °C.

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty