OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Evropská unie  |  28.05.2023 19:06:32

Průměrný věk prvorodiček v EU je bezmála 30 let

 Průměrný věk prvorodiček v EU je bezmála 30 let

Ženy rodí své první dítě stále později, tento fakt se týká mnoha států Evropské unie. V roce 2021 měly ženy při porodu svého prvního dítěte v EU průměrný věk 29,7 roku.

Podle poznatků německého spolkového statistického úřadu Destatis se sídlem ve Wiesbadenu se průměrný věk prvorodiček od roku 2013, odkdy existují porovnatelná data, stabilně zvyšoval. V roce 2013 rodily ženy v EU první děcko v průměru ve věku 28,8 roku. Například Německo je s průměrným věkem 30,1 roku ještě výše, než je průměr EU (ve třetině zemí s „nejstaršími“ prvorodičkami).

Obzvláště vysoký byl věk prvorodiček v roce 2021 ve Španělsku a v Itálii (shodně 31,6 roku). Za nimi následovaly Lucembursko (31,3 roku) a Irsko (31,2 roku). Relativně dříve naopak mají své první dítě ženy ve východoevropských zemích: především v Bulharsku, kde průměr věku prvorodiček činil 26,5 roku. V Rumunsku se první děti narodilo v roce 2021 ženám v průměrném stáří 27,1 roku, na Slovensku ve věku 27,3 roku. Nicméně i v těchto „rychlejších“ zemích v čase věk žen při prvním porodu roste. Průměrný věk prvorodiček v ČR za posledních pět let klesl o téměř dva roky z 30,7 roku na 28,8 roku.

Průměr EU 2021 byl 1,53 dítěte na jednu ženu

K tomu, aby populace země – bez započtení imigrace – neklesala, musely by ženy ve vysoce vyspělých zemích čistě matematicky porodit asi 2,1 dítěte. Ve všech členských zemích EU byl celkový ukazatel složené porodnosti v roce 2021 podstatně pod touto úrovní; v průměru připadalo na jednu ženu 1,53 dítěte. Přitom ale lze vysledovat velmi rozdílně vysoké míry porodnosti v různých státech; také vývoj v posledních letech se vzájemně silně vzdaluje.

V některých zemích, jako je Španělsko (1,19) a Malta (1,13) stagnuje nyní celkový počet porodů po déle trvajícím období klesajících počtů na nízké úrovni. V jiných zemích nadále klesá v souladu s trendem posledních let: v Litvě na průměr 1,36 a v Polsku na 1,33. A v jiných zemích se po létech klesající porodnosti ukázal v roce 2021 mírný meziroční nárůst. Stalo se tak například ve Francii (1,84) a v Nizozemsku (1,62), Dále v Belgii (1,60) a v Itálii 1,25). Také v Německu došlo k určitému zvýšení průměrného počtu dětí na jednu ženu: z 1,53 v roce 2020 na 1,58 ve sledovaném roce 2021. Tím se Německo dostalo o kousek nad průměr celé EU.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688