Patria (Patria Finance)
Investice  |  26.05.2023 15:27:35

AI zvýší konkurenci firmám, jako je Amazon. Zdaleka nejvíce robotů má Tesla - Ark Invest

Brett Winton působí v Ark Invest jako expert na moderní technologie a na CNBC hovořil zejména o umělé inteligenci (AI) a jejím dopadu na dění na akciovém trhu. Na začátku rozhovoru hovořil o Amazonu, který se podle CNBC přidává k vlně rozvoje a používání AI. Winton míní, že tato společnost má v použití umělé inteligence největší prostor při vyhledávání produktů, „které spotřebitel skutečně chce“. Podle experta ale bude AI používat každá společnost.

Winton se domnívá, že AI zvýší hodnotu společností, které nabízí tuto technologii, o 90 bilionů dolarů. Mělo by se tak stát do roku 2030. Na CNBC k tomu podotkli, že AI ale může ničit hodnotu jiných společností s tím, jak bude docházet ke změnám v ekonomice a v různých odvětvích. Winton v této souvislosti uvedl, že je překvapen tím, jak dobře si v poslední době vedou akcie velkých technologických firem. Proč?

Expert míní, že v tuto chvíli není ani zdaleka jasné, že by AI měla prospívat především velkým technologickým společnostem. Může naopak dojít k tomu, že tato technologie zvýší konkurenceschopnost malých firem, a to i směrem k velkým firmám. Trh si ale nyní evidentně myslí opak. Tedy to, že těžit z AI bude hlavně druhá skupina.



Winton také opět zmínil Google, který podle jeho názoru může kvůli AI tratit, protože tato nová technologie má potenciál úplně obejít jeho jádrový byznys, tedy vyhledávání na internetu. Už dříve také Winton hovořil o tom, že získat by mohl naopak Microsoft, protože umělá inteligence může výrazným způsobem zvýšit uživatelskou hodnotu jeho programů Office. Proč nyní začal Amazon veřejně hovořit o svých investicích do AI Winton podle svých slov neví, ale je podle něj zřejmé, že tímto směrem se vydává už mnoho firem.

Vedení firem podle experta ví, že v oblasti umělé inteligence musí jednat rychle, nebo jejich firma začne zaostávat. A jak bylo uvedeno, velké technologické firmy nemusí být těmi, kdo budou z nové technologie nejvíce těžit. Platí to i u Amazonu. Winton totiž míní, že menší prodejci mohou díky AI posílit svou pozici vůči této společnosti. A to nejen na straně vyhledávání produktů, ale i v oblasti logistiky.

Na závěr rozhovoru expert zmínil Teslu, která má podle něj zdaleka nejvíce robotů na jednoho zaměstnance. U Amazonu je to asi 3000 robotů, u Tesly je to 300 000 robotů na zaměstnance, pokud jsou tedy za robota brány vozy této společnosti. Podle Wintona pak dění kolem AI ještě ani zdaleka nedosáhlo fáze iracionálního nadšení, trhy ale plně nechápou změny, které tato technologie ve společnosti způsobí.

Zdroj: CNBC

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688