ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  26.05.2023 12:04:22

Komise uzavřela dohodu se společností BioNTech-Pfizer o dodávkách očkovacích látek - Časté otázky

Jak byla dohoda se společností BioNTech-Pfizer vyjednána?

Jednání se řídila pokyny jednotlivých členských států v Řídícím výboru pro očkovací látky. Cílem je snížit počet dávek a prodloužit jejich dodávky v nadcházejících letech, jak požadovali ministři zdravotnictví na zasedání Rady pro zaměstnanost, sociální politiku, zdraví a ochranu spotřebitele dne 9. prosince 2022.

Jednání se společností BioNTech-Pfizer vedl společný vyjednávací tým složený ze zástupců Komise a odborníků z několika členských států. Tento tým jednal se všemi členskými státy a jejich jménem a podle pokynů Řídícího výboru pro očkovací látky.

Jak funguje přechod na volitelné dávky?

Smlouvy o nákupu se subjekty zabývajícími se vývojem očkovacích látek, schválenými ze strany zúčastněných členských států, jsou právně závazné a nelze je jednostranně měnit.

Proto byla dohodnuta přeměna původně smluvených dávek na volitelné objednávky. Za přeměnu bude zaplacen poplatek, který bude odpočitatelný od ceny, kterou by členské státy musely zaplatit za další volitelné dávky, pokud se členské státy rozhodnou takové dávky aktivovat v budoucnu.

Kolik dávky očkovací látky stojí?

Cena proticovidových očkovacích látek se považuje za citlivou obchodní informaci a signatáři předběžné dohody o nákupu jsou smluvně vázáni k zachování důvěrnosti.

Dohoda obecně zajišťuje, aby se ustanovení změny podstatně neodchylovala od toho, co bylo dohodnuto původně. To zahrnuje i skutečnost, že cena za prodlouženou dobu trvání smlouvy se nebude měnit. V souvislostí se strategií EU pro očkovací látky byla rovněž vždy hlavní zásadou cenová dostupnost očkovacích látek.

Kolik dávek by mělo být podle smlouvy ještě dodáno?

Dne 20. května 2021 podepsala Evropská komise jednající s členskými státy a jejich jménem třetí smlouvu se společností BioNTech-Pfizer. V té je zakotven závazek k nákupu 900 milionů původních dávek s opcí na nákup dalších 900 milionů dávek. Z 900 milionů původních dávek má být 450 milionů dávek dodáno v letech 2021 a 2022 a 450 milionů dávek v roce 2023.

Dnešní dodatek ke třetí smlouvě se společností BioNTech-Pfizer předpokládá snížení dávek ve srovnání s původně smluvně stanoveným množstvím, které mělo být dodáno v rámci stávající smlouvy.

Budou tyto očkovací látky přizpůsobeny budoucím variantám?

Členské státy budou i nadále dostávat nejnovější dostupné verze proticovidových očkovacích látek přizpůsobené variantám a schválené regulačními orgány, pokud by se v budoucnu objevily varianty viru covidu-19 vzbuzující obavy.

Kolik dávek očkovacích látek obdrží členské státy, které se rozhodly se neúčastnit?

Členské státy, které se rozhodly se změny neúčastnit, budou i nadále vázány stávajícími smluvními závazky.

Znamenají tyto výjimky konec solidarity a společného přístupu v naší strategii v oblasti očkovacích látek?

Strategie EU pro očkovací látky byla úspěšná způsobem, který jen málokdo považoval v roce 2020 za možný. Solidarita mezi členskými státy byla bezprecedentní a členské státy měly díky ní rovný přístup k očkovacím látkám proti covidu-19, v množstvích potřebných k ochraně občanů EU. Kroky členských států byly navíc během pandemie soustavně solidární a reagovaly na vývoj viru.

Epidemiologická situace je dnes lepší a členské státy nadále postupují společně, aby tuto situaci zohlednily v našich smlouvách o očkovacích látkách proti covidu-19. Dohoda se společností BioNTech-Pfizer, kterou jménem všech členských států vyjednal společný vyjednávací tým, je dalším příkladem této solidarity. Je výsledkem jednání se společnostmi a jejím cílem je dosáhnout nejlepšího možného výsledku pro všechny členské státy společně. Některé členské státy nicméně uvedly, že očekávaly jiný výsledek, a proto uplatnily své právo se navrhované změny neúčastnit, zatímco ostatní členské státy z ní stále mohou mít prospěch. Členské státy, které se rozhodly se neúčastnit, budou i nadále vázány stávajícími smluvními závazky.

Mechanismus neúčasti vždy existoval pro všechny smlouvy uzavřené se subjekty zabývajícími se vývojem očkovacích látek. Skutečnost, že členské státy využívají mechanismus, který byl dohodnut společně se všemi členskými státy, dokládá, že společný přístup funguje a je uzpůsoben potřebám členských států.

Změnili jste pravidla odpovědnosti? Pokud ano, jakým způsobem?

Smlouvy o očkovacích látkách proti covidu-19 nezměnily pravidla EU týkající se odpovědnosti a práva pacientů jsou plně zachována, včetně jejich možnosti obrátit se na soud.

Další informace

Tisková zpráva

Strategie EU pro očkovací látky

Bezpečné vakcíny proti COVID-19 pro Evropu

Opatření EU v reakci na koronavirus

Internetové stránky úřadu HERA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688