OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  26.05.2023 12:00:00

Státní výdaje na sociální zabezpečení a na zdravotnictví rostou - Rakousko

 Rakousko: Státní výdaje na sociální zabezpečení a na zdravotnictví rostou
26.5.2023 Zahraničí

Výdaje rakouského státu stouply v loňském roce na 236 miliard EUR. Z této sumy putoval podíl 39,1 % do oblastí spojených se sociálním zabezpečením a druhou nejvýznamnější oblastí financování bylo zdravotnictví, jež odčerpalo 17,7 % z částky.

Ačkoli díky ukončení koronavirových opatření klesly státní subvence určené na tento účel, přesto státní výdaje v minulém roce v Rakousku podstatně vzrostly. Vyšplhaly o 3,7 % vzhůru na rekordní úroveň 236,0 miliardy EUR. Opatření ke zmírnění nákladů na energie, ale také investice (strategická rezerva plynu) a další vydání jako klimatický bonus přispěly k tomu, že koncem roku 2022 činil státní dluh 350,8 miliardy EUR, tedy o 16,4 miliardy EUR více než o rok dříve. Informoval o tom rakouský spolkový statistický úřad Statistik Austria.

Kvóta zadlužení přitom i přes tento nepříznivý vývoj klesla. HDP Rakouska se totiž zvýšil ze 406,1 na 447,7 miliardy EUR, takže podíl dluhu z HDP se snížil z 82,3 na 78,4 %. Vedle sociálního zabezpečení a zdravotnictví financoval rakouský stát loni hlavně ekonomické záležitosti, veřejnou správu, vzdělávání a další oblasti.

4 eura z 10 jdou na sociální zabezpečení

Sociální zabezpečení“ tvořilo mezi výdaji státu s částkou 92,2 miliardy EUR (předloni 89,0 miliard EUR) největší podíl ve výši 39,1 %. Podíl byl přitom přibližně na podobné úrovni jako v roce 2021, zatímco částka absolutně stoupla o 3,6 %. V rámci zabezpečení vychází jako nejnákladnější segment „kategorie stáří“ (58,4 miliardy EUR; v roce 2021 stála 55,1 miliardy EUR). Za ni se řadí kategorie „rodina a děti“ se sumou 9,2 miliardy EUR (v roce 2021 to bylo 8,5 miliardy EUR). Na třetím místě bylo v roce 2022 financování ve prospěch nezaměstnaných (5,3 miliardy EUR).

Bezmála 18 % spolkne zdravotnictví

Druhým finančně nejnáročnějším segmentem pro rakouský stát bylo loni zdraví a péče o něj. Podíl na výdajích 17,7 % neboli 41,8 miliardy EUR odpovídá zhruba úrovni předcházejícího letopočtu 2021. V absolutních číslech ovšem i tento údaj meziročně narostl, totiž o 2,4 %. V rámci výdajů na zdravotnictví stála nejvíce stacionární zdravotnická péče. Ta spolkla 21,2 miliardy EUR, zatímco ambulantní péče o zdraví stála loni 7,2 miliardy EUR. Zdravotnické pomůcky, přístroje a zařízení loni stály rakouský stát 5,2 miliardy EUR.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688