Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Makroekonomika  |  26.05.2023 11:30:57

Dopady konsolidačního balíčku na domácnosti – iSTAR představil výpočty pro 4 modelové domácnosti



Jaké můžeme očekávat dopady konsolidačního balíčku na různé typy domácností? Na tuto otázku hledali odpověď analytici Institutu moderní politiky iSTAR, kteří zmapovali dopady balíčku a představili je na čtyřech modelových domácnostech. Výsledky analýzy ukazují, že černé předpovědi odborů i opozice neodpovídají realitě. Jistě, jednotlivá opatření se dotknou téměř každého, ale ve výsledku zásadně neohrozí životní úroveň obyvatel ČR

„Vyhodnocovat dopady politik před jejich schválením a uvedením do praxe by měla být základní věc, pokud chceme dělat politiku dobře a zodpovědně,” uvedl uveřejněnou analýzu ředitel institutu a místopředseda hnutí STAN Jan Farský. Zveřejnění konsolidačního balíčku doprovázela vlna černých scénářů, které z velké části nebyly založeny na relevantních datech a měly za cíl pouze vzbudit strach. I z toho důvodu se iSTAR zaměřil na zmapování balíčku a představil jeho dopady na čtyři modelové domácnosti: rodinu se dvěma dětmi, matku samoživitelku, pár seniorů a rodinu živnostníka s jedním dítětem. „Cílem analýzy nemá být detailní ekonomická studie, pouze jsme se snažili na dostupných datech představit to, co lidé mohou od konsolidačního balíčku reálně očekávat,” doplnil Farský. 

„Při analýze jsme vycházeli z dat EU-SILC, který uvádí spotřební výdaje různých typů domácností v roce 2021 na potraviny, léky, energie, alkoholické i nealkoholické nápoje a další. Aby data byla relevantní, navýšili jsme výdaje o míru inflace v roce 2022. Z dat EU-SILC například vychází, že rodina se dvěma dětmi vydá na potraviny a nealkoholické nápoje 21 % svých příjmů. U páru seniorů je pak tento výdaj vyšší, a to 24,3 %. Dále jsme započítali i relevantní slevy na dani a další faktory,” uvedl člen analytického týmu Jáchym Růžička. Výsledky analýzy mapují dopady pouze konsolidačního balíčku, nikoli inflace.  

Prvním modelovým příkladem byla rodina se dvěma dětmi ve věku 5 a 10 let. Ta v důsledku navržených změn přijde měsíčně o 1 538 . Největší položkou v této částce je pak zrušení školkovného – 1000 Kč. Druhým modelem je matka samoživitelka se čtyřletým synem, který nechodí do školky a hlídají ho jeho prarodiče. Zavedením nemocenského pojištění se její příjmy sníží o 120 měsíčně a výdeje jí vzrostou, i přes snížení DPH na potravinách, o 133 měsíčně – především vlivem zdražení služeb. Dále iSTAR popsal dopad na manželský pár seniorů, kteří pobírají průměrný důchod. Příjmy u nich zůstávají stejné a navyšují se pouze výdaje, avšak nijak drasticky. Připlatí si za energie (přibližně 100 ), nájem (50 ), provoz auta a další služby, ale ušetří na cenách potravin. Celkově jim výdaje vzrostou pouze o 125 měsíčně. Posledním modelovým příkladem je rodina živnostníka s jedním dítětem, na kterou konsolidační balíček dopadne nejvíce – měsíčně přijdou o přibližně 2 500 . Tento nárůst je způsobený především navýšením odvodů pro OSVČ.  

Díky analýze si můžeme lépe představit, jaké bude mít konsolidační balíček dopady na různé typy domácností. Zároveň se podařilo identifikovat ta opatření, která budou mít na výslednou finanční situaci domácností největší vliv.  


Tereza Dundáčková,
projektová manažerka iSTAR















K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688