Miroslav Novák (AKCENTA CZ)
Okénko investora  |  26.05.2023 09:49:42

Vyhlídky se pro domácí průmysl zhoršují (26.5.2023)

V poslední době chodí z domácího průmyslu velmi rozporuplná čísla a květnový indikátor důvěry v průmyslu toto jen potvrdil. Od letošního února se situace v průmyslu (podle indikátoru důvěry) rychle zlepšovala, ale nyní v květnu došlo opět k výraznému poklesu důvěry (meziměsíční pokles o 8,2 bodu). Důvodem je to, že průmyslové podniky výrazně snížily očekávaní ohledně vývoje výrobní činnosti v příštích třech měsících. To se týká především podniků v odvětví automotive. Květnová čísla z průmyslu tak začínají opět více korespondovat s indexem PMI, který zhoršení výrobní aktivity signalizoval již v dubnu (42,8 bodu). Dlouhodobě negativně přitom české průmyslové podniky hodnotí současnou celkovou poptávku, na čemž se nic nezměnilo ani v květnu.

Tvrdá čísla z průmyslu chodí se zpožděním a na konci května máme zatím jen statistiky za první tři měsíce letošního roku. Souhrnná průmyslová produkce v 1. čtvrtletí byla přitom dominantně tažena výrobou automobilů, zatímco produkce ve většině dalších průmyslových odvětví buď klesala (především energeticky náročná odvětví) nebo de facto stagnovala. Za rychlým růstem výroby automobilů přitom stály především specifické faktory jako je nízká srovnávací základně z loňského roku a zlepšení situace v dodavatelských řetězcích, která umožňuje finalizovat výrobu. Vývoj nových průmyslových zakázek však v 1. čtvrtletí nijak neoslinil a navíc jsou zakázky uváděny v běžných cenách, takže nezohledňují vysokou inflaci.

Proti významnějšímu oživení tuzemského průmyslu navíc hovoří i zahraniční statistiky. Index PMI ve výrobním sektoru v Německu v květnu předběžně poklesl na 42,9 bodu, což je nejnižší hodnota indexu od poloviny roku 2020, kdy byl průmysl paralyzován pandemií Covidu19. Produkce v průmyslu podle PMI klesá a bohužel i zrychluje pokles nových zakázek. Právě nové zakázky jsou přitom důležitým indikátorem budoucího vývoje produkce. Výraznější pokles průmyslové produkce v Německu nepozorujeme především díky tomu, že podniky finalizují rozpracovanou výrobu, což však nebude trvat věčně. Právě proto je pro německý exportně laděný průmysl nezbytné oživení zahraniční poptávky. Výrazné zhoršení v květnu zaznamenal i německý index Ifo, konkrétně prudké zhoršení ve složce očekávání u průmyslových podniků (nejprudší meziměsíční propad od března 2022, tj. od napadení Ukrajiny).

Suma sumárum, indexy podnikatelských nálad pro český průmysl rozhodně nesignalizují optimistické zprávy. Tuzemská výroba automobilů na začátku letošního roku sice nakonec i přes problémy překonala očekávání, ale slabá poptávka se může ve zbytku roku negativně promítat do celkové průmyslové produkce. Pravděpodobnost, že letos tuzemský průmysl skončí na nule, se tak bohužel zvyšuje. 

Miroslav Novák

Miroslav Novák

Vystudoval obor Finance na Vysoké škole ekonomické v Praze a Finance a finanční služby na Vysoké škole finanční a správní. Zkušenosti v oblasti bankovnictví načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti AKCENTA. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kursů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média.


AKCENTA CZ

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20 letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku, Německu a Francii. Klientské portfolio tvoří více než 46 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.

Více informací na: https://www.akcentacz.cz/







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688