Patria (Patria Finance)
Komodity  |  25.05.2023 15:34:51

Komodity letos míří prudce dolů a na mědi je nejširší contango od roku 1994. Goldmani přesto zůstávají optimističtí

Goldman Sachs přiznala, že její prognózy výrazného nárůstu cen komodit v letošním roce zatím nevyšly dobře. Tento závěr však spojila s dalším očekáváním velkému růstu, zatímco ceny mědi klesají prudce dolů.

"Býci, stejně jako my, nacházejí útěchu v tom, že poptávka po užití surovin v celém komoditním komplexu nevykazuje známky recese a zároveň investice do nabídky zůstávají v nedohlednu," uvedli analytici, včetně Jeffreyho Currie. "To by ale znamenalo, že jsme se v cenových očekáváních nemýlili."

Ceny komodity se však letos propadly. Ukazatel Bloombergu tento týden klesl téměř o 10 % a dosáhl nejnižší úrovně od roku 2021. Poklesy na energiích i u kovů byly z velké části způsobeny slabším nástupem Číny po Covid Zero, než se očekávalo, a obavami, že USA po agresivním zvyšování sazeb ze strany Fedu s cílem zkrotit inflaci nyní míří k recesi.

1

"Ceny se i nadále pohybují proti našim prognózám," přiznali analytici ve zprávě z 23. května, přičemž jako pravděpodobné vysvětlení jmenují bezprecedentní uvolnění zásob a jejich umístění na trh. „Jaké je vysvětlení? Je to pravděpodobně největší uvolňování zásob, jaké kdy tento komplex zažil."

Měď kvůli slabé Číně klesá pod 8 000 dolarů

Jednou z komodit, která míří šipkou dolů, je i měď. Podobně jako u dalších komodit se tento kov dostal pod tlak, když řada dat v posledních týdnech ukázala na zpomalení Číny, která spotřebovává přibližně polovinu světové mědi. Na rozdíl od předchozích zpomalení ale Peking tentokrát poptávku po kovech nepodržel tím, že by vynakládal velké výdaje na infrastrukturu nebo nemovitosti.

„Trhy s kovy čelí značným tlakům po neuspokojivých dubnových makrodatech z Číny, která působila jako budíček,“ uvedla Citigroup. Ve středu navíc přišly z Číny další medvědí zprávy ohledně obav z dluhu místní vlády, který se často používá právě k financování infrastruktury.

2

Celosvětově je slabá poptávka po mědi evidentní i u zásob londýnské burzy kovů, které se od poloviny dubna téměř zdvojnásobily. U mědi zatím nabídka výrazně předstihuje poptávku a spotová cena mědi se tak na LME obchoduje se slevou 66 dolarů za tunu oproti tříměsíčním futures. To je nejširší contango (kdy se futures obchodují s prémií oproti spotové ceně) od dostupných dat od roku 1994.

3

Riziko větších dodávek mědi ještě zvyšuje tlak na snižování cen, řekl Jiang Hang, ředitel obchodování ve společnosti Yonggang Resources. "Ceny půjdou ještě níže." A také prudký pokles cen jiných kovů také poškozuje sentiment vůči mědi, dodal. "Pokles u jiných kovů, jako je zinek, dalece překonal očekávání trhu, což vysílá opravdu špatný signál."

Stále optimističtí

Analytici Goldmanů však očekávají, že se komodity vrátí zpět, pokud se obavy z recese ukáží jako nemístné. "Neexistence recese by pravděpodobně vedla k vyšším cenám ropy a komodit a také k vyšším sazbám, na které by akcie pravděpodobně reagovaly špatně," dodali. Nyní předpovídají, že komoditní index S&P GSCI na horizontu 12 měsíců vynese 30,3 %. A měď by se příští rok touto dobou měla vrátit na 10 000 dolarů za tunu, uvedli v poznámce analytici, včetně Nicholase Snowdona.

Zdroj: Bloomberg


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Pá 12:49  Ropa vymazala zisky přes noc (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)
Pá 11:39  COCOA vyskočilo o 5 % po údajích v Severní Americe X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:41  NATGAS po zprávě EIA mírně roste X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688