mpsv.cz (MPSV)
Makroekonomika  |  24.05.2023 16:30:00

Vláda schválila návrh MPSV na úpravu předčasných důchodů a valorizací, plné navýšení důchodů o inflaci zůstane

Koncepční návrh Ministerstva práce a sociálních věcí, který řeší otázku valorizací a podmínek odchodu do předčasného důchodu, dnes schválila vláda. Nadále platí, že důchody se budou pravidelně každoročně navyšovat, ale také se i plně valorizovat o inflaci. Úprava počítá například se zavedením dočasného příspěvku namísto mimořádné valorizace. Dalším návrhem je pak částečné omezení předčasných důchodů. Jde o jeden z kroků, který je součástí důchodové reformy. Ta zajistí důstojné a férové penze dnešním seniorům, ale i budoucím generacím.

Podívejte se také: 
Reforma předčasných důchodů 2023: kalkulačka. Jak zpřísnění podmínek předčasných důchodů ovlivní jejich výši a dostupnost.
ZÁKON, kterým se mění zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů - Vládní návrh 
Platná znění příslušných ustanovení zákona č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů, s vyznačením navrhovaných změn

Zásadní změnou je nahrazení valorizace v mimořádném termínu novým systémem. Ten bude zohledňovat růst cen z 60 %. „Chci zdůraznit, že nadále budeme v době extrémní inflace důchodcům pomáhat se zvýšenými náklady. K jejich pokrytí ale bude nově sloužit dočasný příspěvek. Dosavadní nastavení mimořádných valorizací způsobovalo rozevírání nůžek mezi bohatšími a chudšími seniory. To nyní chceme změnit,“ přiblížil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Dočasný příspěvek bude odvozen od průměrného starobního důchodu v jednotné pevné částce ve výši 30 % růstu cen. Zároveň se zvýší procentní výměra důchodů o dalších 30 % růstu cen. Toto zvýšení bude trvalé a zohlední se při řádné valorizaci. „Důchody budou stále navyšovány v řádném termínu od prvního ledna. Na tom se nic nemění. Toto navýšení bude inflaci kompenzovat v plném rozsahu,“ zdůraznil ministr Jurečka.

Další klíčovou oblastí jsou změny v podmínkách předčasných důchodů. Nově bude možné odejít do starobního důchodu 3 roky před dosažením důchodového věku. Zvýší se také intenzita krácení procentní výměry o 1,5 % za každých chybějících 90 dní do dosažení důchodového věku. Další podmínkou nároku bude získání doby pojištění 40 let. „Naším cílem je, aby se snížil trend vysokého počtu odchodů do předčasného důchodu. Ten musí být možností ve specifických případech, ne standardem pro vysoké procento žadatelů o důchod,“ dodal ministr.

Vláda už dříve přistoupila k úpravě červnové valorizace důchodů, díky níž průměrný starobní důchodce dostane o 750 korun více a průměrný důchod překročí 20 tisíc korun. Na tom nic nezmění ani stížnost, kterou nyní projedná Ústavní soud. Vláda také představila parametry důchodové reformy. Veškeré důležité informace jsou k dispozici na webu MPSV.

Více k reformě důchodůReforma důchodů pro zaměstnancereforma pro OSVČjak se dotkne reforma důchodů náročných profesíjak dopadne reforma na mladé a rodiny a jak na seniory. 

30.05. 13:00  Valorizace předčasného důchodu (Miroslav)
26.05. 12:28  Invalidní důchody (Úvěrář)
26.05. 12:26  Předčasný důchod (Úvěrář)
25.05. 18:23  Plácání do vody (Illenn)
25.05. 11:49  Proč nám to vláda vypráví? (KarelB)

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688