Okénko kryptoměny  |  24.05.2023 16:38:12

Základní krypto metriky pro orientaci na trhu

I přes to, že kryptoměny a virtuální aktiva nabízejí investorům velmi zajímavé příležitosti a umožňují významně zhodnotit jejich finanční prostředky, orientace na trhu s kryptoměnami není snadná. S rostoucí popularitou a častým zmiňováním kryptoměn v médiích se na trh každý den připojuje mnoho začínajících investorů, kteří se s kryptoměnami teprve seznamují. Orientace na trhu kryptoměn je velmi důležitá, a proto jsme pro vás ve Fumbi připravili výběr základních krypto metrik, které vám pomohou orientovat se na trhu a které stojí za to sledovat.

Tržní kapitalizace (Market Cap) 

Sledování jenom cen jednotlivých kryptoměn na trhu neposkytuje tolik informací, jak by se na první pohled mohlo zdát. Pouhý fakt, že jedno aktivum má hodnotu 50 USD a druhé 0,5 USD, neznamená automaticky, že dražší aktivum je silnější a stabilnější. Za rozdílnými cenami kryptoaktiv stojí komplexní dynamika spojená s oběhem a celkovou nabídkou těchto aktiv.

Pro správné pochopení síly a velikosti kryptoměnových projektů je proto vhodné sledovat ukazatel tržní kapitalizace, který poskytuje relativní měřítko velikosti jednotlivých kryptoměn na trhu. Tržní kapitalizace krypto projektů se vypočítává podle následujícího vzorce:

Tržní kapitalizace aktiva = cena aktiva*počet jednotek v oběhu.

Pro lepší pochopení výpočtu tržní kapitalizace uveďme příklad s kryptoměnami Litecoin a Cardano. V současné době se cena jednoho Litecoinu pohybuje kolem 91 USD a celkový počet LTC v oběhu činí 73 milionů. To znamená, že tržní kapitalizace Litecoinu je přibližně 6,6 miliardy dolarů. Na druhou stranu cena jedné jednotky kryptoměny Cardano (ADA) je pouze 0,36 USD, avšak v oběhu je až 34,83 miliard ADA mincí. I přesto, že cena jedné mince ADA je značně nižší ve srovnání s cenou jednoho Litecoinu, tržní kapitalizace kryptoměny Cardano dosahuje 12,8 miliard dolarů, což je téměř dvojnásobek tržní kapitalizace Litecoinu.

Tržní kapitalizace je pro investory důležitým nástrojem při jejich investičních rozhodnutích, protože poskytuje přehled o velikosti konkrétních kryptoměnových projektů. Dále může pomoci investorům určit, zda je kryptoměnový projekt nadhodnocený nebo podhodnocený. 

Bitcoinová dominance (BTC Dominance)

Ukazatel Bitcoinové dominance na trhu s kryptoměnami je určen poměrem tržní kapitalizace Bitcoinu k tržní kapitalizaci všech ostatních existujících kryptoměn.

V minulosti, zejména na počátku éry kryptoměn, dosahovala dominance Bitcoinu až 80-90 %. Avšak postupem času se na trhu objevilo mnoho alternativních kryptoměn, které svými odlišnými přístupy a využitím začaly přitahovat pozornost investorů. S narůstajícím počtem alternativních kryptoměn na trhu není překvapivé, že dominance Bitcoinu postupně klesá. Obrázok, na ktorom je text, snímka obrazovky, písmo, vývoj
Automaticky generovaný popis

Zdroj: Coinmarketcap

Mnoho investorů používá ukazatel dominace k identifikaci současných trendů na trhu. Například, pokud ceny aktiv na trhu rostou, ale současně klesá dominance Bitcoinu, naznačuje to tzv. altcoinové období. Během altcoinového období mají různá aktivita tendenci generovat vyšší výnosy než samotný Bitcoin, což vede k oslabení jeho dominance. Investoři, kteří obchodují nejen s Bitcoinem, ale také s altcoiny, využívají tento ukazatel k optimalizaci svých investičních portfolií.

Využití ukazatele bitcoinové dominance k posouzení současných tržních trendů však není omezeno pouze na altcoinová období. Na základě ceny Bitcoinu a jeho dominance lze také předvídat další trendy, například:

  • Pokud cena Bitcoinu a jeho dominance rostou, může to signalizovat potenciální býčí trh pro Bitcoin.
  • Pokud cena Bitcoinu klesá a jeho dominance roste, může to naznačovat medvědí trh pro altcoiny.
  • Pokud cena Bitcoinu a jeho dominance klesají, může to znamenat medvědí trend pro celý trh s kryptoměnami.

Je však důležité vnímat ukazatel bitcoinové dominance pouze jako nástroj, který poskytuje nápovědu investorům při jejich investičních rozhodnutích.

Přílivy a odlivy z burz  (Exchange Flows)

Jedním z významných a klíčových indikátorů situace na trhu je metrika toku aktiv na burzy. Tato metrika sleduje pohyb bitcoinů a dalších aktiv do a z burz a umožňuje identifikovat možné investorské chování.

Například, pokud investoři předpokládají, že cena bitcoinu pravděpodobně klesne, přesouvají svá aktiva z privátních peněženek na burzy za účelem jejich prodeje. Tím se zvyšuje prodejní tlak na burzách a projevuje se to poklesem ceny.

Naopak, pokud investoři očekávají budoucí růst ceny bitcoinu, obvykle přesouvají své BTC z burz do privátních peněženek pro dlouhodobé držení, zejména z důvodu zvýšené bezpečnosti. V takovém případě je na burzách k dispozici méně aktiv k prodeji, což vytváří tlak na růst ceny BTC.

Investoři využívají tuto užitečnou metriku k předpovídání budoucího chování ceny bitcoinu a jiných aktiv. Indikátor toku aktiv na burz je mezi investory oblíbený a velmi populární.

Index strachu a chamtivosti (Fear & Greed Index)

Pro nové investory v oblasti kryptoměn je užitečné se seznámit s ukazatelem nazývaným Index strachu a chamtivosti (Fear & Greed Index), který kombinuje fundamentální a sentimentální faktory trhu. Tento index poskytuje přehled o aktuální situaci a náladě na trhu, což je zejména pro nováčky cenná informace.

Index strachu a chamtivosti je tržní ukazatel, který analyzuje náladu na trhu pomocí více faktorů. Denně vyhodnocuje různé trendy a tržní faktory, aby určil, zda jsou účastníci trhu chamtiví nebo se spíše řídí strachem. Index je ohodnocen na stupnici od 0 do 100 bodů, přičemž 0 bodů značí extrémní strach a 100 bodů extrémní chamtivost.

Index je vypočítáván na základě šesti důležitých tržních faktorů, které jsou vážené. Mezi tyto faktory patří volatilita, tržní objemy a dynamika, sociální sítě, dominance bitcoinu, vyhledávání na Google Trends či různé průzkumy.

Obrázok, na ktorom je text, rad, diagram, vývoj
Automaticky generovaný popis

Zdroj: Alternative.me

Crypto Fear and Greed Index může být užitečným nástrojem pro sledování změn nálady a sentimentu na trhu. Díky sledování tohoto indexu mohou jednotliví investoři získat důležité informacei o vstupu nebo výstupu z trhu oproti ostatním investorům.

Celková uzamčená hodnota aktiv (TVL - Total Value Locked)

Jeden z ukazatelů, který je především spojen s oblastí decentralizovaných financí (DeFi), ale také se používá k určení hodnoty uzamčených aktiv v smart kontraktových protokolech, je celková hodnota uzamčených aktiv (TVL). Tento ukazatel představuje hodnotu všech aktiv, které uživatelé uzamkli v protokolech DeFi prostřednictvím smart kontraktů s cílem poskytnout likviditu a generovat příjmy.

TVL se stal klíčovou metrikou pro hodnocení DeFi projektů, protože poskytuje celkový přehled o stavu protokolu. Analýzou hodnoty spojené s aktivy v protokolu je možné sledovat zájem lidí o konkrétní DeFi protokol.

Každý DeFi protokol má svůj vlastní způsob měření TVL, protože každý protokol nebo služba v DeFi funguje s různými strukturami, které ovlivňují výpočet celkové uzamčené hodnoty.

Například protokoly zaměřené na poskytování decentralizovaných půjček měří svůj TVL na základě aktiv, které vložili věřitelé a dlužníci do smart kontraktů. Na druhou stranu, u protokolů zaměřených na deriváty je TVL měřen na základě hodnoty aktiv vložených do smart kontraktů, které poskytují zajištění pro syntetická aktiva a finanční smlouvy.

Pokud investor uvažuje o vložení svých prostředků do DeFi protokolu, metrika celkové uzamčené hodnoty mu může výrazně pomoci při výběru likvidního a finančně stabilního protokolu.

Otevřený zájem (Open Interest)

Jeden z dalších způsobů, jak posoudit aktuální zájem investorů o investování do kryptoměn, je tzv. otevřený zájem. Tento populární ukazatel je založen na obchodovaném objemu, který představuje celkový objem dlouhých (long) a krátkých (short) pozic držených investory v daném okamžiku. Otevřený zájem je úzce spojen s opcemi a futures kontrakty.

Otevřený zájem investorů naznačuje přítok kapitálu na trh - pokud se kapitál dostává na trh, stoupá ukazatel otevřeného zájmu. Platí to však i opačně. Pokud z trhu odchází likvidita, klesá i ukazatel otevřeného zájmu.

Tento ukazatel je užitečným nástrojem pro analýzu trhu s opcemi a futures, protože poskytuje přehled o úrovni aktivity na daném trhu a umožňuje měřit zájem o konkrétní aktivum. Často se také využívá k identifikaci podhodnocených a nadhodnocených opcí na trhu. Odborníci z praxe ho také využívají k analýze trendů. Rostoucí otevřený zájem naznačuje, že na trh vstupují noví obchodníci, a může sloužit k potvrzení aktuálního tržního trendu. Klesající otevřený zájem zase naznačuje, že obchodníci uzavírají své pozice a současný trend může oslabovat.

Daniel Mitrovský

Daniel Mitrovský

Daniel působí ve společnosti Fumbi od roku 2021 jako analytik a v současnosti zastává pozici Head of Crypto.Vystudoval obor Finance, bankovnictví a investování na Univerzitě Mateja Bela v Banské Bystrici. Ve světě kryptoměn se pohybuje již několik let a jako analytik zkoumá ekonomické, technologické a aplikační implikace kryptoměn.




Fumbi

Společnost Fumbi přináší jednoduché řešení na stále větší a hůře přehledný trh s kryptoměnami. Jako první na Slovensku, ale také v Česku a Polsku, přináší investiční řešení pro širokou veřejnost – tedy pro všechny, kteří uvažují nad investováním do kryptoměn. S více než 100 000 uživateli je lídrem na českém i slovenském trhu.

Více informací na www.fumbi.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Po 10:42  Zlato trhá rekordy, ale prodávat nemusí být moudré Martin Stránský (WBTCB)
04.04.2024  Objem obchodů s kryptem stoupl o třetinu na 1,1 miliardy Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688