pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Cestování  |  24.05.2023 12:13:42

Přelouč se stává centrem východočeské trasy svatojakubské cesty

Přelouč se stává centrem východočeské trasy svatojakubské cesty

Poutní cesta do španělského Santiaga de Compostela, kde byl objeven hrob apoštola Svatého Jakuba, vede mnoha zeměmi Evropy. Přes Českou republiku směřují ze severu tři hlavní trasy, ta východočeská z polského Křešova přes Pardubice a Přelouč měří 250 kilometrů. Letos na ní přibydou svatojakubské patníky v patnácti obcích, na jejichž zhotovení přispěl Pardubický kraj. Přelouč, která se stala centrem svatojakubských poutníků po východočeské trase, odhalila u kostela sv. Jakuba Většího minulý týden pískovcovou svatojakubskou mušli. Jejím autorem je Roman Macínek a o instalaci se zasloužilo město Přelouč ve spolupráci s jednotou Orel.

Jedním z patronů akce v Přelouči byl i náměstek hejtmana pro kulturu Pardubického kraje Roman Línek. „Jak je dnešní svět čím dál technicky propracovanější, čím dál více lidí si od něj potřebuje odpočinout na pouti. A nemusí to být jen věřící, kteří se vydávají na cestu po místech spojených s historií, kde si mohou utřídit myšlenky, zažít cestu krajinou a ponořit se do svého nitra. Mnozí rozprostřou svou cestu do více let, dávkují si ji, ale stále mají před sebou jeden cíl - nalezení své role na tomto světě, tedy té perly, kterou ukrývá svatojakubský symbol mušle.“

15 nových patníků

K projektu instalace patníků se symbolem mušle a vzdáleností do Santiaga de Compostela se připojily obce Bukovka, Dříteč, Ráby, Staré Hradiště, Němčice, Svítkov, Srnojedy, Lány na Důlku, Opočínek, Přelouč, Valy – Lepějovice, Semín, Kladruby nad Labem, Řečany nad Labem a Zdechovice. „Letos jsme na umístění a výrobu patníků přispěly těmto obcím z programové dotace kraje celkem 300 tisíc korun. Je to značně se rozvíjející druh turistiky, který může do našeho kraje přilákat další návštěvníky a ukázat jim zajímavá místa spojená s vyznačenou trasou,“ uvedl radní pro cestovní ruch Alexandr Krejčíř.

Přespání v Orlovně v Přelouči

Centrem poutníků v kraji se podle projektové manažerky Zdenky Kumstýřové stala přeloučská jednota organizace Orel, která poutníkům nabízí přespání v Orlovně. V letošním roce už toho využilo několik desítek poutníků. Jednotlivé trasy vyznačila podle historických pramenů organizace Ultreia a jsou i ke stažení na jejich webových stránkách. „Letos se náš kraj také podílí na vzniku nových propagačních materiálů východočeské trasy a tak doufám, že poutníci budou v našem kraji spokojeni,“ dodal Roman Línek.

Poutní památky

Kostel sv. Jakuba Většího v Přelouči se už nějaký čas pyšní poutním kamenem, který nechalo instalovat město s účastí spolku Ultreia a také informační tabulí o svatojakubských cestách. Samotný kostel ve své románské části ukrývá krásné fresky sv. Petra a Pavla. Město Přelouč má i na hřbitově barokní poutní kostel Navštívení Panny Marie a pěkný evangelický kostel od arch. Kříženeckého.

obrázky

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688