Patria (Patria Finance)
Investice  |  24.05.2023 11:28:56

Bankovní regulace působí cyklicky a má i další nezamýšlené efekty, domnívá se analytik

Mike Mayo působí jako bankovní analytik ve Wells Fargo Securities a na Bloombergu hovořil o změnách ve vedení Morgan Stanley (viz první část rozhovoru zde). Ve druhé části rozhovoru se zaměřil na celé odvětví, zmínil i další vývoj monetární politiky.

Mayo odpovídal na dotaz týkající se i vývoje v americkém bankovním sektoru. Zmínil nedávnou konferenci, kterou pořádala jeho společnost, na níž se sešli zástupci několika desítek bank. Podle analytika se během rozhovorů s nimi ukázalo, že „na jedné straně je teorie, na druhé realita“. Podle něj totiž řada regionálních bank plánuje zmenšování své rozvahy, protože očekává změny v regulaci a v požadavcích na kapitál.



Menší banky mají také podle experta nyní k dispozici méně depozit, která by mohla krýt jejich půjčky. A dotýká se jich i vývoj na realitním trhu. Teorie tak hovoří o utahování podmínek na úvěrovém trhu během fáze zvedání sazeb. Takový vývoj je podle analytika běžný. K tomu se ale přidávají změny v regulaci. U ní se vláda obvykle snaží, aby působila proticyklicky, tedy aby během boomu trhy brzdila a během ochlazení naopak působila opačně. Mayo se ale domnívá, že nyní změny v regulaci působí cyklicky. To znamená, že ekonomiku brzdí v době, kdy by ji spíše měly podporovat.

Následující graf ukazuje vývoj indexu vedoucích ekonomických indikátorů:
4
Zdroj: Twitter

Cyklické působení regulace se konkrétně projevuje v tom, že menší banky vnímají signály, podle nichž by měly mít více vlastního kapitálu. Takový vývoj ale působí jako ekonomická brzda a v konečném důsledku může mít podle experta dopad i na monetární politiku. Neprobíhá totiž jen běžné „učebnicové“ utahování podmínek na úvěrových trzích, ale i uvedený proces na straně regionálních bank.

Podle experta bylo chybou, když regulace v posledních patnácti letech bránila fúzím a akvizicím bank. Za touto strategií stálo přesvědčení, že je třeba bránit tomu, aby trhu dominovaly velké banky typu JPMorgan. Mayo ale míní, že ve výsledku je efekt opačný, protože překážky byly kladeny fúzím menších bank, tudíž bránily tomu, aby vzrostla konkurence pro JPMorgan a ostatní podobné instituce.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688