Iva Grácová (Bezvafinance)
Finanční rady  |  24.05.2023 09:51:46

Blíží se další Milostivé léto – těší se na něj především živnostníci a firmy

Blíží se léto. A to nejen to astronomické, nýbrž i další z řady tzv. Milostivých. Letošní Milostivé léto, v pořadí již třetí, bude ale něčím výjimečné. Zatímco ta první dvě umožnila odpustit úroky a penále z dluhů u státních či veřejnoprávních institucí, které vymáhali soudní exekutoři, letošní se bude vztahovat také nezaplacené daně a sociální pojištění.

Dlužníci se mohou výhodněji zbavit dluhů na daních a sociálním pojištění

Předchozí Milostivá léta cílila hlavně na dlužníky z řad široké veřejnosti, protože se zaměřovala výhradně na dluhy, které se dostaly do soudního exekučního řízení. Lidé, kteří dlužili na sociálním pojištění či daňových nedoplatcích, ale měli smůlu. Dluhy vůči Finanční správě či České správě sociálního zabezpečení (ČSSZ) jsou totiž vymáhány především danými institucemi, a to bez soudních exekutorů.

Napravit by to mělo letošní Milostivé léto z dílny Ministerstva financí a Ministerstva práce a sociálních věcí, které umožní zbavit se výhodněji dluhů živnostníkům a firmám. Dluhová amnestie pro rok 2023 totiž zahrnuje dluhy u správy sociálního pojištění, finančního úřadu a celní správy.

„Pojistné milostivé léto“

Statisíce lidí a firem budou mít možnost zbavit se svých dluhů u ČSSZ. Předmětem tzv. „Pojistného milostivého léta budou především penále z dlužného pojistného a exekuční srážky při úhradě dluhů na důchodovém a nemocenském pojištění a na příspěvku na politiku zaměstnanosti. Podmínkou pro jejich odpuštění bude uhrazení dlužného pojistného, které k 30. 9. 2022 účetně evidovala příslušná správa sociálního zabezpečení, a to nejpozději do 30. 11. 2023, případně v dohodnutém splátkovém režimu.

„Daňové milostivé léto“

V rámci tzv. Daňového milostivého léta umožní stát požádat o tzv. mimořádné odpuštění daně a mimořádný zánik nedoplatků na dani a příslušenství, které jsou spravovány orgány Finanční a Celní správy ČR, ve výjimečných případech i Ministerstvem financí. Mimořádné odpuštění a zánik některých dluhů umožní také vězeňská služba, která spadá pod resort spravedlnosti, a některé další státní instituce.

Podmínkou pro odpuštění příslušenství daně je stejně jako v případě Pojistného milostivého léta uhrazení jistiny, tedy původního dluhu. Odpuštění v rámci příslušenství daně se má týkat úroku z prodlení, úroku z posečkané částky, penále, pokuty za opožděné tvrzení daně i nákladů na řízení včetně exekučních nákladů.

Odpouštět se budou pouze dluhy vůči státu

Především při rozjezdu nového podnikání se živnostník často neobjede bez cizího kapitálu. Drobní podnikatelé tak často sáhnou po zdánlivě výhodné půjčce pro OSVČ. V případě nesplácení se ale dostávají do platební neschopnosti a dluhy narůstají. V takovém případě živnostníkům nepomůže ani Milostivé léto. To půjde stejně jako předešlé roky využít pouze na ty dluhy, které vznikly vůči státu.

O odpuštění dluhů na sociálním pojištění mohou žádat jak fyzické osoby (drobní živnostníci a další podnikatelé), tak firmy. Daňové nedoplatky u finančního úřadu a pokuty u celní správy se budou odpouštět jenom fyzickým osobám.

Úhrada dluhu na splátky i automatické vymazání dluhu

Dalšími novinkami letošního Milostivého léta je možnost rozložení úhrady na splátky při dluhu vyšším než 5 000 Kč i automatické vymazání jednotlivých nedoplatků daní do výše 200 korun, jestliže u jednoho správce daně nepřekročí dohromady 1 000 Kč. Výjimkou je nemovitostní taxa, u které je stanovena maximální částka dluhu na 30 korun.

Jak zažádat o odpuštění dluhu?

Pro odpuštění daňových pokut a penále vůči ČSSZ je nutné uhradit původní dlužnou částku. Termín pro úhradu je do 30. listopadu 2023, případně lze požádat o rozložení do splátek. Potom již stačí podat žádost o mimořádné odpuštění. Tu je zapotřebí podat během tzv. rozhodného období od 1. července 2023 do 30. listopadu 2023. Podání žádosti bude možné všemi standardními způsoby, tedy elektronicky i písemnou formou.

Iva Grácová

Iva vystudovala obor Národní hospodářství na ekonomické fakultě Vysoké školy báňské – Technické univerzitě v Ostravě. Ve světě bankovnictví a financí se aktivně pohybuje již od roku 2007. Cenné pracovní zkušenosti získala díky svému dlouholetému působení v Citigroup Inc., kde pracovala jako specialista a poradce privátního a investičního bankovnictví. V současné době se věnuje psaní článků a komentářů na aktuální ekonomické dění, spolupracuje jako copywriter převážně s finančními společnostmi a pravidelně svými články přispívá například na finančním portálu Bezvamoney.cz.


Bezvafinance s.r.o.

Společnost Bezvafinance s.r.o. je samostatným online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky, soustředí se však i na ostatní osobní finance - ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je nabídnout uživatelům možnost srovnávat nabídky ze světa osobních financí snadno, rychle a online. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti na poli osobních financí a zvyšování finanční gramotnosti.

Více informací na https://www.bezvafinance.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Čt 10:57  Povolené přečerpání, nebo kreditní karta? Po čem sáhnout? Iva Grácová (Bezvafinance)
Čt   8:00  Domácnost za poloviční náklady. Přejděte na smart home Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Penzijní připojištění se mění, pro koho je výhodné Petr Holub (MojeNebankovka)
Út 13:15  Rozšiřujeme nabídku ETF: AI, Indie, obrana a další Marek Pokorný (Portu)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688