ERÚ (Energetický regulační úřad)
Zákony a právo  |  24.05.2023 08:14:04

ERÚ radí městům a obcím, jak správně uzavírat smlouvy a bojovat s energošmejdy - webinář obec jako zákazník v energetice - 26. 5. v 9 hodin online

Energetický regulační úřad (ERÚ) se ve své osvětě nově zaměřuje nejen na samotné spotřebitele, ale ve větší míře i na představitele samospráv. Se Svazem měst a obcí ČR (SMO ČR) zpracoval metodiku, jak čelit podomnímu prodeji energošmejdů, nyní ERÚ a SMO ČR připravují online seminář na téma obec jako zákazník v energetice.

Webinář proběhne v pátek 26. května od 9:00 hodin a zdarma se ho může zúčastnit každý. Poradenství na téma, jak z pozice obce správně nastavit smluvní vztahy v energetice, povedou odborníci ERÚ ze sekce správních řízení. Kromě samotné prezentace budou odpovídat i na konkrétní dotazy, které zájemci mohou položit v předstihu na tomto odkazu.

„Spotřebitele se týkají speciální ustanovení v energetickém zákoně a občanském zákoníku, které mu v některých případech dávají například širší možnosti vypovězení smlouvy bez sankcí. Obec tuto zvýšenou ochranu nemá. Neexistuje zde z povahy věci ani dohled našeho úřadu podle zákona o ochraně spotřebitele nad nekalými praktikami. Zastupitelé proto musí být dvojnásob obezřetní, když uzavírají smlouvy. Ať už na dodávku elektřiny a plynu, tak v teplárenství, kde navíc existuje celá řada specifik,“ upozorňuje Markéta Zemanová, členka Rady ERÚ.

„Z praxe víme, že nastavit správně smluvní vztahy v energetice není z pozice obce vůbec jednoduché,“ potvrzuje výkonná ředitelka Svazu měst a obcí ČR Radka Vladyková. „Bohužel, nezřídka se dozvídáme až o problémech způsobených nevýhodnými smlouvami, které dopadají nejen na radnice, ale zprostředkovaně také na jejich obyvatele,“ doplňuje Radka Vladyková.

Nebezpečí pro občany měst a obcí představují rovněž nepoctiví energetičtí zprostředkovatelé, pro něž se vžilo označení energošmejdi. ERÚ i SMO ČR od začátku roku registrují zvýšený počet stížností na jejich chování, typicky podomní prodej, a zaměřily se proto na prevenci jejich nájezdů.

Ve společné metodice radí, jak podomní prodej na území samospráv zakázat, i jak mohou obce postupovat (respektive co poradit občanům) v případě, že už se někdo stal obětí energošmejdů. „Zdůrazňujeme zejména důsledek legislativní změny, který není všeobecně známý. Tím, že zprostředkovatelé přešli pod energetický zákon, je potřeba jejich podomní prodej omezit podle paragrafu 11p tohoto zákona, dřívějšími zákazy podle živnostenského zákona na ně obce již nedosáhnou,“ shrnuje Markéta Zemanová.

Případné porušení zákazu podomního prodeje pak může pokutovat městská policie, ERÚ k tomu potřebnou pravomoc nemá.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688