Redakce (Bydlet.cz)
Bydlení  |  23.05.2023 14:34:21

Ceny nájemního bydlení stále rostou dvouciferným tempem - růst nájmů odpovídá trendu inflace a podle analytiků porostou ještě více

Zdroj: Pixabay

Ceny nájmů v Česku se za poslední rok zdražovaly v každém čtvrtletí.
V prvním kvartálu meziročně vzrostly v průměru o 12,3 %. Ve druhém čtvrtletí rostoucí tendence pokračuje, meziroční nárůst je zatím 16,7 %. Růst nájmů odpovídá trendu inflace a podle analytiků jejich ceny porostou ještě více. Data získala společnost Patron GO od 1400 Čechů ve věku do 55 let.

V prvním čtvrtletí Češi za nájem podle dat Patron GO platili průměrně 8746 korun za měsíc, zatímco loni to bylo zhruba o tisícovku méně, 7786 korun. I ve druhém kvartálu zatím ceny nájmů stále rostou. Podle prozatímních dat, která jsou k dispozici v polovině druhého kvartálu letošního roku, lidé průměrně zaplatili 9394 korun měsíčně, zatímco vloni to bylo 8051 korun. Meziročně jde o 16,7 % nárůst.

„Ceny nájmů porostou ještě více. Lze to vyčíst z prozatímního vývoje ve druhém čtvrtletí, ale také kvůli plánovanému zvýšení daně z nemovitosti. To se promítne právě do nájmů. Majitelům se zvýší náklady a ti si je nechají zaplatit od nájemníků jedna k jedné. Očekávám, že stovky až tisíce korun navíc, které chce stát na každém bytě vybrat, pronajímatelé zohlední a nájmy podraží,“ říká Jiří Paták ze společnosti Patron GO.

Za poslední rok nájemní bydlení zdražilo ve všech regionech dvouciferně. Zdražovalo se každého čtvrt roku zhruba o 200 – 300 korun. Podle dat realitní společnosti Century 21 se průměrná cena bytů v jejím portfoliu nyní pohybuje těsně pod 300 korunami za m². Nejdražší je Praha, kde je průměr za poslední tři měsíce 394 korun za m², zatímco v prvním kvartálu loňského roku to bylo 349 korun za m². Nejnižší průměrné nájemné eviduje Century 21 v Moravskoslezském (180 korun za m²) a Ústeckém Kraji (170 korun za m²).

„Regulace hypoték v Česku jsou snad nejtvrdší v celé Evropě, což snižuje počet lidí, kteří si mohou pořídit vlastní bydlení. Díky odlivu klientů až o 80 % pozastavili developeři výstavbu řady projektů a zároveň extrémně vzrostly náklady na výstavbu. Tyto faktory spolu s vysokou inflací zájem o nájemní bydlení ještě zvýší, ale bytů bude v horizontu jednotek let nedostatek. Výsledkem bude dynamický růst cen nájemného,“ říká Tomáš Jelínek, výkonný ředitel Century 21 v Česku.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688