Euroskop (euroskop.cz)
Ze světa  |  22.05.2023 14:27:35

Vrcholní představitelé na summitu G7 v Hirošimě jednali o podpoře Ukrajiny, zvýšení tlaku na Rusko a mocenských ambicích Číny

V japonské Hirošimě se o víkendu sešli vrcholní představitelé sedmi ekonomicky nejvyspělejších států světa. Mezi hlavní projednávané body třídenního summitu, který trval od pátku do neděle, patřila ruská invaze na Ukrajině, další zpřísnění sankcí proti Moskvě, či riziko narůstajících mocenských ambicí Číny. Summitu se zúčastnil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Členové skupiny G7, ve které je kromě Spojených států amerických, Japonska, Velké Británie, Německa, Francie, Itálie a Kanady zastoupena i Evropská unie, vyjádřili znepokojení nad politikou ekonomického nátlaku Číny a jejím hromaděním citlivých technologií. Ve společném prohlášení Čínu vyzvali k tlaku na Rusko kvůli válce na Ukrajině, zároveň však deklarovali záměr usilovat o konstruktivní a stabilní vztahy s Čínou. Kromě stálých členů uskupení byli k debatám přizváni také zástupci Indie a Brazílie, kdy předmětem jednání byly především obchodní styky těchto států s Ruskem a jejich ignorování protiruských sankcí.

Víkendových debat se kromě lídrů uskupení G7 v sobotu osobně zúčastnil také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, u kterého se původně předpokládalo, že se k diskuzím připojí pouze virtuálně. Šlo tak o vůbec první návštěvu Asie od loňského vpádu ruských vojsk na Ukrajinu, kterou ukrajinská hlava státu absolvovala. Zelenskyj se v Japonsku snažil dojednat další podporu mezinárodního společenství pro Ukrajinu, která se aktuálně připravuje na protiofenzivu. V rámci svého sobotního programu absolvoval bilaterální jednání s britským premiérem Rishim Sunakem, italskou premiérkou Georgiou Meloni, německým kancléřem Olafem Scholzem a předsedou Evropské rady Charlesem Michelem. Jeho návštěva pokračovala i v neděli, kdy během svého prohlášení připodobnil zkázu Hirošimy za druhé světové války k zdevastovanému Bachmutu. Zároveň vyslovil přání, aby se rekonstrukce ukrajinských měst po skončení války zdařila podobně jako v Japonsku.

Jsme Unie hodnot. A tyto hodnoty budeme bránit. A proto stojíme na straně ukrajinského lidu. Kreml nadále rozdmýchává válečný požár na celé Ukrajině. V EU usilovně pracujeme na tom, aby Ukrajina dostala to, co potřebuje: více zbraní, více munice – a to rychleji. To bude mít pro její protiofenzivu zásadní význam.“

předseda Evropské rady Charles Michel

Kromě pokračující podpory Ukrajiny se lídři G7 na summitu zavázali k posílení jaderné bezpečnosti, kdy vyjádřili podporu Mezinárodní agentuře pro atomovou energii, která zajišťuje stálou přítomnost svých odborníků v Záporožské elektrárně. Dále byly vytyčeny plány na společnou koordinaci přístupu k ekonomické odolnosti, potravinové bezpečnosti či financování kvalitní infrastruktury, které mají být založeny na diverzifikaci a prohlubování partnerství států.

Zdroj: Reuters, www.g7hiroshima.go.jp

Foto: Rada EU

Vrcholní představitelé na summitu G7 v Hirošimě jednali o podpoře Ukrajiny, zvýšení tlaku na Rusko a mocenských ambicích ČínyEuroskop.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688