cnb.cz (ČNB)
Výletní tipy  |  22.05.2023 10:46:00

Rok Návštěvnického centra ČNB ve znamení zábavy a poučení pro celou rodinu

Oslava prvního výročí otevření Návštěvnického centra ČNB se v sobotu 20. května 2023 nesla v duchu prohlídky expozic a řady doprovodných vzdělávacích aktivit, soutěží a zábavy pro malé i velké. Přes 1 300 zájemců se přišlo seznámit s historií peněz, připomenout si výročí 30 let od vzniku samostatné české měny nebo nahlédnout pod pokličku měnového rozhodování bankovní rady ČNB.

V sobotu 20. května bylo Návštěvnické centrum ČNB plné gratulantů. Přes 1 300 lidí přilákal zábavně-vzdělávací narozeninový program pražských expozic protkaný mimo jiné kouzlením nebo výtvarnými workshopy. Brněnskou expozici Lidé a peníze s výstavou Krása ve skle a kovu si pak v rámci Brněnské muzejní noci (externí odkaz) dorazilo prohlédnout přes 480 návštěvníků.

Guvernér Aleš Michl při příležitosti oslav jednoho roku od otevření Návštěvnického centra předal historicky první Cenu guvernéra ČNB za mimořádný přínos pro rozvoj finanční a ekonomické gramotnosti. Toto mimořádné ocenění si odnesla paní učitelka Jana Doležalová, která se na Základní škole Vimperk, Smetanova dlouhodobě věnuje výuce finanční gramotnosti.

„Vzdělání je ta nejlepší životní investice. Naší nejlepší investicí do vzdělávání za poslední léta bylo vytvoření Návštěvnického centra. Za jeden rok jím prošlo přes 65 tisíc zájemců, hlavně žáků a studentů. Vzdělávací programy naplno využilo přes 1 000 školních tříd. Vždy, když sem přijdu, je tu živo, návštěvníci diskutují, zkoumají a baví se. Škola hrou,“ uvedl guvernér ČNB Aleš Michl.

K největším lákadlům Návštěvnického centra patří 130kilová zlatá mince v nominální hodnotě 100 milionů korun anebo 12,6kilová zlatá cihla, kterou si mohl i během narozeninové soboty potěžkat každý zájemce. Ti nejmenší se mohli pustit do vyrábění a soutěžení a ti, kteří zatoužili po vědění, se v doprovodu průvodců či na vlastní pěst dozvěděli o fungování měnové politiky, ochranných prvcích našich bankovek nebo stabilitě finančního systému.

Návštěvnické centrum ČNB se v Praze tvoří dvě vzdělávací expozice: Lidé a peníze v prostorách původního trezoru se zaměřuje na dějiny peněz a měnového vývoje, interaktivní expozice Za měnou v bankovní hale se soustředí na současné fungování centrální banky v kontextu finančního a ekonomického systému. Otevřeno je pět dní v týdnu – od úterý do soboty. Ve své celoroční nabídce má vedle prohlídky expozic i krátkodobé výstavy, semináře, workshopy a několikrát do roka také speciální tematické soboty. Na sobotu 4. listopadu již nyní ve spolupráci se společností České dukáty vzniká program na téma Pocta českému medailérství, při němž pražské prostory Návštěvnického centra ožijí výjimečnou tvorbou nejlepších českých medailérů. Ústředním motivem akce bude připomínka osobnosti a tvorby ikony českého medailérství Jiřího Harcuby, jehož nedožité 95. narozeniny si v tomto roce připomínáme a jehož pedagogický odkaz se odráží i v díle řady současných umělců. Součástí programu budou také expozice a workshopy přibližující práci a unikátní rukopis dalších našich předních tvůrců. Více informací o Návštěvnickém centru a jeho aktivitách na webu nc.cnb.cz.

Petra Krmelová
ředitelka odboru komunikace a mluvčí ČNB

Fotogalerie

Rok Návštěvnického centra ČNB ve znamení zábavy a poučení pro celou rodinu

Rok Návštěvnického centra ČNB ve znamení zábavy a poučení pro celou rodinu

Rok Návštěvnického centra ČNB ve znamení zábavy a poučení pro celou rodinu

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688