Zákony a právo  |  22.05.2023 11:07:33

Máte již vyúčtování za loňské služby? Při zpoždění musí pronajímatel platit nájemci pokutu

Konec dubna je pro většinu nájemců tím nejzazším termínem, do kdy mají obdržet vyúčtování záloh za služby. Podle zákona jej totiž musí dostat do čtyř měsíců po skončení zúčtovacího období, které je v drtivé většině případů shodné s kalendářním rokem. Jak upozorňuje advokát Pavel Strnad z AK Polverini Strnad, pokud má pronajímatel zpoždění nebo je vyúčtování s chybami, má nájemce dle zákona nárok na pokutu ve výši 50  za každý den prodlení – pokud není sjednaná nižší částka.

 

„Ve vztahu pronajímatele a nájemce není obvyklé, že by právě pronajímatel měl nájemci platit pokutu. Opožděné nebo chybné vyúčtování záloh na služby je ale přesně tento případ. Výše pokuty se přitom v případě sporu o správnost vyúčtování může vyšplhat přibližně až na 18 000 za rok,“ říká advokát Pavel Strnad z AK Polverini Strnad. „Zároveň je ale třeba zdůraznit, že vše je vyvážené na obě strany. Stejná výše pokuty platí i v případě, kdy některou ze svých povinností poruší nájemce – například neoznámí změnu počtu osob, které nemovitost obývají.“

 

Pokuta pro pronajímatele platí například i v případě, kdy pronajímatel neumožní nájemci nahlédnout do podkladů k vyúčtování nebo pokud včas a řádně nevypořádá námitky nájemce. Na podání námitek k vyúčtování má nájemce přitom 30 dní od obdržení vyúčtování nebo od doložení nájemcem vyžádaných podkladů. Včas uplatněné námitky pak musí pronajímatel vyřídit rovněž ve lhůtě 30 dnů, a to od jejich předložení nájemcem.

 

„Nájemce navíc může s vyúčtováním čekat i jedno velké negativní překvapení. Ceny energií v porovnání s předchozí topnou sezonou dramaticky vzrostly. Velká část majitelů nemovitostí na pronájem má ale energie napsané přímo na sebe a svým nájemcům nezměnila výši záloh. Ti tak nemusí ani tušit, že nárůst nákladů se týká i jich a vůbec tak nemusí mít dostatek prostředků na doplatky. Ty přitom mohou i v menším bytě snadno dosáhnout desítek tisíc korun, což může zkomplikovat situaci nejen nájemců, ale následně i pronajímatelů,“ uzavírá advokát Pavel Strnad z AK Polverini Strnad.

 

AK Polverini Strnad

Advokátní kancelář Polverini Strnad funguje na trhu více než 20 let. Po celou dobu své existence usnadňuje svým klientům podnikání a nabízí komplexní business řešení včetně nadstandardních služeb – jako jsou například záruky na smlouvy, upozornění na závazné termíny nebo přípravy jednoduchých obchodních shrnutí právních dokumentů. Kancelář působí v Praze, Římě, Brně a v dalších více jak 40 zemích světa v rámci mezinárodní sítě IGAL. Jejími zakladateli jsou Pavel Strnad a Giampaolo Polverini.

Více informaci na: www.ak-ps.eu

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688