ČSÚ (ČSÚ)
Investice  |  22.05.2023 07:23:56

Erár přispívá desetinou - do výzkumu a vývoje u nás investují hlavně soukromé podniky, získaly z veřejných zdrojů 11 % celkových výdajů

Do výzkumu a vývoje u nás investují hlavně soukromé podniky. V roce 2021 získaly z veřejných zdrojů 11 % celkových výdajů.

Vlády vyspělých zemí podporují z veřejných zdrojů výzkumnou a vývojovou činnost několika způsoby. Na podporu výzkumu a vývoje (VaV) v soukromých podnicích směřují státní finance zejména ve formě daňových úlev, nebo přímých dotací na konkrétní projekty.

Mezi lety 20112021 investovaly podniky, stát a EU do VaV prováděného na území České republiky celkem jeden bilion korun. V roce 2021 činily cel­kové výdaje na VaV v Česku 121,9 mld. , a oproti předchozímu roku byly vyšší o 8,5 mld. . Poprvé tak byla u nás na VaV vynaložena 2 % HDP.

Výzkumnou a vývojovou činnost v roce 2021 v Česku vykázalo cca 3 100 subjektů, z nichž 2 730 tvořily soukromé podniky. Ty na VaV vynaložily cel­kem 73,4 mld. . Podíl soukromých firmem na cel­kových výdajích na VaV u nás dlouhodobě překračuje 50 %, v posledních letech se pohybuje okolo 60 %.

Výdaje na výzkum a vývoj v soukromých podnicích v Česku

Zdroj: ČSÚ, roční zjišťování o výzkumu a vývoji
Příjemců daňové podpory ubývá

Z veřejných zdrojů získaly soukromé podniky v roce 2021 na VaV 7,9 mld. , tedy 11 % z jejich celko­vých výdajů na tuto činnost. Formou přímé dotace ze státního rozpočtu obdržely 3,5 mld. , ze zdrojů EU 2 mld. a díky daňovým odpočtům 2,4 mld. . Za posledních deset let (20122021) činil příspěvek z veřejných zdrojů na VaV soukromým podnikům celkem 70 mld. . Největší část tvořily přímé dotace ze státního rozpočtu ve výši 32 mld. . Ze zdrojů EU do firem na VaV směřovalo 14 mld. a daňové odpočty představovaly 24 mld. .

Daňový odpočet nákladů na VaV z daně příjmu právnických osob za rok 2021 uplatnilo v Česku celkem 835 soukromých podniků. To je sice jen o 6 méně než v roce předchozím, ale proti roku 2015 se jedná o pokles o 471 podniků. Celkový počet podniků provádějících VaV se přitom v uvedeném období zvý­šil o pětinu. V roce 2021 využila daňovou podporu necelá třetina ze soukromých firem provádějících VaV. Tento podílový ukazatel je výrazně vyšší mezi firmami pod zahraniční kontrolou než u domácích a mezi velkými než v případě malých.

Celkově si za rok 2021 snížily firmy daňový zá­klad o náklady na VaV ve výši 12,8 mld. , což při daňové sazbě 19 % znamená, že ušetřily 2,4 mld. . Odpovídá to 4,8 % z celkové podpory VaV v Česku, která v roce 2021 dosáhla 50,2 mld. .

Přímou podporu VaV z veřejných zdrojů pro­střednictvím dotací ze státního rozpočtu či z EU v celkové výši 5,4 mld. v roce 2021 získalo 1 354 soukromých podniků v Česku.

Veřejná podpora VaV v soukromých podnicích v Česku (mld. )

Zdroj: ČSÚ, roční zjišťování o výzkumu a vývoji
Česko vede druhou desítku

Pro mezinárodní srovnání veřejné podpory VaV není vhodné používat pouze absolutní částky. Lepší pře­hled poskytují údaje zohledňující i další ekonomické ukazatele dané země. Jednou z možností je např. vy­jádření veřejné podpory v paritě kupní síly. Ze zemí EU čerpaly v roce 2020 nejvyšší takto vyjádřené úlevy na daních podniky ve Francii (9,5 mld. USD), které se na první příčce umísťují dlouhodobě. Druhé pořadí náleží podnikům v Itálii s 2,6 mld. USD a třetí v Ni­zozemsku (1,6 mld. USD). Pozice České republiky je úměrná velikosti ekonomiky a objemu výdajů pod­niků na VaV. V roce 2020 dosáhla výše daňové pod­pory VaV v Česku v paritě kupní síly 169 mil. USD, a v rámci EU tak Česko zaujalo 11. místo. Z členských zemí, které přistoupily do EU v roce 2004, dosáhlo vyšší hodnoty pouze Polsko (385 mil. USD). Nejnižší daňová podpora VaV byla zjištěna na Maltě (6 mil. USD) a v Litvě (38 mil. USD).

Žebříček přímé domácí veřejné podpory VaV v paritě kupní síly vede s 3,9 mld. USD opět Fran­cie, kde je ovšem přímá podpora ve srovnání s da­ňovou téměř dvakrát nižší. Druhý stupínek obsadilo Německo (3,1 mld. USD) a třetí Polsko (1,6 mld. USD). V Česku podniky čerpaly formou přímé do­mácí podpory VaV 377 mil. USD, tedy skoro dvoj­násobek daňové podpory. V celkovém pořadí jsme zůstali na 11. pozici.

Situaci v různých zemích lze srovnávat i pomocí podílu celkové veřejné podpory VaV v soukromých podnicích na hrubém domácím produktu. I v tomto ukazateli dosahuje nejvyšší hodnotu Francie (0,41 %). Druhá pozice náleží Rakousku (0,36 %) a třetí Belgii (0,32 %). Česko s podílem celkové veřejné podpory VaV ve výši 0,12 % zaujímá 12. místo mezi Švédskem (0,14 %) a Dánskem (0,08 %).

Veřejná podpora VaV v podnicích ve vybraných zemích v roce 2020* (mil. USD v paritě kupní síly)

* nebo poslední dostupný rok
Zdroj: OECD

Článek si můžete přečíst v květnovém vydání časopisu Statistika&My.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 16:54  Souhrn 25.4. - Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Čt 16:42  NATGAS tiká níže po datech EIA X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688