Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  21.05.2023 18:13:49

Solární E4U solidně konkuruje ČEZ, téměř totiž zdvojnásobí dividendu. Z hlediska dividendového výnosu se tak akcie E4U zařazují k letošním lídrům pražské burzy

Zveřejněná pozvánka na valnou hromadu společnosti E4U stvrdila naše odhady zmiňované před měsícem v článku o loňském hospodaření firmy, že by mohlo dojít ke zdvojnásobení dividendy. Akcionáři by ve středu 21. června měli totiž posvětit dividendu 14,25 , zatímco loni činila 7,20 . Předtím přitom společnost více než dekádu každoročně vyplácela dividendu 5,60 , tedy byla firmou s vůbec nejstabilnější dividendou na pražské burze. I přes vlastně razantní nárůsty požitku v posledních 2 letech dojde také letos k dalšímu navýšení nerozděleného zisku skupiny. Ten ke konci roku 2022 v souhrnu dosahoval již přes 195 mil. . Přepočteno na každou akcii E4U přes 81 , tedy zhruba polovinu aktuální tržní hodnoty akcie E4U.

Akcie E4Upátek na pražské burze uzavřely na 168 , čímž vyrovnaly svá letošní maxima z úvodu května. Vzhledem k navrhované dividendě 14,25 lze aktuálně hovořit o dividendovém výnosu 8,5 %. Při pohledu na emise na pražské burze na tom byly/jsou v dané věci letos lépe vlastně jen dvě emise. Akcie MONETA, když banka rozdělovala požitek 8 a titul se před rozhodným dnem obchodoval u hladiny 85 . Na letošního lídra stále s náskokem aspirují akcie ČEZ, když akcionáři by na valné hromadě 26. června měli posvětit navrhovanou dividendu 117 . Tedy oproti loňským 48 více než dvojnásobek. Vzhledem ke kurzovému propadu titulu v posledních dnech se dividendový výnos navrátil zpět do dvouciferných čísel. Při páteční závěrečné ceně 1 022 lze hovořit o zhruba 11,4 %. Otázkou je však budoucnost energetické firmy, resp. dividenda v příštím roce. Vztaženo k očekávanému čistě letošnímu poklesu hospodaření lze indikativně predikovat možný propad požitku od ČEZ o více než polovinu.

To zmiňovaná E4U je z hlediska hospodaření v pokračujícím růstovém trendu. Loni navíc zvýšila konsolidovaný zisk o nadprůměrných 13 % na rekordních více než 49 mil. . Tedy v přepočtu na každou akcii 20,64 . Je tedy zřetelné, že i přes skokový nárůst dividendy ani loňský rok nebude zdaleka akcionářům přerozdělen celý.

Posvěcení navrhované rekordní dividendy E4U by i letos mělo být formalitou. Jak známo firmu s podílem 57,3 % majoritně ovládá společnost E4U FINANCE, za kterou stojí Petr Bína (vlastní jí z 90 %). Tedy zakladatel a předseda představenstva samotné E4U. Navíc valné hromady se tradičně v Dubňanech účastní maximálně jednotky minoritních akcionářů. Například loni opět jen dva, kteří v souhrnu disponovali 1 020 akciemi.

Dividenda na podzim

Požitek společnost E4U tradičně rozdělí akcionářům na podzim. Dokonce jsou navrhovány stejné termíny jako loni. Tedy výplata má být uskutečněna 3. října, když rozhodný datum pro nárok má být 19. září. Tedy na pražské burze by se akcie E4U měly s nárokem na 14,25 obchodovat naposledy v pátek 15. září.

Zmínit lze, že akcie E4U svého historického rekordu dosáhly právě loni nedlouho před dividendou, když krátce vystřelily až na 200 , resp. za danou cenu se obchodovaly 6. září.

Další dividendy na pražské burze

Kromě zmiňovaných akcií ČEZ čeká z hlediska letos oznámených výplat dividend požitek již jen několik dalších firem. Nejblíže jsou výplatě vlastně akcionáři pojišťovny VIG, která by navrhovaných 1,30 EUR měla začít vyplácet na Den dětí 1. června. Požitek by měla v pátek posvětit ve Vídni valná hromada, když rozhodné datum pro nárok má být stanoveno na 31. května. Tedy na pražské burze by se měl titul s nárokem na dividendu obchodovat naposledy v pondělí 29. května.

Až do 15. června by se pak s nárokem na navrhovaných 30 měly obchodovat akcie COLT. Akcionáři si budou moci u nás vlastně neobvykle letos vybrat mezi hotovostí nebo akciemi firmy. Podrobnosti by firma měla odtajnit nejpozději v úterý v okamžiku zahájení distanční valné hromady.

Neznámou vlastně zůstává požitek u nápojové společnosti KOFOLA. Možné rozhřešení by mělo padnout do konce měsíce, do kdy je společnost povinna svolat valnou hromadu, která má rozhodnout o naložení s loňským ziskem. Může se však opakovat situace, kdy firma nejprve dividendu odloží, resp. rozhodne o ní stejně jako loni až na podzim. Připomenout lze, že po předchozích 13,50 se akcionáři loni dočkali 11,30 .

Dividendy lze na pražské burze nalézt například také na trhu pro „menší/začínající“ firmy, jak jsme popisovali v článku „Na pražské burze také emise na trhu START nabídnou letos dividendy“.

Jiří Zendulka

V oblasti financí se Jiří Zendulka pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688