Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
20.05.2023 17:49:20

Počasí: Vysoké teploty do úterý, potom fronta

Dorazilo teplejší počasí. V nejnižších polohách má letní parametry – teplotu až kolem 25 °C. Po trvale studeném jaru se většina lidí už nemohla dočkat. Vyšší teplotu ale pocitově snižuje čerstvý východní vítr. Oteplení však nebude trvalé. úterý na středu dorazí od západu studená fronta. Ta by měla teploty snížit asi o 4 až 5 °C, a chladnější ráz počasí se tak vrátí. Naštěstí to nebude nějaká vyložená zima a pro krajinu je chladnější počasí vhodné. Výhledy naznačují, že po ochlazení bude kolem 19 °C v nižších polohách a kolem 16 °C ve středních.

Na obloze bude během těchto teplých dní klasický denní chod oblačnosti. Ráno to znamená jasno, skoro jasno, maximálně polojasno. V poledne a odpoledne začne narůstat kupovitá oblačnost, ojediněle se objeví přeháňky a bouřky. V místech nedávných vydatných srážek, tedy hlavně v jihovýchodní polovině republiky, se objeví srážky místy. Bouřky ojediněle silné, ale nic hrozného. Výjimečně slabé krupobití, nárazovitý vítr nebo přívalové srážky. Prostě letní bouřky. No a později večer se oblačnost opět rozpadá na noční skoro jasno, jasno. 


Předpověď počasí na další dny 

V neděli bude skoro jasno až polojasno, zpočátku na severovýchodě místy, jinde ojediněle nízká oblačnost. Odpoledne a večer přechodně až oblačno a ojediněle, na východě místy, přeháňky nebo bouřky. Teploty 22 až 26 °C.

V pondělí bude jasno až polojasno, při zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky nebo bouřky. Teploty 23 až 27 °C, na severovýchodě jen kolem 21 °C. 

V úterý bude polojasno až jasno, od západu oblačno až zataženo a přeháňky, místy bouřky. Ojediněle silné. Teploty 21 až 25 °C, na západě jen kolem 20 °C. 

Od středy bude oblačno až zataženo, místy občasný déšť nebo přeháňky. V dalších dnech bude polojasno až oblačno, místy přeháňky. Přechodně jen ojediněle. Teploty 16 až 22 °C. 

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty