Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  20.05.2023 16:51:57

Tkáč s Křetínským zchudli za den o téměř 3 miliardy korun

Investiční společnost Daniela Křetínského a Patrika Tkáče VESA Equity Investments (dále jen VESA) nejspíše v pátek zchudla o téměř 130 mil. dolarů, tedy v aktuálním přepočtu o 2,85 miliardy korun. Jejich investiceamerickém prodejci obuvi a oblečení Foot Locker totiž zažila černý den. Akcie firmy za extrémní likvidity propadly o více než 27 % zpět k hladině 30 USD. Vymazaly tak většinu vzpruhy, kterou předvedly za poslední rok. Obdobný propad totiž utrpěly již loni v únoru. A také tentokrát se o směrování titulu postaraly firemní zprávy. Zveřejněné hospodářské výsledky zaostaly za očekáváním, navíc firma vydala i slabý výhled. Zprávy vlastně ovlivnily celý trh, kdy v návaznosti na 3,5 % v pátek odepsaly akcie Nike, které jsou součástí prestižního indexu DJIA. Přes 4 % pak také ztratily například konkurenční akcie Under Armour.

Vývoj akcií Foot Locker za posledních 5 let


Majitele v pátek vyměnilo přes 41 mil. akcií Foot Locker (FL), tedy asi 43 % všech vydaných. Zobchodovat téměř „polovinu firmy“ se na Wall Street až tak často nevidí. Navíc pro srovnání akcie Foot Locker v posledních týdnech zaznamenávaly denně likviditu v průměru okolo 3 mil. kusů, což je nicméně také spíše nadprůměrný obrat.

Zmiňovaná společnost VESA si společnost Foot Locker vyhlédla v době covidu, když lockdowny v roce 2020 znamenaly pro firmu zavřené obchody a nemalé ztráty. Titul se při tehdy březnovém propadu dostal i pod hladinu 20 USD. Následně v květnu byl společností VESA odtajněn 6% podíl. A na podzim, kdy již akcie měly dvojnásobnou hodnotu, se Křetínský s Tkáčem stali více než desetinovým vlastníkem. A nákupy nebyly u konce, VESA se pak zkrátka stala vůbec největším vlastníkem firmy s 12,5% podílem. A většinu si nejspíše udržela dosud, když pouze jen předloni v červenci prodala 0,2 %. Zkrátka posledně zveřejněné regulatorní hlášení ke konci letošního března ukazovalo stále na vlastnictví téměř 11,47 mil. akcií Foot Locker. V aktuálním ocenění 346,5 mil. dolarů, tj. přes 7,6 mld. korun. Ještě jen začátkem února, kdy se titul vyšplhal na více než roční maxima i nad 46 USD, měla VESA ve firmě vlastně podstatně větší majetek, resp. tedy přes 527 mil. dolarů. Nehledě na ceny před 2 lety, když stály i více než 60 USD…

Zmiňovaným finančníkům vlastnicky ve společnosti Foot Locker šlape na paty FMR, tedy skupina Fidelity Investments. Ta v úvodním čtvrtletí letošního roku přikoupila téměř 565 tis. akcií, resp. přehoupla se vlastnicky přes hranici 10 mil akcií. Třetím největším majitelem firmy byla ke konci března skupina Vanguard s 9,48 mil. akcií. Naopak světově největší investiční skupina BlackRock vlastně v úvodu roku při vyšších cenách podíl redukovala. Zbavila se téměř 1,19 mil. akcií, její podíl tak klesl na necelých 9,48 mil. akcií. Zmínit každopádně možno, že největším nakupujícím byla v úvodu letošního roku australská skupina Macquarie. Zatímco ke konci roku vlastnila sotva jen 49 tis. akcií Foot Locker, o tři měsíce již téměř 3,68 mil. akcií.

Milióny z dividend

Foot Locker byla v návaznosti na propad hospodaření v době covidu donucena redukovat výplatu dividend. Přitom zrovna při vypuknutí covidu společnost ještě pokračovala v tradičním jarním navyšování požitku. Tehdy o 2 centy zvýšila dividendu na 0,40 USD. V létě však již naopak nevyplatila žádnou. Od podzimu pak rozdělovala alespoň 0,15 USD. A postupně se situace vrátila zpět, resp. od loňského dubna čtvrtletně rozděluje 0,40 USD. Stejného požitku se akcionáři dočkají i v létě, firma již společně s reportem výsledků avizovala zachování výše dividendy. Rozhodné datum pro nárok stanovila na 14. 7., resp. tedy ex-date na 13.7. S nárokem se tak titul bude naposledy obchodovat ve středu 12. července. Pokud se množství akcií na účtu společnosti VESA nezmění, počítat může s přítokem téměř 4,6 mil. dolarů.

Závěrem možno zmínit, že v úvodním letošním čtvrtletí firma vykázala očistěný zisk 0,70 USD, při příjmech 1,93 mld. USD. Trh však očekával výraznější zisk 0,76 USD, resp. příjmy asi o 60 mil. USD vyšší.

Jiří Zendulka

V oblasti financí se Jiří Zendulka pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688