Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  20.05.2023 09:27:00

King o nutných změnách v bankovním systému, které mohou přinést „to nejlepší z obou světů“ - Víkendář

Bývalý guvernér Bank of England Mervyn King hovořil na Bloombergu o současném vývoji v bankovním sektoru. Podle jeho názoru je nejlepší, když jsou banky plně soukromými institucemi, které samy rozhodují o svých aktivitách. A jestliže udělají chybu, mohou také padnout. Na to by měl existovat fungující proces likvidace. Významným tématem je ale podle experta situace, kdy mohou i zdravé banky čelit nedostatku hotovosti.

V případě krize může nastat odliv depozit z bank, a to i z těch, které nemají žádné významné finanční problémy. Právě v takové situaci banka nemusí být schopna pokrýt poptávku po hotovosti a jediná instituce, která může zasáhnout, je centrální banka. Na dotaz týkající se přesunu rizikovějších půjček směrem k fondům rizikového kapitálu pak King odpověděl, že by šlo o významnou změnu celého systému, která by zabrala hodně času. Pokud se bude vývoj ubírat tímto směrem, nemělo by jít o skok, ale o postupný proces. A v mezidobí je nutné zajistit, aby banky měly přístup k likviditě v případě, že se dostanou do náročné situace.

Ze strany centrálních bank je podle experta nutná znalost aktiv a pasiv bank tak, aby centrální banka mohla říci, zda a kolik může bance proti jejím aktivům půjčit. Přesněji řečeno, centrální banky by měly informovat, jakou maximální pomoc mohou konkrétní bance s ohledem na kvalitu a hodnotu jejích aktiv půjčit. Systém by pak podle Kinga měl být nastaven tak, že by banky nemohly přijmout více depozit a jim odpovídajících půjček, než kolik by v případě potřeby získaly pomoci ze strany centrální banky.



Popsaný systém by tedy zajistil, že i v případě masivního odlivu vkladů z některé banky tato banka bude mít přístup k dostatečné likviditě ze strany centrální banky. A zároveň by nedocházelo k tomu, že by centrální banka poskytovala neadekvátní pomoc, která by neodpovídala aktivům a hospodaření dané banky. Ve výsledku by pak takový systém podle Kinga už předem eliminoval riziko takzvaných "runů" na banky. Tedy situací, kdy střadatelé v obavách vybírají vklady ve velkém a dostávají tím banku do finančních potíží. Bylo by totiž známo, kolik pomoci daná banka může dostat a to, že tato pomoc je dostatečná ve vztahu k tomu, kolik má depozit a jim podobných pasiv.

King zmínil, že masový výběr vkladů může dostat do problémů se solvencí i banku, která sama o sobě takový problém neměla a trpěla jen nedostatkem likvidity. Na druhou stranu by ani popsaná změna v systému nevylučovala možnost, že nějaká banka prostě udělá velkou chybu ve svém hospodaření a následně zbankrotuje. Podle Kinga je nyní přitom velmi dobrá doba na zavedení nového systému. Do určité míry by i nyní vedl k tomu, že by banky měly menší prostor pro poskytování dlouhodobých půjček financovaných krátkodobým kapitálem. Toto omezení by ale v současné době nebylo nijak citelné, protože předchozí kvantitativní uvolňování ze strany některých centrálních bank znamená, že v systému se stále nachází hodně rezerv.

Bankovní sektor by podle experta měl být stále schopen financovat dlouhodobější úvěry depozity a jinými krátkodobými pasivy. K tomu je ale třeba nastavit systém tak, aby byla eliminována rizika spojená s runy na banku. Právě tak by měl fungovat popsaný systém, který ve výsledku přinese „to nejlepší z obou světů“. Tedy to, že schopnost financovat dlouhodobá aktiva krátkodobými pasivy bude pouze poněkud omezena, ale zároveň bude eliminováno riziko, které s tím souvisí.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688