cnb.cz (ČNB)
Makroekonomika  |  19.05.2023 14:34:17

Růst čínské ekonomiky je od začátku tohoto roku tažen především domácí spotřebou - Globální ekonomický výhled květen 2023 - Čína

Růst čínské ekonomiky je od začátku tohoto roku tažen především domácí spotřebou. Část dosavadního růstu soukromé spotřeby v tomto roce lze stále přičítat na vrub dobíhajícímu dohánění po třech letech protipandemických restrikcí. Pozorovatelé i tak většinou počítají se silným růstem nejen v letošním, ale i příštím roce a cílem čínské vlády pro letošní rok je pětiprocentní růst. Zároveň přichází i varovné signály, především v podobě velmi slabého růstu soukromých investic (0,6 % za první čtvrtletí). Znepokojení vyvolává také vysoký podíl nezaměstnaných mezi mladými (16–24 let): 19,6 %, jen nepatrně méně než rekordních 19,9 % v červenci 2022.

Indikátory firemního a spotřebitelského sentimentu tlumí očekávání ohledně pokračování hospodářského oživení pro zbytek tohoto roku. Caixin Manufacturing PMI se v dubnu nečekaně dostal pod 50bodovou hranici (49,5 bodů), což se obecně vysvětluje jako souběh pokračujícího útlumu v odvětví stavebnictví doma a slabou poptávkou v zahraničí. Skutečně, meziroční cenový index rezidenčních nemovitostí v prvním čtvrtletí roku vykazoval pokles, ačkoli čísla za březen svědčí naopak o začínajícím růstu. PMI ve službách se v dubnu držel na solidní úrovni 56,4, nesrovnatelně vyšší než po celý rok 2022.

Meziroční spotřebitelská inflace zaostala za většinovým očekáváním analytiků a v dubnu dosáhla pouze 0,1 %.

Meziměsíčně index spotřebitelských cen klesá (naposledy o 0,1 %) již třetí měsíc v řadě. Nejvýrazněji k tomuto vývoji přispěly ceny potravin, do nichž se promítly klesající náklady na dopravu. Jádrová inflace zůstala na 0,7 % meziročně (stejně jako v březnu). Meziroční změna indexu cen výrobců byla záporná (-3,6 %) již sedmým měsícem za sebou.

Vývoz z Číny v jarních měsících zažívá vzestup. Po rekordním meziročním růstu v březnu byl také dubnový růst (8,5 %) silnější než převládající očekávání. Výrazně se na tomto výsledku podepisuje explozivně (oproti dubnu 2022 trojnásobně) rostoucí vývoz do Ruska. Vývoz do zemí EU naopak rostl jen jednociferně (3,9 %), do Spojených států dokonce klesal (-6,5 %).


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688