mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  19.05.2023 13:59:00

První návštěva slovenského ministra zahraničí Wlachovského vedla tradičně do Česka

První návštěva slovenského ministra zahraničí Wlachovského vedla tradičně do Česka

19.05.2023 / 13:42 | Aktualizováno: 19.05.2023 / 13:59

V pátek 19. května 2023 se ministr Jan Lipavský setkal s ministrem zahraničních věcí a evropských záležitostí Slovenské republiky Miroslavem Wlachovským. Šlo o první zahraniční pracovní cestu po jmenování členem slovenské vlády.

„Úroveň vztahů našich dvou zemí je světovým unikátem a děláme vše proto, aby to tak zůstalo i nadále,“ ocenil tradiční vysokou úroveň vzájemných vztahů ministr Lipavský.

Ministři potvrdili společný zájem na pokračování regionální spolupráce, a to zejména ve formátech S3 a V4. Shodli se také na pokračování v podpoře Ukrajiny, na přípravě její poválečné obnovy, na dalších dodávkách vojenského materiálu a také na eliminaci energetické závislosti na Rusku.

Důležitá je česko-slovenská spolupráce v bezpečnostní oblasti, kdy má Česko důležitou roli vedoucího státu v bojovém uskupení NATO na Slovensku, kde v současné době působí 447 českých vojáků. „Jsem hrdý na to, že mnohonárodní bojové uskupení NATO na Slovensku funguje právě pod velením sil Armády ČR,“ dodal šéf české diplomacie.

Dalším bodem jednání bylo další rozšiřování EU. „S ministrem Wlachovským jsme zajedno i v otázce dalšího rozšiřování EU. Země Západního Balkánu nejsou v žádném případě stranou našeho zájmu,“ řekl v této souvislost Lipavský.

Ministři si vyměnili zkušenosti z oblasti dezinformací, kdy pro Česko, stejně jako pro Slovensko, představují dezinformace jednu ze zásadních bezpečnostních hrozeb, kterým v současnosti čelí. Český ministr uvítal prohlubující se spolupráci mezi českým a slovenským StratComem v oblasti výměny know-how ohledně boje proti dezinformacím.

O intenzivní spolupráci mezi oběma státy svědčí i česko-slovenské konzultace z oblasti konzulární praxe, které proběhly v úterý 16. května.
Zástupci českých a slovenských konzulárních a vízových odborů hovořili o chystané bilaterální dohodě o spolupráci při poskytování konzulárních služeb a o možnosti prohloubení vzájemné spolupráce v oblasti evidence obyvatelstva a rodných čísel.

V zájmu obou zemí je také smluvně zakotvit přeshraniční spolupráci záchranných složek. Česko a Slovensko si vyměnily zkušenosti z oblasti digitalizace konzulárních agend, uznávání elektronických podpisů, elektronické identifikaci v konzulární praxi, či o průběhu zastupování ve vydávání schengenských víz.

galerie

První návštěva slovenského ministra zahraničí Wlachovského vedla tradičně do Česka


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688