Tomáš Skolek (TomSkolek)
Nové technologie  |  19.05.2023 10:54:31

Potřeba komunikace se zákazníky na e-shopech roste, letos první společnosti využijí chatbota napojeného na chatGPT

umělá inteligence

Stále větší množství e-shopů si začíná uvědomovat důležitost zákaznické komunikace. Souvisí to se zvýšením nákladů na energie, provoz e-shopu a hlavně za reklamu. E-shopy proto investují do automatizace a mnohé z nich pro zákaznickou podporu nasazují chatboty. Dalším velkým milníkem v automatizaci zákaznické podpory a marketingu v letošním roce je spuštění chatbota napojeného na umělou inteligenci chatGPT od Open AI. Vyplývá to z informací společnosti Smartsupp, která je v České republice hlavním poskytovatelem chatbotů.

Propojování online nakupování a chatovacích aplikací je celosvětovým trendem. Říká se mu konverzační e-commerce. Odborníci očekávají, že toto odvětví v následujících čtyřech letech poroste o 590 %. Jen chatboti zprocesují 145 miliard dolarů v tržbách v roce 2025. “Konverzační e-commerce je průsečík instant messagingu a online nakupování. Spotřebitelé stále častěji interagují s firmami skrze messaging a chat aplikace. Spotřebitel pak komunikuje s živým člověkem, chatbotem, nebo jde o kombinací obojího,” vysvětluje Vladimír Šandera spoluzakladatel a CEO společnosti Smartsupp

Získat nové zákazníky z placené reklamy je stále dražší. E-shopy se snaží ze stejné návštěvnosti vytěžit více objednávek a kvalitní zákaznická podpora slouží jako nástroj pro růst,” vysvětluje Vladimír Šandera. E-shopy a firmy díky Smartsuppu uskuteční cca 1,7 milionu konverzací měsíčně. Ve společnosti nyní pracuje 50 zaměstnanců. S produktem Smartsuppu se lidé mohou potkat například na e-shopu společnosti Asko Nábytek či prodejce vozů BMW a MINI Renocar. 

Náš obrat za poslední tři roky vzrostl více než dvojnásobně. Souvisí to s faktem, že velké množství e-shopů si uvědomilo důležitost zákaznické komunikace a automatizace s ohledem na rostoucí ceny za reklamu,“  uvedl Vladimír Šandera ze společnosti Smartsupp. „Přesto, že jsme v České republice hlavním poskytovatelem chatbotů, 75 procent našich příjmů pořád pochází od zahraničních e-shopů a webů,“ dodal Vladimír Šandera k trendům v e-commerce. 

Vývojáři Smartsuppu loni pracovali především na vylepšení chatbota, který zvládá automaticky odpovídat na dotazy zákazníků. Chatbot dokáže odbavit až 50 % dotazů zákazníků a snížit náklady společnosti na zákaznickou péči o desítky procent. “Na platformě Shoptet jsme Smartsupp chatbota propojili se skladovým systémem, kdy dokáže odpovídat zákazníkům na dotazy ohledně stavu jejich objednávky,“ uvedl Vladimír Šandera. Případové studie na stránkách společnosti ukazují, že konkrétně společnosti Breno používáním chatbota klesly opakující se dotazy o polovinu a celkové online tržby se zvýšily o 10,8 %. Slovenský e-shop Insportline.sk zase uvedl, že jim chatbot zprocesoval 20 % dotazů.

Letos jsme chatbota napojili na umělou inteligenci ChatGPT od Open AI. Aktuálně ho interně testujeme a připravujeme pilotní projekty s několika hráči v ecommerce, kde bude AI chatbot pomáhat zákazníkům s nákupem,” uvedl Vladimír Šandera s tím, že chatbot se postupně naučí personalizované doporučení produktů na základě nákupního chování zákazníka a dále tak výrazně zvedne konverze e-shopu. Další novinkou v letošním roce je leadgen chatbot, který bude od zákazníků sbírat kvalifikované poptávky nebo zájem o konkrétní zboží, a automaticky je segmentovat a zasílat do CRM nebo emailing nástroje. 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

05.04.2024Tržby e-shopů prudce rostou Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688