jihlava.cz (Jihlava)
Z regionů  |  18.05.2023 13:24:52

Jihlava - Parkování bude kompletně vyznačeno do konce května

V oblastech nového systému parkování v Jihlavě postupně probíhá instalace nových svislých značek a nástřik vodorovného dopravního značení. Kvůli deštivému počasí se nástřik mírně zpozdil. Značení by mělo být kompletně hotové do konce května.

Vodorovné dopravní značení, tedy nástřik modrých a bílých čar, má mírný skluz hlavně kvůli deštivému počasí. Svislé dopravní značení se opozdilo zejména z důvodu složitých podmínek v centru města, kdy se špatně hledají vhodná místa pro umístění základových patek. Pod dlažbou jsou totiž často i neznámé inženýrské sítě. Přesné umístění značek se hledá i s ohledem na chodce, aby jim sloupky co nejméně zavazely. Stejně tak nesmí stát značka u oken nebo u dveří přilehlých domů. „Je třeba si uvědomit, že nevzniká pouze dopravní značení pro nový systém parkování, ale probíhá zároveň kompletní revize veškerého dopravního značení v centru města včetně jeho významné redukce,“ vysvětlil radní města David Beke s tím, že dopravní značení by mělo být kompletně hotové do konce května. Ve čtvrtek 18. května potřebuje ještě asi dva pracovní dny firma, která provádí vodorovné značení, a sedm pracovních dní firma se svislým značením.

Parkování

Instalace vodorovného značení na ulici Komenského

Rozběhlo se i vydávání parkovacích oprávnění. K 15. květnu bylo podáno 512 žádostí o dlouhodobá parkovací oprávnění, z toho 211 žádostí bylo podáno on-line přes Portál občana města Jihlavy. „Odbor dopravy už vydal 460 oprávnění, z toho 93,5 % na dobu jednoho roku. U on-line žádostí je největším problémem nedostatečné doložení všech podkladů ze strany žadatelů,“ říká Kateřina Fuxová z odboru dopravy. Podle ní mohou lidé při hledání informací navštívit stránku jihlava.cz/parkovani nebo volat na speciálně zřízenou telefonní linku odboru dopravy 565 591 543 nebo psát na e-mail parkovani@jihlava-city.cz.

Městská policie se aktuálně zaměřuje na asistenci při provádění změn dopravního značení a řidičům hlavně radí a pomáhá. „Místo aby strážníci ihned rozdávali pokutové bločky za nedovolené stání nebo zastavení, nechávají řidičům za stěračem upozorňující letáčky,“ říká ředitel MP Jihlava Jan Frenc. Podle něj je potřeba v první fázi řidičům připomenout mnohá základní pravidla provozu. „Na parkovištích strážníci provádí standardní kontrolní činnost. V dalších týdnech se však současná upozornění budou postupně měnit na pokuty,“ dodal Frenc.

Veškerý software zajišťující chod systému parkování funguje dobře. Do konce roku město pořídí kamerové auto, které významně zefektivní kontrolu nejen parkování, ale také dodržování zákazů zastavení a stání. Další rozšíření oblastí parkování se připravuje na letošní srpen. Bude se jednat o oblasti severně od centra směrem k železniční trati a k Okružní ulici.

Parkování

Instalace znační v Mahlerově ulici

Zodpovídá: Mgr. Radovan Daněk
Vytvořeno / změněno: 18.5.2023 / 18.5.2023
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688