Cez.cz (ČEZ)
Studium  |  18.05.2023 13:22:00

Jaderná dovednost – cesta k jádru jaderné elektrárny

V Dukovanech úspěšně skončil druhý ročník vzdělávacího projektu DofE s názvem „Jaderná dovednost“. Tohoto tříměsíčního vzdělávání, jehož generálním partnerem v ČR je Skupina ČEZ, se v letošním roce účastnilo pět studentů a jeden pedagog z Třebíče, Prahy a Žďáru nad Sázavou. Všichni získali znalosti a praktické zkušenosti z provozu Jaderné elektrárny Dukovany.

DofE je unikátní mezinárodní projekt, který podporuje mladé lidi v osobnostním rozvoji. Program „Jaderná dovednost“, kterou ČEZ studentům zapojeným do tohoto projektu nabízí, je příležitost přímo se seznámit s fungováním primárního a sekundárního okruhu a oblastí elektro. O studenty se v rámci Jaderné dovednosti starají operátoři, kteří reaktorové bloky řídí a elektrárnu znají od A do Z. Jsou tak schopní studentům zodpovědět na všechny otázky, týkající se provozu elektrárny.

„Nejzajímavější pro mě byla návštěva primárního okruhu, vstup do chladicí věže nebo třeba prohlídka meziskladu použitého paliva,“ zhodnotil svou zkušenost student Dominik.

Studium všech oblastí probíhá individuálně on-line formou. V jeho průběhu jsou účastníkům poskytnuty studijní materiály a informace. Zakončení studia každé oblasti pak probíhá přímo v elektrárně formou prohlídky dané části provozu a zařízení.

Na konci tříměsíčního studia obdrželi všichni účastníci certifikáty a k získání jaderné znalosti jim poblahopřála i regionální zástupkyně DofE. Kurz Jaderné dovednosti je zajímavou zkušeností a motivací pro budoucí studium technických oborů a pro budoucí spolupráci s jadernou elektrárnou.

„Stáž mi přinesla zkušenosti do budoucna a teď jsem si jistý, že jaderná energetika není nic nebezpečného. Jedná se o nový pohled na energetiku a je třeba na to myslet a podporovat tento zdroj energie,“ uzavřel stáž student Karel.

Specialisté z ČEZ v rámci náboru nových zaměstnanců spolupracují se 9 vysokými školami a s více než 70 středními školami z celé České republiky. Jen na Vysočině a jižní Moravě je těchto středních partnerských škol 14. V průběhu celého roku pořádá ČEZ pro studenty se zájmem o energetiku řadu vzdělávacích akcí. Od individuálních besed a přednášek na školách až po akce, jako třídenní jaderné maturity, dvoutýdenní letní univerzitu nebo pracovní stáže, které se konají přímo v jaderných elektrárnách. Úspěšní studenti, kteří se už v průběhu studia vážně zajímají o práci v jaderné elektrárně mohou od ČEZ získat podporu v podobě stipendia.

Jiří Bezděk , mluvčí ČEZ, Jaderná elektrárna Dukovany

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688