EKOSPOL (EKOSPOL)
Reality  |  18.05.2023 10:40:43

Růst cen stavebních prací i materiálu zpomaluje, na trh by se mohly vrátit cenově dostupné byty

Ceny stavebních prací i materiálu, které se v minulých měsících utrhly z řetězu, pravděpodobně pomalu dosáhly svého maxima. Podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) vzrostly ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví v dubnu meziročně o 7,8 procenta, což je o 2,4 procentního bodu méně než v březnu. Ceny stavebních prací se ve čtvrtém měsíci meziročně zvýšily o rovných šest procent oproti březnovému růstu o 9,4 procenta.

Meziměsíční srovnání dokonce ukazuje na stagnaci cen. Stavební práce v dubnu v porovnání s březnem zdražily jen o 0,3 procenta, stavební materiál dokonce nepatrně zlevnil o 0,1 procenta. Po mnoha měsících dvouciferného růstu jde jednoznačně o dobrou zprávu. I březnové zdražení o deset procent znamenalo, že investor rodinného domu za deset milionů korun dal za jeho výstavbu letos o milion korun více, než kolik by zaplatil za stejnou stavbu ještě před rokem. O situaci před dvěma roky ani nemluvě.

Jako první se očekávaný pokles stavebních prací a materiálu projeví u velkých bytových projektů, u nichž umí investoři vyjednat lepší podmínky. Dá se tak očekávat, že by se na trh mohly v nejbližší době vrátit cenově dostupnější nové byty.

Dobrá zpráva je to i pro stát a další veřejné investory, kteří by mohli ušetřit nejen na velkých infrastrukturních zakázkách. Právě u finančně náročných dopravních staveb za stovky milionůmiliardy korun bylo zdražování ve stavebnictví vidět nejvíce. Pokud by se současný trend potvrdil i v následujících měsících, vyděláme na tom úplně všichni. Za stejné peníze bude moct vzniknout víc kilometrů dálnic, železnic či jiných infrastrukturních staveb.

RNDr. Evžen Korec, CSc.
Generální ředitel a předseda představenstva
EKOSPOL a. s.

EKOSPOL

EKOSPOL a.s. je dlouhodobým lídrem bytové výstavby v České republice. Během 30 let na trhu EKOSPOL úspěšně dokončil 57 velkých developerských projektů pro více než 10 000 spokojených zákazníků. EKOSPOL staví a prodává byty s optimálním poměrem ceny a kvality. Společnost EKOSPOL je podle mezinárodního časopisu Construction & Investment Journal řazena mezi 50 největších developerů střední a východní Evropy.

EKOSPOL sponzoruje ZOO Tábor. Ohrožené druhy zvířat tak podpoří každý, kdo si u EKOSPOLU koupí byt. Navíc získá celoroční rodinnou vstupenku do ZOO Tábor.

Více informaci na: www.ekospol.cz

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688