OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Ze světa  |  17.05.2023 17:02:00

Co zatěžuje populaci v německy mluvících zemích? - Generali

 Generali: Co zatěžuje populaci v německy mluvících zemích?
17.5.2023 Zahraničí

Ve své aktuální životní situaci jsou Rakušané spokojenější než Němci a Švýcaři. V uvažování o své vlastní budoucnosti jsou však naopak pesimističtější než je průměr. To je několik postřehů ze studie k budoucnosti uskutečněné společností Generali v německy mluvícím prostoru.

Data byla sesbírána loni v prosinci agenturou Marketagend.com v on-line anketě od 3 012 osob ve věku od 14 do 17 let v Německu, Rakousku a ve Švýcarsku. Studie je reprezentativní za každou jednotlivou zemi a zabývá se aktuální životní situací, a také obavami a starostmi ohledně budoucí perspektivy lidí.

Aktuálně nejspokojenější Rakušané

Se svou současnou životní situací bylo 57 % oslovených spíše spokojeno, dalších 18 % velmi spokojeno. Zcela nespokojených jsou jen 4 % účastníků ankety. Nejvyšší podíl spíše nebo velmi spokojených občanů je se 77 % v Rakousku. Těsně za nimi skončili Švýcaři (76 %), zatímco odstup Německa je už zřetelnější (69 %). Celkově byli spokojenější muži (76 %) než ženy (72 %), a dále mnohem více sezdaní (81 %) než singles (66 %). Rozdíly se ukázaly i podle věku respondentů: starší lidé 70+ (81 %) a mladší osoby do 29 let (77 %) byli ve své aktuální životní situaci spokojeni nadprůměrně.

Výhled do budoucna

Ohledně výhledu do budoucna je průměr důvěry 65 %. Rakušané byli spíše nebo zcela optimističtí ze 62 %, čímž se dostali pod průměr. Obzvláště optimisticky se naopak vyjadřovali Švýcaři (79 % spíše a velmi optimistických), a také respondenti ve věku do 30 let (79 %).

Důvodem víry do budoucna je ve všech 3 zemích na prvním místě důvěra v sebe samotného a své vlastní schopnosti. Druhým motivátorem v pořadí je rodina následovaná přáteli, známými a vazbami mezi lidmi. K tomu, aby mohli spokojeně a šťastně žít za 5 až 10 let, uvedlo 62 % Rakušanů dobré fyzické zdraví a 38 % také dobrou mentální kondici. Pro 37 % je nezbytný také stabilní a bezpečný stát.

Méně optimističtí byli v anketě lidé ohledně vývoje společenského života v dalších 5 až 10 letech: v Rakousku očekává příznivý vývoj jen 37 %, tedy významně méně, než vyšel celkový průměr (44 %). Nejoptimističtějším národem jsou Švýcaři s hodnotou 55 %.

Co lidi ve všedním životě zatěžuje

Nejčastěji uváděnou starostí Rakušanů je zdražování, kdy 69 % dotázaných činí starosti zvýšení nákladů na živobytí. 61 % našich jižních sousedů navíc uvedlo, že se obávají inflace, znehodnocení peněz a 53 % mělo strach z rostoucích nákladů na energie.

Místo druhé v aktuálních rizicích zaujala u Rakušanů válka. Pro 65 % z nich to je nyní jedna z největších obav. U německých a švýcarských respondentů je to dokonce nejčastěji uváděná starost (66, resp. 59 %).

Více než polovina dotázaných Rakušanů má také obavy ohledně korupce (55 %), i když v průměru všech 3 sledovaných zemí byl průměr jen 42 %. Téměř polovina Rakušanů má strach i z imigrace do jejich země (48 %), zatímco celkový průměr činil 38 %.

Lidé šetří na energiích i potravinách

S ohledem na poslední měsíce před uskutečněním ankety (prosinec 2022) částečně velmi významně stouply náklady na živobytí. Studie proto zkoumala, v jakých oblastech se lidé kvůli tomu omezují, případně na čem šetří.

První místo v životě Rakušanů s 59 % držely úspory energie (stejně jako v průměru všech 3 států; 54 %), redukce vytápění (Rakousko 50 %; celkově 46 %) a nákup cenově zvýhodněných potravin (Rakousko 46 %; celkově 43 %). Ženy a osoby nad 50 let byly ochotné se omezit ještě více než muži než oslovení respondenti. A 8 % účastníků ankety se podle svého vyjádření neomezuje vůbec.

Další možný potenciál k úsporám vidí dotázaní v tom, že by mohli prodat věci, které už nebudou potřebovat (22 %), v omezení všeobecné spotřeby a v odložení zásadnějších pořízení na lepší časy (po 17 %).

Finanční zabezpečení a zdraví jsou nyní důležitější

Pro 57 % dotázaných respondentů (v Rakousku dokonce pro 62 %) nabylo v posední době na významu vlastní zdraví. Větší význam nyní mají i jistota a mír (v průměru pro 50 % všech respondentů), stejně jako finanční zabezpečení a jistota pracovního místa (celkově 41 %).

Pro osobní štěstí respondent byla nejdůležitější v anketě rodina: 69 % všech oslovených a 75 % Rakušanů ji uvedlo jako „největšího dodavatele štěstí v životě“. Za rodinou se umístili přátelé a sociální zázemí člověka (51 %), příroda (44 %) a zdraví (41 %).

Mezi tématy, jež byla v očekávání respondentů ankety jako důležitější v budoucnu, zaznamenala udržitelnost první místo: 68 % účastníků očekává, že v budoucnu bude toto téma významnější. Na významu získá i individuální zabezpečení a péče o sebe (61 % oslovených očekává větší význam). Toto téma rezonovalo ještě více u dotázaných ve věku 70+ (68 %).

Studie ke stažení ZDE

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688