Vladislav Hetfleiš (Ronda Invest)
Okénko investora  |  17.05.2023 13:26:12

Dopad konsolidačního balíčku na stavební spoření

Vládou zvažované zrušení státního příspěvku na stavební spoření nebylo schváleno, ale státní podpora se sníží na polovinu. Státní dluh za 1. čtvrtletí letošního roku činil rekordních 2,997 bilionu českých korun a v doprovodu pádivé inflace na úrovni 12,7 % za duben 2023 si vyžádal přijímání zásadních opatření, kdy vláda představila soubor 58 opatření konsolidačního balíčku na snížení zadlužování státu a ozdravení veřejných financí. Přišla řada i na stavební spoření.

 Snížení státní podpory pro stavební spoření na 1 000 Kč ročně z dosavadních 2 000 Kč představil 11. 5. na tiskové konferenci současný ministr financí Zbyněk Stanjura. Tato změna se bude týkat nejen nových ale i již existujících smluv s platností od počátku roku 2024 s očekávanou roční úsporou 53,4 miliard Kč. Ještě příští rok dostanou domácnosti vyplacené příspěvky v nezměněné podobě.

Tabulka 1 Historický vývoj státní podpory na stavební spoření v České republice. Zdroj: stavebky.cz

Stavební spoření bylo založeno v roce 1993, kdy na něj současně byla zavedena státní podpora. Tenkrát stát přispíval 25 % z ročního vkladu s maximální prémií v hodnotě 4 500 Kč s vázací lhůtou na 5 let. Od té doby se však příspěvek snižoval hned několikrát, jak znázorňuje tabulka výše. Produkt jako takový navíc lidé začali využívat na jiné účely než přímo zaopatření vlastního bydlení a často byl zneužíván jako výhodná forma bezúčelového spoření.

Stavební spoření bylo významným tématem ve vládní diskuzi i v sousedním Slovensku. Tam se však podmínky v roce 2023 oproti předchozímu roku nezměnily a zůstávají na 2,5 % z ročních vkladů spořitele s maximální prémií na úrovni 70 EUR, přibližně 1 654 Kč, při spoření 233 EUR měsíčně. Jak lze na grafu níže pozorovat, stejně jako v Česku i v sousedním Slovensku státní podpora na stavební spoření klesala od samotného vzniku v roce 1993.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Graf 1 Vývoj státní podpory stavebního spoření na Slovensku 1993-2020. Zdroj: financievpohode.sk

Vladislav Hetfleiš

Vladislav Hetfleiš má dlouholetou praxi napříč odlišnými společnostmi v sektoru Fintech. Studuje doktorát na Vysoké škole ekonomické v Praze v oboru Účetnictví a finanční řízení podniku a ve společnosti RONDA INVEST se stará o komplexní správu účetních procesů, finanční plánování, analýzu dat, daňové poradenství a nákladový controlling. Ve svém volném času se věnuje akademické činnosti na Vysoké škole ekonomické v Praze a finanční správě odlišných neziskových organizací.


RONDA INVEST

RONDA INVEST a.s. je českou P2B platformou, která se na jednu stranu zaměřuje na poskytování úvěrů zajištěných nemovitostmi pro malé a střední podnikatele v Česku a na Slovensku, a na straně druhé nabízí možnost firmám i lidem do těchto úvěrů investovat. Každý úvěr k investici je zajištěn bonitní nemovitostí se zástavním právem a notářským zápisem se svolením k vykonatelnosti. Výše poskytovaných úvěrů zpravidla nepřesahuje 70 % hodnoty dané nemovitosti. Výnosy dostávají investoři každý měsíc na účet a neplatí žádné vstupní ani pravidelné poplatky.

Za společností stojí podnikatelská skupina Alphaduct, a.s. podnikatele Vladimíra Komára, kam patří mimo jiné značky Dermacol, Axigon, Krondorf a 15% podíl akcií patří podnikateli Gabrielu Kovácsovi, majiteli společností Citfin – Finanční trhy, a.s. a Citfin, spořitelní družstvo.

Investoři mají možnost investovat online s výnosem až 9 % ročně. Více na https://www.rondainvest.cz.


Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

St 15:04  Kdy se zastaví růst cen pohonných hmot? Petr Lajsek (Purple Trading)
Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688