Cez.cz (ČEZ)
Výletní tipy  |  17.05.2023 12:10:00

Jihočeský - Podzemí Lipna se opět otevře veřejnosti.Během sedmi víkendů letní sezóny se budou moci lidé podívat 160 metrů pod hladinu Lipenské nádrže, do útrob unikátní vodní elektrárny Lipno I.

Během sedmi víkendů letní sezóny se budou moci lidé podívat 160 metrů pod hladinu Lipenské nádrže, do útrob unikátní vodní elektrárny Lipno I. Prohlídky jsou zdarma, určené jsou ale pro maximálně šestičlenné skupiny předem registrovaných návštěvníků. Dnes ČEZ spouští registraci, prvních osm prohlídek s kapacitou 48 míst začíná 3. června.

Tři víkendy v červnu, dva víkendy v červenci a dva víkendu v srpnu, rozšířené o pátek. To jsou možnosti, kdy se lidé budou moci opět podívat do útrob vodní elektrárny Lipno I. Nejvýkonnější zdroj tzv. Vltavské kaskády ČEZ veřejnosti zpřístupňuje po čtvrt roce.

„Během zimních prohlídek si elektrárnu prohlédlo 640 lidí. Zájem přitom byl mnohem větší. Proto v prohlídkách budeme pokračovat i během letní sezóny. Návštěvníci opět budou chodit v doprovodu našich průvodkyň v malých, konkrétně šestičlenných skupinkách,“

uvedla Kateřina Bartůšková, vedoucí infocenter Skupiny ČEZ.

Na každý den přitom ČEZ připravil osm termínů s celkovou kapacitou 48 míst. Prohlídka trvá přibližně hodinu a půl a lidé se během ní dostanou k turbínám a generátorům nebo třeba k tříkilometrovému tunelu, kterým voda elektrárnu opouští poté, co vyrobila bezemisní elektřinu. Zúčastnit se mohou jen předem registrovaní návštěvníci starší 15 let. Měli by přitom být v dobré fyzické kondici a netrpět obavami z výšek a uzavřených prostor. Zájemci se mohou registrovat od středy 17.5. na www.cez.cz/lipno2023.

ČEZ na prázdninové měsíce připravuje i prohlídky Jaderné elektrárny Temelín. Ty budou probíhat každý prázdninový pátek až neděli. Registraci ČEZ spustí během června.

Hodnocení předchozích návštěvníků:

  • Prohlídka vodní elektrárny Lipno byla skvělá. Před touto návštěvou jsem si nedovedl představit rozsah a výjimečnost vodní elektrárny. Samotná prohlídka byla dobře připravená, výklad věcný a zajímavý. Mám za sebou i prohlídku vodní elektrárny Orlík a až bude příležitost nějaké další exkurze, určitě ji využiju.
  • Za celou rodinu děkuji za úžasný zážitek. Měli jsme štěstí a viděli turbínu v chodu a byly u výtoků při částečně postupném odstavování. Vše bylo doplněno skvělým výkladem velmi milé paní průvodkyně.
  • Prohlídka byla skvělá od začátku, kdy nám formou videa byla představena především historie celé stavby. Pokračovali jsme do "srdce" elektrárny a dostali jsme se do míst, kam se před námi moc lidí ze široké veřejnosti nepodívalo a dozvěděli jsme se opravdu cenné informace a zajímavosti. Mně osobně se moc líbí, že byla prohlídka zdarma. Nejde ani tak o platbu prohlídky, ale spíš o princip a o ukázku toho, že čistá energie tu je opravdu pro všechny dostupná.
  • Navštěvujeme různé technické památky, stavby a podobné akce pravidelně, tahle možnost nás hned zaujala a jsme moc rádi, že se nám podařilo se vměstnat do celkem omezeného počtu míst, který pochopitelně zmizel bleskově, protože tohle byla fakt prohlídka desetiletí. Dostat se na takové místo bylo úžasné, a i když přehradu známe velmi dobře, tak o tom, co se skrývá dole jsme měli představy dost zkreslené.
  • Z prohlídky elektrárny Lipno jsme byli s manželkou nadšeni. Moc se nám líbila. Celkově to prostředí (řád, úklid, květiny v podzemí), technická část celé té elektrárny a v neposlední řadě i příjemný výklad paní průvodkyně. Ještě jednou moc děkujeme za příjemně a poučně strávené nedělní odpoledne. Těšíme se na další prohlídky, které bude ČEZ organizovat. Už jsme se rozhodli pro Temelín.

Lipenská elektrárna podle přízně počasí vyrobí ročně energii pro více než 30 tisíc jihočeských domácností. Je nejvýkonnějším zdrojem tzv. Vltavské kaskády, 1 kWh bezemisní elektřiny vyrobí z pouhých 2,7 kubíků vody. Její energetický význam je ale mnohem širší. Díky rychlému najetí na plný výkon 138 MW do 2,5 minuty a dálkovému ovládání významně pomáhá regulovat českou energetickou síť. ČEZ proto elektrárnu udržuje ve špičkové kondici. V letech 2012-17 prošla komplexní modernizací za 400 milionů korun, což přineslo zvýšení její spolehlivosti, růst efektivity o cca 4 % a úsporu milionů kubíků vody.

Marek Sviták , mluvčí ČEZ, Jaderná elektrárna Temelín

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688