Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  17.05.2023 11:24:16

Pražská burza se může připravovat na novou emisi. Akcionáři fondu WOOD SPAC One odsouhlasili sloučení s maloobchodním prodejcem Footshop

 

Již loni na přelomu zimy a jara vložilo přes odvážných 400 investorů v souhrnu 540 mil. do společnosti WOOD SPAC One (dále jen WSO). Tedy vlastně do „prázdné“ společnosti tzv. SPAC (Special Purpose Acquisition Company) aniž by věděli, kam jejich peníze zamíří. Společnost SPAC je totiž zakládána za účelem akvizice a slouží potažmo ke zrychlenému uvedení jiné společnosti na burzu. První SPACregionu střední a východní Evropy nyní po více než roce spěje k uskutečnění transakce.

Akcionáři WSO totiž na valné hromadě posvětili 78,2 % hlasy, tedy poměrně těsnou potřebnou ¾ hlasů, dokončení a vypořádání transakce, jejímž prostřednictvím mají získat 45% podíl ve společnosti Footshop. Následně tak bude moci být uskutečněna fúze obou společností, což má vyústit ve veřejnou obchodovatelnost akcií Footshopu na pražské burze. Stát by se tak mělo v průběhu léta.

CEO Wood & Company Vladimír Jaroš k odsouhlasení transakce uvedl: „Potvrzení od investorů si velmi vážím. S výběrem nevěsty našeho prvního SPACu jsme si dali velkou práci, proto věřím, že Footshop naplní svůj investiční potenciál a všichni účastníci transakce budou spokojeni.“

Společnost Wood & Company dále uvedla, že pro účely transakce se zmiňovanou společností je k dispozici částka 445 mil. , za kterou investoři mohou nabýt zmiňovaný 45% podíl. V souladu s prospektem byly investorům přidělovány kromě akcií také warranty, z nichž první polovinu investoři obdrželi souběžně s akciemi. Na druhou polovinu jim vznikne nárok až po dokončení akvizice, a sice v případě, že budou stále vlastníky příslušného počtu akcií k danému rozhodnému dni. V současnosti má společnost WSO vydáno zhruba 5,39 mil. běžných akcií, které investoři loni v dubnu kupovaly za emisní cenu 100 .

Na pražskou burzu by měl tedy zamířit vlastně evropský maloobchodní prodejce prémiové streetwearové obuvi a oblečení. Založen byl v roce 2012 v Praze Peterem Hajdučkem. Firma prodává produkty online především v Evropě, její e-shop je ale dostupný celosvětově. Tržby za rok 2022 přesáhly miliardu korun, přičemž 70 % z nich tvořily tržby mimo Českou republiku. Footshop také provozuje tři kamenné obchody v evropských hlavních městech – Praze, Budapešti a Bukurešti. Díky svému zaměření na mladou streetwearovou komunitu se společnost stala partnerem světových značek jako Adidas, Nike, Converse či Vans pro distribuci jejich prémiových řad obuvi i oblečení. Některé řady produktů prodává jako jediná v regionu. Na několika trzích včetně České republiky je v segmentu prémiové streetwearové obuvi a oblečení hráčem číslo jedna. V roce 2021 Footshop koupil svého hlavního konkurenta v České republice, společnost Queens, pod jejíž značkou nadále provozuje e-shop.

Právě v roce 2021 však na firmu nakonec dopadla změna chování zákazníků. Musela se potýkat s nadměrnými zásobami, potažmo prodávat se ztrátou. Po letech růstu a expanze musela v úvodu roku začít výrazně šetřit, resp. došlo i na propouštění a zavření 5 kamenných obchodů. Hajdučkovi se pak podařilo o životaschopnosti firmy přesvědčit investory, v čele s investiční skupinou Enern, a získal finanční injekci 40 mil. .

Footshop v současnosti stále ovládá zmiňovaný zakladatel Peter Hajduček, dalšími vlastníky jsou Marcel Vargaeštók, český venture kapitálový fond Kaya a česko-slovenská investiční platforma pro přímé investice do růstových Crowdberry.

Jiří Zendulka

V oblasti financí se Jiří Zendulka pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 17:47  Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie? Patria (Patria Finance)
St 16:46  Akciové trhy: Evropa slabší, za mořem táhnou akcie technologie - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St   9:08  PM ČR: PMI potvrdilo slabost domácího trhu i pro 1Q24 Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688