Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Investice  |  17.05.2023 09:35:27

Ranní okénko - Data z ekonomiky USA rozpohybovala výnosy tamních dluhopisů


V ekonomickém kalendáři je dnes finální odhad inflace v eurozóně. Zpřesnění odhadu by mělo přinést malý posun meziroční celkové inflace z 6,9 % na 7,0 %. Dále byla zveřejněna statistika registrací nových automobilů za duben, která vzrostla v EU vlivem nízké srovnávací základny meziročně o 17,2 %, o měsíc dříve dokonce o 28,8 %. V Česku byl růst dubnový růst vyšší, konkrétně o 25,2 %. Odpoledne následují data z amerického nemovitostního trhu, jedná se ovšem z pohledu trhu o sekundární data s malou šancí na tržní reakci. Zajímavější téma v USA je pokračování jednání ve Washingtonu DC ohledně dluhového stropu. Z pohledu měnové politiky ECB mohou být pro investory užitečné proslovy členů ECB, kterých je dnes vícero.

Akciové futures jsou dnes ráno v plusu (+0,18 %) na S&P 500, zatímco u evropského indexu Euro Stoxx50 jsou v poklesu (-0,19 %). Výnosy amerických vládních dluhopisů včera narůstaly, především pak kratší konec výnosové křivky, který je náchylný na změny v měnové politice. Tlak směrem nahoru podpořil výsledek maloobchodních tržeb v USA, který sice jako celek skončil pod odhady (nominálně o 0,4 % m/m vs. 0,8 % m/m), nicméně po očištění o automobilový sektor a pohonné hmoty, tržby překvapily růstem o 0,7 % m/m proti odhadovaným 0,4 %. Celkově rostly tržby v 7 ze 13 sledovaných segmentů maloobchodu. Výsledek indikuje, že spotřeba domácností opírající se o utažený trh práce, zůstává robustní. Pro investory byl tak výsledek signálem, že sazby Fedu budou po nějakou dobu vyšší. Maloobchodní tržby pak jen podtrhl výrobní sektor, kde také dorazilo překvapení směrem nahoru (+0,5 % m/m vs. 0,0 % m/m). Nicméně stalo se tak na pozadí revize březnového výsledku směrem dolů z 0,4 % na 0,0 %.

Po včerejším zveřejnění vývoje HDP během 1Q23 v Polsku a Maďarsku máme k dispozici úplný pohled na CEE region. V Maďarsku pokračovala recese již třetím kvartálem v řadě. V 1Q23 se dostavil pokles HDP o 0,2 % proti 4Q22. Důvodem poklesu byl slabý výkon průmyslu, který lepší výsledek v sektoru služeb nedokázal vykompenzovat. To indikuje, že pokles disponibilních příjmů nedolehl na spotřebu (prozatím) nikterak tvrdě. V Polsku pokračuje volatilní jízda HDP. V 1Q23 se dostavil nečekaně silný růst o 3,9 % mezikvartálně. Jelikož poptávka domácností byla v Polsku utlumena již v 4Q22 a v 1Q23 těžko najdeme důvody pro její oživení, byl zdroj překvapivého růstu patrně u investic, exportu či volatilní tvorby zásob. Pro letošní rok počítá prognóza RBI růst HDP v Polsku o 0,5 %, v Česku o 0,9 % a v Maďarsku o 0 %.


David Vagenknecht, analytik
Editor: Vratislav Zámiš, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

27.02.2024Ranní okénko - Dnešní den nabídne zejména data z USA Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
03.11.2023Ranní okénko - Stabilní sazby ČNB, v USA vycházejí data z trhu práce Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688