Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Podnikání  |  16.05.2023 14:20:04

Hodně vydělávají, neplatí daně a nevstávají do práce? I přes stres a předsudky okolí by 90 % podnikatelů začalo podnikat znovu, hlavně kvůli vlastní svobodě

Být sám sobě pánem. Právě takovou možnost podnikatelům nejčastěji přináší jejich činnost a zároveň představuje hlavní důvod, proč s podnikáním vůbec začali, jak zjistil dubnový průzkum IPSOS pro Air Bank. Podnikatelé si díky tomu mohou sami určit dobu i místo práce a nečekají na schválení od šéfa. Na druhou stranu se často potýkají se stresem kvůli nejistotě příjmů, nedostatkem času na sebe i rodinu nebo různými předsudky. Kdyby ale mohli vrátit čas, do podnikání by se téměř 9 z 10 dotázaných pustilo znovu. Tři čtvrtiny z nich by také podnikání doporučily svým vlastním dětem.

„Pro podnikatele je nejcennější jejich nezávislost a možnost ovlivňovat vlastním rozhodováním svůj výdělek. To s sebou ale zároveň nese velkou odpovědnost, která se podepisuje i na jejich zdraví. Bezmála v polovině případů podnikatelé zmiňují dopady nejistoty pravidelného příjmu na jejich psychiku a jen o něco méně častěji i vliv na jejich fyzické zdraví kvůli nemožnosti vzít si jednoduše nemocenskou. Podnikání jim také bere čas, který by jinak věnovali sami sobě, přátelům či rodině. Vedle nejistoty zakázek je trápí celková ekonomická situace státu, protože její změny pociťují právě podnikatelé jako první,“ říká Petr Šmíd, vedoucí oddělení Výzkum trhu Air Bank.

Předsudků se někdy bojí zbytečně

Podnikatelé se také často obávají různých předsudků, které se podle nich týkají zejména toho, že vydělávají příliš mnoho peněz (59 %), vyhýbají se placení daní (55 %) a nemusejí každý den vstávat do práce (50 %). Podle obdobného průzkumu Air Bank mezi zaměstnanci se však podnikatelé právě těchto předsudků mnohdy obávají zbytečně. S jejich vysokými výdělky sice souhlasí zhruba polovina dotázaných zaměstnanců (54 %), ale jen 5 % z nich je o tom pevně přesvědčeno. Že se podnikatelé vyhýbají placení daní, si myslí 40 % zaměstnanců, přesvědčeno je o tom ale jen 9 % dotázaných. S jejich možností nevstávat do práce souhlasí dokonce jen třetina respondentů (36 %). Většina oslovených zaměstnanců si však naproti tomu myslí, že bez podnikatelů by stát nefungoval (61 %) a že podnikatelé mají těžší život než oni sami (66 %).

Podnikatelé ani zaměstnanci by neměnili

Stres, nejistotu i nedostatek času vynahrazuje podnikatelům více než dostatečně jejich svoboda a nezávislost. Více než čtvrtina z nich (27 %) si už nedokáže představit, že by někdy pracovali v běžném zaměstnání, dalších 55 % z nich by k tomu musely přimět závažné okolnosti. Podobně to ale platí i obráceně – bezmála polovina zaměstnanců (46 %) totiž tvrdí, že podnikat nikdy nebudou. Dalších 14 % z nich už sice v minulosti mělo s podnikáním zkušenosti, znovu o ně ale nestojí.

Kdyby však podnikatelé mohli vrátit čas, naprostá většina z nich by se do podnikání s chutí pustila znovu. A zároveň by ho s klidným svědomím doporučili i lidem ve svém okolí – ať už právě zaměstnancům (61 %), studentům v závěrečné fázi jejich studia (62 %), anebo svým vlastním dětem nebo vnoučatům (70 %).

Průzkumy pro Air Bank realizovala v dubnu 2023 agentura IPSOS prostřednictvím online dotazování na reprezentativních vzorcích 525 živnostníků a 525 zaměstnanců ve věku od 18 do 65 let.


Air Bank, člen skupiny PPF, je moderní a inovativní česká banka s přehledným online bankovnictvím a vlastní pobočkovou sítí. Klientům poskytuje jednoduchá a srozumitelná řešení pro všechno, co se v životě točí kolem peněz. Ceník banky bez absurdních poplatků, hvězdiček nebo malého písma se vejde na jedinou stranu A4. Air Bank také provozuje online P2P platformu pro půjčování a investování Zonky. Vizí Air Bank je být bankou, kterou mohou mít lidé rádi. Mezi její hodnoty proto patří jednoduchost, odvaha, pravdivost a přátelství.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Podnikání:

Út 15:00  Změna ve vedení skupiny Swiss Re OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Út 14:48  Rozsah cenové regulace (16.4.2024) MF ČR (Ministerstvo financí ČR)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688