Královéhradecký (kr-kralovehradecky.cz)
Z regionů  |  16.05.2023 12:33:42

Žáci s Česka a Polska společně bránili jadernou elektrárnu

16. 5. 2023

Necelá třicítka žáků průmyslovek z Česka a Polska soustředěně hledí do monitorů a pracuje. Laik by to nepoznal, ale skupina právě svádí těžký boj o jadernou elektrárnu, kterou napadli neznámí hackeři a hrozí přetížením jádra a možnou explozí. Současně je také napadená energetická infrastruktura celé republiky. Tak vypadalo letošní mezinárodní cvičení Czech Cybetron 2023.

Žáci s Česka a Polska společně bránili jadernou elektrárnu

Kybernetické cvičení určené pro žáky středních škol se odehrálo na půdě Střední průmyslové školy a Střední odborné školy ve Dvoře Králové nad Labem a bylo rozložené do čtyř dnů. Nejprve se uskutečnilo krajské kolo pro žáky z regionu. Následovalo dvoudenní mezinárodní cvičení pro krajský výběr, který řešil úkoly ve spolupráci s Poláky a Czech Cybertron 2023 zakončilo kolo pro děti z celé republiky, každý kraj do Dvora mohl vyslat dva žáky a pedagoga jako doprovod.

Žáci měli během Czech Cybetronu za úkol ubránit infastrukturu a řídící systémy elektrárny před možnými kybernetickými útoky. Pro tyto potřeby pořadatelé dva roky vyvíjeli model atomové elektrárny a rozvodové sítě elektrické energie.

„Při výrobě modelu jsme vše konzultovali s odborníky na jadernou energii, všechny procesy jsou podle standardů skutečné jaderné elektrárny,“ uvedl jeden ze školitelů cvičení Tomáš Suchan. Podle jeho slov se v jaderné elektrárně vše podřizuje bezpečnosti, takže její správci jsou velmi opatrní při zavádění nových technologií a sázejí zejména na osvědčené a bezpečné postupy. Příkladem toho může být například jehličková tiskárna, ze které co chvíli s drnčením popoleze kus papíru posetý údaji. Kontrast mezi nejmodernější digitální technikou a starou tiskárnou umocňuje ještě pocit blízkosti jaderné reaktoru. Má to však velmi jednoduchý důvod.

„Když se v jaderné elektrárně vypnou monitory, tak obsluha nemůže odečítat údaje, co se děje v reaktoru. Výstup k jehličkové tiskárny je proto sice starý, ale osvědčený a bezpečný způsob, jak získat informace,“ doplnil Tomáš Suchan.

Cvičení Czech Cybetron tak spočívalo v aktivní obraně před kybernetickým útokem. Tým pořadatelů se pokusil elektrárnu poškodit, například získat kontrolu nad reaktorem. Mezinárodní tým žáků tak musel zjistit, co se děje, provést forenzní analýzu útoku a následně odříznout útočníka a navrhnout přenastavení aktivních prvků obrany tak, aby se aktuální forma útoku už nemohla opakovat.

Kromě obrany si účastníci vyzkoušeli i práci „z druhé strany“ a museli se za pomocí svého počítače nabourat do ovládacího systému informační tabule či velkých digitálních hodin a změnit na nich čas. To nebylo jen tak jednoduché, protože hodiny byly napojené na GPS a čas se u nich určoval podle časového pásma. Úspěšný řešitel tohoto úkolu tak musel systém přesvědčit, že se nachází v jiné časové zóně, což mu umožnilo pohodlně měnit čas podle své potřeby.

Fotogalerie

  • Žáci s Česka a Polska společně bránili jadernou elektrárnu
  • Žáci s Česka a Polska společně bránili jadernou elektrárnu
  • Žáci s Česka a Polska společně bránili jadernou elektrárnu
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688