Renata Wright (Kurzy.cz)
Dávky a příspěvky  |  18.05.2023 06:20:00

Příspěvek na bydlení: v březnu 2023 bylo vyplaceno skoro 260.000 příspěvků na bydlení, což je o 50 % více než loni. Průměrná výše vyplaceného příspěvku byla v březnu 5.640 Kč.

Státem vyplácený příspěvek na bydlení se stal jedním z hlavních nástrojů vlády, jak pomoci lidem se zvýšenými náklady na bydlení, kvůli vysokým cenám energií. Ty se zvyšovaly už od podzimu roku 2021 (15.10.2021 ukončila dodávky elektřiny Bohemia Energy) a vrcholu dosáhly na podzim roku 2022.

Normativní náklady na bydlení, které jsou součástí výpočtu příspěvku na bydlení a stanovují průměrné náklady na bydlení pro příslušný počet osob v domácnosti se zohledněním velikosti obce, se od ledna 2022 zvýšily o 1.000 až 2.000 a následně od října 2022 o další 2.000 až 4.500 . Zvýšení normativních nákladů dalo šanci získat příspěvek na bydlení většímu počtu lidí.  Dále se od července 2022 otevřela možnost podání žádosti o příspěvek na bydlení online, formulář se mírně zjednodušil, ubylo na frekvenci dokládání podkladů a příspěvek začal být poskytován na dobu neurčitou.

Ještě zásadnějších změn doznal příspěvek na bydlení od ledna 2023. Normativní náklady se začaly dělit podle velikosti místa bydliště jen na 4 kategorie (Praha, Brno, do 69.999 obyvatel a od 70.000 obyvatel), zrušil se specifický koeficient 0,35 pro Prahu, sjednotily se normativní náklady pro jednu a dvě osoby v domácnosti atd. Více podrobností o aktuálním příspěvku na bydlení, včetně kalkulačky nároku na příspěvek, píšeme TADY.

Všechny tyto postupné úpravy příspěvku na bydlení měly za cíl rozšířit počet domácností, které na příspěvek na bydlení dosáhnou a aby dávka pomohla zejména těm, kteří jsou nárůstem cen energií a vyššími náklady na bydlení zasaženi nejvíce, jelikož je podmíněna doložením nákladů na bydlení a příjmem domácnosti. Podle informací MPSV ze začátku roku 2022 čerpala příspěvek na bydlení jen pouhá jedna třetina ze všech potencionálních příjemců této pomoci, a proto se propagací příspěvku ministerstvo snažilo, aby o něj zažádalo více osob.

Následující graf ukazuje vývoj počtu vyplacených příspěvků na bydlení od ledna 2021 do března 2023. Zatímco v březnu 2021 bylo vyplaceno přes 162 tisíc příspěvků, v březnu 2023 už to bylo přes 259 tisíc příspěvků, tedy o 60 % více. Podle odborníků představuje bezmála 260.000 vyplacených příspěvků 35 % až 50 % domácností, které by na příspěvek mohly mít nárok.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Výše průměrného vyplaceného příspěvku na bydlení vzrostla z 3.789 v březnu 2021 na 5.640 v březnu 2023, tj. zvýšení o 49 %.Výrazné zvýšení průměrného vyplaceného příspěvku je viditelné zejména od února 2023, jelikož v únoru byly vyplaceny příspěvky na bydlení za leden a byl to tedy první měsíc, ve kterém byly zohledněny změny v zákoně, které zmiňujeme výše v článku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poslední hodnoty příspěvku na bydlení vykazují tedy rekordní hodnoty jak v počtu vyplacených dávek, tak i ve výši vyplaceného příspěvku na bydlení. Skokový nárůst žádostí o příspěvek na bydlení a nedostatek pracovníků na pobočkách úřadů práce ale také způsobilo výrazné zpoždění výplat přídavku. Například v Praze se na příspěvek na bydlení čeká v průměru přes 70 dní, v některých případech i 150. K výraznému zpoždění výplat dochází ale i v Jihomoravském a Středočeském kraji. Podle správního řádu má přitom úřad práce o dávce rozhodnout do 30 dnů. Kvůli zpožděným dávká pak některým domácnostem hrozí zráta bydlení či odpojení od dodávky energií. MPSV slíbilo nápravu do konce dubna 2023.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688