cnb.cz (ČNB)
Alternativní investice  |  16.05.2023 10:16:36

100 let rozhlasového vysílání připomíná ČNB novou pamětní mincí


Česká národní banka vydává pamětní stříbrnou minci v nominální hodnotě 200 , která připomíná výročí 100 let od zahájení pravidelného vysílání Československého rozhlasu. Mince bude v prodeji od středy 17. května 2023.

Československo se v roce 1923 stalo teprve druhou evropskou zemí s pravidelným rozhlasovým vysíláním. Pamětní mince ČNB, která tuto událost připomíná, má na lícní straně vyobrazený rozhlasový mikrofon, vysílací stožáry a v pozadí je historická budova vysílací stanice Kbely. Jako ústřední motiv rubové strany zvolila autorka, akademická sochařka Marie Šeborová, vyobrazení vysílacího stanu a loga Československého rozhlasu.

„Zahájení pravidelného rozhlasového vysílání otevřelo Čechoslovákům další cestu k získávání informací o dění u nás i v zahraničí. Ve své stoleté historii pak rozhlas nejednou prokázal, jakou sílu může mít včas doručená informace. ČNB připomíná toto výročí vydáním stříbrné mince s dobovými motivy spjatými s počátky pravidelného rozhlasového vysílání na našem území,“ uvedl guvernér ČNB Aleš Michl.

„Velmi si vážíme toho, že ke 100. výročí vzniku Českého rozhlasu vydává ČNB unikátní stříbrnou minci, díky níž mají naši příznivci i sběratelé jedinečnou možnost uchovat si trvalou památku na toto významné jubileum. Lícní strana pamětní mince znázorňuje skautský stan, který se stal důležitým mementem počátku rozhlasu, jelikož odtud z pražských Kbel 18. května 1923 zahájil svoje vysílání. Od té doby rozhlas ušel dlouhou rozmanitou cestu, která však stovkou rozhodně nekončí. Sto let je jen začátek,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Centrální banka vydává celkem 30 tisíc kusů pamětních mincí ve dvojím provedení, které pro ni vyrobila Česká mincovna, a. s., ze slitiny obsahující 925 dílů stříbra a 75 dílů mědi. V běžné kvalitě je 11 242 kusů, dalších 18 758 kusů má špičkovou kvalitu vyznačující se vysoce leštěným mincovním polem a matovaným reliéfem. Každá mince má průměr 31 milimetrů a hmotnost 13 gramů. Nominální hodnota mince 200 není totožná s prodejní cenou. Ta je vyšší a zohledňuje mimo jiné aktuální cenu stříbra, náklady spojené s výrobou a DPH. Minci lze zakoupit u vybraných smluvních partnerů. ČNB přímý prodej veřejnosti nezajišťuje.

Aktuální pamětní dvousetkoruna je třetí emisí pamětních mincí ČNB v roce 2023. Na konci května k nim přibude zlatá mince v nominální hodnotě 5000 věnovaná městu Kroměříž. Přehled dalších plánovaných i již dříve vydaných emisí je k dispozici v emisním plánu na období 20212025 na webu ČNB.

Zahájení vysílání československého rozhlasu

Češi a Slováci si mohli poprvé naladit pravidelné rozhlasové vlny pod hlavičkou firmy Radiojournal 18. května 2023. V evropském srovnání začal dříve než u nás rozhlas pravidelně vysílat jen ve Velké Británii, jejíž BBC vznikla v roce 1922. Vysílacím centrem v Československu byly pražské Kbely, konkrétně pak malá dřevěná budova bývalé radiotelegrafní stanice a přilehlý stan pro účinkující. Původní program tvořily krátké zprávy a hudební čísla, v příštích letech se posluchači dočkali i dalších bodů programu. Velkou popularitu například rozhlasovému vysílání přinesla reportáž z Všesokolského sletu v roce 1926. V té době už byl většinovým vlastníkem společnosti Radiojournal stát, jehož podpora umožnila další intenzivní rozvoj, včetně rozšíření programové nabídky a vzniku přidružených organizací, např. vlastního orchestru. Od roku 1933 vzniká rozhlasové vysílání na současné adrese, tedy v Praze na Vinohradské 12.

Český rozhlas k příležitosti stého výročí pořádá Den otevřených dveří, který se uskuteční v sobotu 20. května. Ve stejný den bude možné navštívit i Českou národní banku, která oslaví první výročí otevření svého Návštěvnického centra. Více informací na webu www.rozhlas.cz a www.cnb.cz.

Petra Krmelová
ředitelka odboru komunikace a mluvčí ČNB


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688