Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  16.05.2023 09:08:10

Čína chce zkoumat nové možnosti využití blockchainu

Ilustrační obrázek | zdroj CoinBank.cz

Poté, co Čína v průběhu roku 2021 zahájila boj za vymýcení decentralizovaných financí (DeFi) ze svého území, to vypadá, že se v tomto státě začíná blýskat na lepší časy. I když zdání může klamat. Sice čínská vláda v nedávné době umožnila vznik dvou kapitálových investičních fondů (Pacific Waterdrip Digital Asset Fund I a II), ale dobře si ohlídala, aby nad těmito fondy měla kontrolu.

Nyní Čína přichází s dalším krokem, jak získat větší kontrolu nad DeFi. Peking otevřel nové národní výzkumné centrum pro blockchain. Otevření centra dalo zelenou povolení čínského ministerstva pro vědu a technologie. Zároveň s tím chce ministerstvo také vyškolit na 500000 odborníků na blockchain. Cílem nového výzkumného centra je podpořit rozvoj blockchainového a web3 odvětví v zemi. Za účelem slnění tohoto cíle bude výzkumné centrum úzce spolupracovat s univerzitami, technologickými společnostmi a dalšími výzkumnými ústavy.

Nutnost oddělit blockchain od digitálních aktiv, potažmo DeFi

Když je řeč o blockchainu, zřejmě každého rovnou napadne souvislost s kryptoměnami. Je to logické, protože digitální aktiva jsou nejznámější funkcionalitou technologie blockchain. Jak bylo zmíněno, čínská vláda zaujala vůči kryptoměnám tvrdý postoj a v roce 2021 obchodování s kryptoměnami zakázala. Aby tak neporušovala svůj vlastní zákaz, bude jedním ze stěžejních úkolů výzkumného centra, aby technologii blockchain oddělilo od možného využití pro kryptoměny.

Na to konto by výzkumné centrum mělo vytvořit zcela novou blockchainovou síť, která propojí stávající blockchainy v Číně a podpoří rozvoj napříč řetězci. I proto bude zároveň školit nové odborníky na blockchain. V Číně aktuálně již funguje několik blockchainů, které využívá pro svůj chod státní správa nebo tamní zdravotnická zařízení. Za všechny takové sítě lze jmenovat blockchain s názvem ChainMaker, potažmo Chang’An Chain.

ChainMaker je open-source platforma vytvořená Pekingskou akademií blockchainu a společností Edge Computing. Tyto dva subjekty by společně s blockchainem ChainMaker měly tvořit hlavní hybnou sílu v nově vzniklém výzkumném centru. Blockchain ChainMaker momentálně využívá Státní energetická společnost, která do řetězce zaznamenává údaje o vytěženém a spotřebovaném uhlí.

Blockchain ChainMaker byl využit i k vytvoření druhé vrstvy Xiaotong Medical Chain, který v budoucnu chtějí využívat čínská zdravotnická zařízení. Tento řetězec je určen k vytváření důvěryhodných datových spojení a nemocnice, státní orgány a pojišťovny chtějí jeho prostřednictvím sdílet důvěrné informace.

Čínské firmy hledají útočiště v Hongkongu 

Zatímco čínská vláda klade důraz na alternativní případy využití technologie blockchain, čínské firmy zabývající se digitálními aktivy musely najít způsoby, jak obejít zákaz kryptografických transakcí v zemi. Navíc za situace, kdy je poptávka po kryptoměnách mezi Číňany stále velmi silná. Tyto firmy částečně hřeší na to, že se plošný zákaz obchodování s kryptoměnami ukázal jako velmi obtížně vymahatelný. Pochopila to i centrální vláda, a tak umožňuje firmám v odvětví podnikat alespoň v čínské provincii Hongkong.

Ostatně dokládá to i nedávné zjištění agentury Bloomberg, která zjistila, že státem vlastněné banky otevírají své dveře kryptospolečnostem přicházejícím do této oblasti. Hongkong si díky tomu vypěstoval pro kryptoměnové podniky přívětivé prostředí. Toho také využily některé z největších světových kryptografických firem, které tam nyní mají své pobočky. Za všechny lze alespoň jmenovat čínskou společnost Huobi. 

Společnost Huobi byla založena v roce 2013 a jejím hlavním předmět podnikání bylo poskytování služeb kryptografické burzy. Není se tak čemu divit, že společnost po čínském plošném zákazu obchodování s kryptoměnami měla existenční problémy. Díky vládní vstřícné politice vůči Hongkongu tak Huobi a jí podobné společnosti nyní získávají zpět své ztracené pozice a svou sílu.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

15.04.2024  Zlato trhá rekordy, ale prodávat nemusí být moudré Martin Stránský (WBTCB)
04.04.2024  Objem obchodů s kryptem stoupl o třetinu na 1,1 miliardy Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688