msmt.cz (MŠMT)
Studium  |  16.05.2023 08:32:08

Rada EU projednává podporu mladých lidí v rámci EU a ochranu lidských práv ve sportu

radaEU15-16
Brusel, 15. – 16. května 2023 – Jak lépe zapojit mladé lidí do veřejného dění, a zejména pak ty, kteří museli utéct z Ukrajiny před ruskou invazí? Jak zajistit dodržování lidských práv při pořádání významných mezinárodních sportovních akcí nebo jak zlepšit vzájemné uznávání vzdělání v EU? O tom všem diskutují ministři na zasedání Rady pro vzdělávání, mládež, kulturu a sport v Bruselu. Českou republiku po oba dny zastupuje náměstek ministra školství, mládeže a tělovýchovy Jaroslav Miller.

Během prvního dne jednání se účastníci zaměřili na mládež a sport. Po úspěšném českém předsednictví, které skončilo 31. prosince 2022, se jedná o první možnost, kdy Česká republika může v debatě opět formulovat své pozice. Před samotným jednáním Rady se sešli zástupci předsedajícího Švédska, dále České republiky, Španělska, Belgie, Evropské komise, Generálního sekretariátu Rady a Evropského fóra mládeže na tradiční snídani. Hlavním tématem bylo, jak zapojit více mladých lidí do EU dialogu s mládeží.

„Je důležité, aby výsledky těchto diskuzí a dialogů byly pro mladé lidi srozumitelné a hmatatelné. Aby je mohli zažít v každodenním životě. A aby i generace bývalých mládežníků, generace „Erasmus“ měla možnost dále pomáhat Evropské unii. Pomáhat obhajovat její hodnoty současným mladým lidem tak vracet podporu, které se jim samotným dostalo v mladším věku,“uvedl Margaritis Schinas, místopředseda Evropské komise.

Na následném jednání Rady byly přijaty společné pozice členských zemí k zapojení mládeže v rámci zavádění změn na podporu udržitelnosti, shrnutí 9. cyklu dialogu EU s mládeží (který zčásti vedla také Česká republika) a naplňování Evropské strategie mládeže. Hlavním tématem politické diskuze při jednání Rady bylo zapojení mladých lidí do společnosti v rámci EU s důrazem na mladé Ukrajince.

„Ministerstvo školství už během českého předsednictví v Radě EU intenzivně diskutovalo možnosti podpory příchozích dětí a mladých lidí z Ukrajiny přímo s ukrajinskou stranou. Snahou bylo zajistit nejen naplnění vzdělávacích potřeb, ale taky podporu mimoškolních aktivit. Budeme rádi, pokud tyto zkušenosti budou přenositelné napříč členskými státy EU,“ uvedl náměstek ministra Jaroslav Miller.

radaeu15-161

Odpolední část prvního jednacího dne se věnovala sportu. Rada přijala revizi zapojení členských států do Světové antidopingové agentury (WADA). Tématem politické diskuze pak bylo dodržování lidských práv při organizaci velkých mezinárodních sportovních akcí a otázka účasti ruských a běloruských sportovců v rámci mezinárodních sportovních soutěží.

Mezinárodní sportovní soutěže nesmí být využívána stranami, které porušují mezinárodní právo a přinášejí agresi k vlastní propagandě. Musíme respektovat práva všech atletů, jejichž země respektují základní práva a hodnoty sportu vlastní sportu, oproti atletům ze zemí agresora. Mnoho z těchto atletů reprezentuje ruské vojenské sportovní kluby. Zpráva musí být jasná – zástupci země agresora nejsou v EU vítáni,“ uvedl litevský vice-ministr pro vzdělávání, vědu a sport k představení dokumentu na ochranu práv ukrajinských sportovců, který Litva připravila

Zasedání Rady EU pro vzdělávání, mládež, kulturu a sport pokračuje i v úterý 16. května ve formátu vzdělávání a kultura, kdy delegaci povede ministr kultury Martin Baxa. V odpolední části vzdělávání ČR zastoupí náměstek Jaroslav Miller. Zde proběhne po přijetí dokumentů zaměřených na další kroky k vytváření Evropského prostoru vzdělávání a automatického vzájemného uznávání ve zdělání politická diskuze zaměřená na podporu čtení nejen v rámci formálního vzdělávání.

Více informací o právě probíhajícím zasedání Rady EU naleznete ZDE.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688